icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5079171
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
8 October 2019 11:42
6

Repetition

Den första snön kom idag, nerslaskande tillsammans med regnet. Det är så kallt det börjar bli nu. Jag har inte vant mig vid att det är så mycket kallare på höglandet än i Stockholm. Kylan letar sig in överallt under kläderna, fuktig och rå. 

Det blir skoj att springa idag, jag ska fundera på om jag verkligen ska köra mina intervaller eller om jag ska satsa på ett lätt löppass. Det märker jag under dagen, vad benen anser. Gårdagens styrketräning gick väldigt bra, jag repeterar vecka 4 eftersom jag inte hann med fredagspasset. Så måndagens pass har jag redan kört en gång, det kändes bra. Jag kunde gå ner djupt och fortfarande stabilt med 85kg i knäböjen, och imponerade nog lite på killarna som var där. En karl började diskutera böj och marklyftsteknik, helt ogenerad över sin egen okunnighet. Det var uppfriskande, en man som inte kan något och inte skäms att erkänna det! Vi pratade en stund och jag visade honom hur man lyfter tryggt för ryggens skull åtminstone, när jag gick stod han och jobbade med den fria stången med en helt annan energi.

Jag har börjat bokföra igen, jag måste få veta vad jag gör för fel. Viktstabilitet i all ära, träningen kan inte kompensera för allt ens om den är hård, så gör jag något kapitalt fel vill jag veta det.

3ef0dbb2-71f3-496b-aadf-8dab0128289f.jpg

Bild: Lax, wokgrönsaker och en sås på kokosmjölk, het mangochutney, chili, vitlök och paprika.

Igår blev en ganska bra matdag. Pumpasoppa med het korv till lunch, 2 ägg och ett glas mjölk till mellanmål, proteinshake när jag kom hem och laxwok till middag. Paula muggade in friskt av laxen, jag tror barnet satte i sig en hel bit á 125g. Hon satt och pillade ut fiskbitarna från woken och jag protesterar förstås inte om barnet vill äta lax, sämre saker kunde hon fokusera på om hon satte sig i sinnet att göra det. Jag smög över lax från min tallrik, lagom varm och lätt att äta och tog ny från woken så att vi inte skulle störa hennes "flow".

Jag undrar varför de säger på förskolan att hon inte gillar fisk. Det måste vara grupptryck, för hemma äter hon bara fisken när vi serverar det. Hon petar aktivt bort det andra för att få äta mer fisk.

Det går för övrigt att äta wok utan ris eller mudlar upptäckte jag, man måste faktiskt inte ersätta den om man saknar shiratakinudlar eller vitkål, något jag upptäckte alldeles för sent igår. Jag gjorde bara lite mer av själva woken, jag tror inte det var någon som saknade riset, eller nudlarna. Paula åt ju nästan bara fisk ändå, så hon var nöjd och resten av familjen beklagade sig inte heller, och de hade inte tvekat att berätta om de hade saknat något. De vet att jag uppskattar kontruktiv kritik smiley

dada7522-e37d-4caa-bf52-a00ecb20ebb8.jpg

Det är nog dags, hög tid till och med, att plocka ur växthuset och städa det anser de flesta. Tomatplantorna kan omöjligt överleva så mycket länge till, även om de kämpar tappert och fortfarande ser förvånansvärt pigga ut. Men det bär mig emot att riva upp något som fortfarande blommar, så jag väntar lite till och ser vad som händer smiley

Den här lilla huggisen såg jag på långpasset i helgen. Den blev synnerligen purken när jag skulle fotografera den, men när jag fått mitt foto drog jag mig bort från den och den verkade nöjd att få ligga kvar en stund till i solen. Jag förmodar att den lapade sista solen innan vintervilan, så jag försökte låta bli att skrämma bort den.

09c43845-2b4c-402a-b91b-4cbeda228328.jpg

Bild: Vackert mönstrad, platt och lite trekantigt huvud, röda ögon. Klassisk huggorm. En sällsynthet när man klampar som jag gör. 

Det tog ett tag för mig att jogga hem eftersom jag försökte hålla pulsen under 140 slag per minut (77% av max), för att det inte skulle bli ett för tufft pass. Det var svalt men inte kallt då, inte som idag. Idag är det blötare, blåsigare och mulet. Då var det soligt, torrt ute och vindstilla.

b7b9cb50-acbd-4c13-9241-f5565070028e.jpg

Bild: Än på ett tag behövs inte pannlampan, men en bra pannlampa och reflexväst blir mer och mer nödvändigt nu.

