Så blev det
Nu har vi varit i farten verkligen!
Men jag tar det från början:
Från början byggde maken en bänk med små hyllor över, resten av utrymmet längs väggen ägnades åt förvaring. Det fungerade jättebra, men det var för lite utrymme för att förodla saker.
Alltså fick det bli en omorganisation, garaget städades och så gjorde han det här åt mig:
Detta fungerade väldigt bra, mina odlingar fick en egen plats och slapp kampera i vardagsrummet där det ändå är för varmt större delen av tiden.
Men, gissa vad? Det var fortfarande för snävt om häcken! Det blev det i och med att vi gjorde om trädgården också.
Från början såg det ut så här:
En pallkrage, ett grönsaksland fullt med ogräs och blomster och inte mycket mer. Rabatten längs väggen var det mest kirskål i.
Vi har varit igång ett tag nu, och hunnit testa lite olika konfigurationer men den senaste ser ut så här:
Växthuset står nästan precis där den gamla pallkragen stod, vid äppelträdet.
För att det ska vara enklare att arbeta med odlingarna och lättare att organisera det har vi struntat i det där med grönsaksland och satsat på pallkragar hela vägen. Det blir ungefär 10m² odlingsyta, plus det inne i växthuset då. Men då har vi gömt två pallkragar också:
I den bortre pallkragen huserar pepparroten, helt själv nu. Den ska slippa konkurrens hade jag tänkt, det är ändå meningslöst att plantera något vid pepparroten, den blir enorm!
I pallkragen hitom hade jag tänkt sätta sådant som gillar ett mer skyddat läge, inte fullsol hela dagen men ljust ändå. Solen når den sidan på eftermiddagen om sommaren, sen eftermiddag på hösten.
Så plötsligt var förkultiveringshyllorna för små igen. För ska jag hinna odla något behöver jag vara ute i god tid och skola plantor, det blir enormt mycket billigare att skola fram egna plantor än att köpa dem klara har jag lärt mig.
Jag hann inte fotografera innan jag kastade mig över att använda bänken så ursäkta röran.
Bänken fick flytta helt enkelt. På det viset fick vi vatten, avlopp, utrymme för återvinning, lite förvaring och avlastningsytor. Perfekt. Några säckar jord, lite täckbark och annat smått och gott kan staplas vid vattnet, lätt att nå och man slipper bära omkring på tunga saker i garaget. Allt ligger någorlunda inom räckhåll.
Mina stackars chiliplantor och paprikan har fått flytta in från växthuset, de fick förstås löss det första som hände men jag har förstått att det är ganska vanligt. Chiliplantor verkar dra till sig odjuren, och inomhus har jag inga tvestjärtar som håller dem städade, och spindlarna är inte intresserade.
Det enda som saknas över minidrivhusen är belysningen, så är allt klart. Hyllan under drivhusen är hem åt komposthinkarna, tre räcker gott för att ta hand om matavfallet. När en är full stänger vi den och tappar den på lakvatten regelbundet tills den slutar läcka. Vi fortsätter fylla på nummer två, tills den är full. Samma procedur med den, medan vi fyller den tredje. När den också är full är det för det mesta dags att tömma nummer ett. Själva kompostmassan åker ner i varmkomposten och blandas ut där, det blir en jäkla fart på den och nu när vi är igång regelbundet har jag inte sett en enda myra eller fluga i varmkomposten, den är för varm för det helt enkelt. Den är så varm att man ser värmeånga stiga om man går ut en sval oktoberkväll.
I vår, när varmkomposten är klar, kommer den jorden att fylla på pallkragarna som bara är halvfulla. Då räcker det att toppa med lite köpejord så inte småpalntorna dör av övergödning eller får rötterna brända, så är det full fart igen.
I rabatten som dominerades av kirskål har vi planterat smultron som definitivt klarar sig själva, remonterande sort som fortfarande blommar! Paula sprang och åt smultron hela sommaren, och den bara blommade om, och om, och om. Så jag strödde ut en massa gödsel för bärbuskar under plantorna, de har nog utarmat jorden i den stackars rabatten redan.
Bakom smultronen, längs väggen verkligen, ställde vi en björnbärsbuske som försöker ge bär redan i år, fastän det är så kallt om nätterna nu. Den och en klematis alpina ska väl se till att inte väggen ser så tråkig ut, och om den där björnbärsplantan beter sig lika entusiastiskt nära år kan det nog till och med bli en burk sylt.
Det finns förstås planer och idéer om vad man mer skulle kunna göra och en av idéerna är att försöka ta bort en av syrénerna, vi har tre, och byta den mot en hassel istället.
Men vi får se, det är väldigt mycket jobb med det också. Jag måste styrketräna lite till innan jag är stark nog att ryka på den tror jag, rötterna är enorma, går djupt och är gamla.
Gillar
Kommentarer
-
Mycket jobb, men vad bra det blev
-
Tack, ja det har tagit lång tid att få till det. Eftersom odling är ett så stort intresse gör det inget att mycket av trädgården tas upp av det, vi spelar ändå inte golf
Innan hösten blir vinter ska jag sätta scilla och krokus på framsidan, så vi får en så där vackert blommande gräsmatta där (vi har en liten plätt på andra sidan huset också) på våren, jag älskar de tidiga vårblommorna!
-
Vad roligt och det blev bra och praktiskt! Kul att se bilderna!
Senast uppdaterad 2 oktober 2019 22:43
-
Tack mosel 😁 jag är nymyck nöjd med resultatet 😁
-
Oj! Ni måste vara självförsörjande vad grönt heter. Och då har ni alla viktiga ämnen kvar i det gröna!
-
Ulla165, målet är ju att kunna odla så gott som året runt, jag sneglar väldigt mycket på Sara Bäckmo och hennes vinterodling t ex. men än är jag oerfaren och får nog inte ut maximalt av odlingsytorna. Men, det kommer
Logga in för att skriva en kommentar.