icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2518385
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
29 oktober 2016 11:53
14

Så gott!!!!

Nu har älskling gått och gjort något olyckligt, eller lyckligt beroende på hur man ser på saken. Han har gjort likör, och jag fick provsmaka de tre första sorterna som nu ska stå på lagring i minst fyra veckor. Det är halvtid kan man säga, han har gått och vänt på burkarna dagligen i fyra veckor. Eftersom vi fick sådana mängder frukt, bland annat alldeles för många plommon, så var det bara att testa. Frukten skulle ha ruttnat om vi inte gjorde något och antingen får vi kasta bort det senare eller så hade vi fått kasta då.

Första sniffen på den första bärnstensfärgade dekokten sa kanel men när jag smakade sa munnen plommon. Fascinerande, och fruktansvärt gott, trots att det inte hade lagrat än så smakerna inte gått ihop ordentligt.

Nästa sniff på en likaledes bärnstensfärgad, klar vätska sa plommon eftersom det också var plommonlikör men utan kanel. Vi ville göra både och för att se om det blev stor skillnad.

Den sista var den jag var mest nyfiken på, en så djuplila vätska att den är helt och hållet ogenomskinlig. Det smakade både strävt och sött samtidigt, på ett sätt som bara aronia kan. Det var förmodligen den godaste likör jag någonsin smakat.

Nu säger inte det så mycket kanske, jag är ingen fantast av likörer och dricker väldigt måttligt. Men det här var gott  på riktigt. Tänk ett litet glas plomminlikör till kaffet, kanske som avslutning på en god måltid eller för sällskaps skull någon kväll. Eller en liten aronialikör någon kväll i stearinljusens sken?

Det är värt att vänta månadsvis på det här faktiskt.

Gillar

Kommentarer

 • 29 okt 2016 12:01
  Bella50

  Låter smaskigt...och mysigt 👍

 • 29 okt 2016 12:05

  Oja, det blir perfekt det här. Nu ska flaskorna stå och gosa ihop sig mörkt i skafferiet 4-6 veckor så lagom till det är som mörkast kan vi korka upp skapelserna och mysa :-)

 • 29 okt 2016 12:43

  Ja, jag tror att smakerna bara kan bli bättre av lagringen, så det här är jag imponerad av verkligen! Vad han är bra på likör!!

  Tänk, det hade jag ingen aning om. Men även efter över tio år tillsammans så kan han fortfarande överraska heartlaugh

 • 29 okt 2016 14:09
  Bella50

  Härligt när det är så ❤️😮

 • 29 okt 2016 19:49
  gasten

  Har gjort mycket likörer och olika viner av egna frukter och bär. Men har slutat med det nu, det var nog flera år sedan sist. 

  Men det är väldigt roligt att experimentera med olika frukter och bär. Det brukar bli väldigt gott. 

   

   

   

   

 • 30 okt 2016 10:16

  LissaLo, inte mycket laugh

  Bella50, ja verkligen. Han verkar inte ens behöva anstränga sig heller, han är en naturbegåvning laugh

  Gasten, håll tummarna för att den där banan-varianten vi slängde ihop fungerar. Det ser märkligt ut... laugh

 • 30 okt 2016 11:15
  gasten

  Det blir nog säkert gott det också, vad spännande! Det är roligt att ha lite likör till jul, enda gången vi brukar ta lite likör. Men jag får vara försiktig med både likör och godis, inte bra för mig och min vikt. 

  Håller tummarna att likören blir super! 

 • 30 okt 2016 11:42

  Tack gasten! Det är perfekt i små flaskor som present också, vi är inte så stora konsumenter själva så risken finns att det bara blir stående hos oss. smiley

 • 30 okt 2016 11:47
  Bella50

  Vad använder ni för sprit ? Maken köpte några märkliga flaskor (med annat språk) från ett dödsbo han jobbade i ...och frun skulle hälla ut allt.

  Vi vet dock inte vad det är i alla ? vodka eller brännvin...nåt sånt. Vad är genever ?

  Det står på någon såg jag. Kanske kan omvandlas till annat gott, som likör t.ex. 

  Finns ju essenser i handeln om man inga egna bär har.

  Bananlikör är inte en favvo...men smaken är som baken. 👍

 • 30 okt 2016 11:57

  Maken beslutade att köpa okryddat brännvin (special), så att det inte ska vara några andra smaker som trasslar till det med frukterna. Han dricker inte brännvin alls, och jag har inte rört brännvin på ... evigheter? så jag kommer faktiskt inte ihåg hur det smakar rent.

  Genever har jag dock för mig smakar enbär, är det inte det man har i Dry Martini tillsammans med vermouth?

  Det vore ju synd att hälla ut innan man provat att göra något med det, antingen häller ni ut det nu (otestat) eller så häller ni ut det lite senare när ni testat och experimenterat klart laugh

  Fast vad spännande!! Jag skulle ju gå i småbitar av nyfikenhet, om jag inte finge veta vad det är i mysterieflaskorna men det kanske bara är jag det! laugh

  Är essenserna bra? Jag har aldrig använt sådana blush
  Men det kanske är smidigare med såna för lika gott resultat?

 • 30 okt 2016 12:04

  The Original Tom Collins

  1 del sirap

  2 delar citronsaft

  3 delar genever

  Kolsyrat vatten

  isbitar

  citronklyfta

  Skaka genever, citronsaft och sirap med isbitarna i en shaker.
  Häll upp i ett högt cocktailglas, fyll på med kolsyrat vatten och pynta med citronklyftan.

  59bd8c7d-a6eb-44cd-985d-feaf0094f32d.jpg

 • 30 okt 2016 12:14
  Bella50

  Wow...lät gott...men sött med sirapen 😧Men man dricker ju inga stora mängder. 

  Vi har gjort med essens någongång för länge sen och jag tror det blev bra isf...men som du säger...bättre att testa innan vi ratar innehållet i flaskorna.

  De flesta är dessutom 1-liters. Hennes man fick dom när han levde och jobbade i en båthamn. Maken köpte dom för en hundring styck av henne trots att han bara dricker whiskey själv 😧 

 • 30 okt 2016 12:49

  Om genever smakar som jag har för mig så lär det behövas allt sött man kan få ner i glaset laugh
  Men tro mig inte på mitt ord, jag kan blanda ihop spritsorterna laugh

  Wow, det var ju verkligen ett vrakpris för enlitersflaskor, om man säger så! Någon ville nog bara bli av med det, helst utan att kasta. Ett fynd för den händige? wink

   

 • 18 nov 2016 18:15

  Jag undrar om möjligen en liten likör till kaffet efter maten skulle kunna vara något?

  Det kanske till och med skulle passa till ostbrickan vi planerar? Det måste förstås prövas i verkligheten!!

Logga in för att skriva en kommentar.