Jag kom hem från min runda lagom för att se Kalle bli historisk på 1500m och sätta nytt svenskt rekord. Det var mäktigt, jag undrar vad killen kan göra när han inte har två tuffa lopp i benen redan! Vilken löpare! Makalös grabb!

Norrmännen surar för att han tränar som de, men man kan inte patentera ett träningsupplägg. Det som skaver är nog inte att han tränar som de utan att han fått så bra resultat på så kort tid. Han har potential att bli bättre helt enkelt, det är nog det som irriterar. Jag är bara glad att de visade vägen för hur europa ska bära sig åt för att försöka bryta den afrikanska dominansen inom löpningen. 

På samma sätt satt jag och hejade på den otippat duktige britten i marathonlöpningen, jag tror inte det var några fler europeer på topp 20, däremot fanns det löpare från Uganda, Etiopien, Kenya och Eritrea, bland annat. I marathonlöpningen är den afrikanska dominansen ännu större, då blir det lätt att heja på någon annan. 

Kursen lämnar snart sonetterna, och det ska bli skönt. Om jag aldrig behöver skriva en sonett till är det fortfarande för tidigt. Haiku, som vi skrev innan, är rena barnleken i jämförelse. Jag ser fram emot nästa del av kursen med tillförsikt, ingenting kan bli värre i alla fall. Bundet versmått á la 1500-talet suger.

Ha en trevlig vecka!

 

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 8 Oct 2019 13:08

  Daniel Ståhl kan vi tacka Finland för, det var roligt att han fick vinna guld. Det har han förtjänat länge, så bra som han är smiley

  Finland kommer igen, det är jag övertygad om. Det är en generationsväxling i kastgrenarna just nu bara, kan inte tänka mig att Finland skulle abikera från spjuttronen i första taget! Sommar OS-väntar ju snart, då är de tillbaka igen, OS smäller högre än VM! Så jag tror det är det de laddar för helt enkelt, det är svårt att formtoppa 2 gånger samma år och OS är mindre än ett år bort. Jag tror de har varit smarta, och hoppat över VM för att göra sin hemläxa inför OS istället yes

  Ishockeylaget är nästan klar med sin generationsväxling vad jag vet, de har en mängd riktigt stora, unga talanger i laget så i hockey tror jag lejonen blir riktigt farliga! Det ska bli mycket spännande i vinter, de allra bästa och tätaste matcherna är Sverige - Finland. Ibland kan jag inte sitta kvar och titta så spännande är det! laugh

 • 8 Oct 2019 16:14
  paloma

  Det är konstigt det här med små barn och mat, vi hade båda barnbarnen över natten och jag kokade havregrynsgröt som vanligt. Eftersom vi var fyra gjorde jag fyra portioner, men när yngsta barnbarnet ätit upp sin gröt pekade han på min och sa mer. Naturlugvis fick ha ta en bit av min också...hemma spottar han ut havregrynsgröten och storasyster vill inte heller ha.

  Det bästa svar fick jag när jag frågade varför dom inte äter gröt hemma, då sa hon att "farmor är den bästaste på att göra gröt, själv tror jag att det är för att dom får välja både hemmagjord lingonsylt och äppelmos på gröten. Jag brukar klicka små röda och gula prickar på toppen av gröten så räcker det till hela portionen😉

 • 8 Oct 2019 16:22

  Det är säkert en kombination av att du gör god gröt och roliga portioner. Jag tycker själv det verkar som att Paula äter bättre när jag lagt ner lite besvär på att laga "färgglad mat", gärna sådant som hon ser vad det är och kan plocka i nypan. Tacos t ex är en favorit, med alla färgglada grönsaker och alla bitar som går att pilla med. Ser det gott ut ökar chansen att barnen äter helt enkelt smiley

  De kan nog komma att äta gröt hemma när de blir äldre, tack vare att de minns att farmor minsann gjorde god gröt. Sånt kan komma igen senare i livet, som ett angenämt minne, när man minst anar det.

 • 8 Oct 2019 17:50
  paloma

  Jag hoppas det, det är lättare för mig att göra maten lite extra färgglad och rolig när jag inte har dom varje dag.

 • 9 Oct 2019 10:09

  Så kan det vara, vardagsmaten riskerar att bli mindre rolig bara för att vi äter den hemma dagligen. 

 • 10 Oct 2019 13:54

  Spännande att stöta på ormar på sina rundor. Jag hade nog dött av skräck.

Logga in för att skriva en kommentar.