icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5233963
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
5 oktober 2021 15:40
4

Rätt nöjd ändå

Seglade in på en god bit under 80kg igår. Trots att jag bara haft marginell koll och ganska mycket att göra. Vi städade förrådet, vilket bland annat innebar att bära en massa saker. Boklådorna var värst. Vilken tur att jag är stark! Inte en pinal förblev otittad, inte en låda orörd. I denna orteringen var det bara behålla eller sälja som gällde. Förra gången var det kasta eller behålla. Det tog hela dagen, jag var så trött på kvällen att jag hade kunnat sova utan middag, men rotmos och korv spottar man inte på!

På kvällen noterade jag att Facebook var nere, så jag spenderade kvällen i soffan med en god bok och några salta kex. Utan ost. Men salt i alla fall. Halvsov efter ett tag, jösses amalia så trött jag blev!

Idag klockade jag in på en bit över 80kg, men jag vet varför. Jag sitter som en T-Rex vid datorn och aktar mig. Vätskeprocenten har stuckit i höjden igen säger vågen, och det tror jag på.

61d4e09a-4a6e-446d-9e06-5d6353d8754e.jpg

Paula däremot jazzar och dansar, hon är hemma med hosta och vi vill inte chansa. Hon verkar inte sjuk men hon hostar en hel del, så då är det bättre att hon får bli hemma, så vi inte sprider något vidare som vi hade kunnat behålla för oss själva.

Jag har hittat ett mellanmål jag skulle kunna leva på, en yoghurt med jordgubb som inte har den där konstiga smaken av sötningsmedel fastän den innehåller det och en annan yoghurt utan smak som är perfekt till kalla såser bland annat. 

Just att de innehåller 0% fett gör att jag får en bättre kontroll över fettet i maten, och då särskilt de mättade fetterna. Mjuka fetter och oljor oroar mig mindre. 

Den här studien flög f ö under min radar: Carbohydrate and fat intake associated with risk of metabolic diseases through epigenetics of CPT1A - PubMed (nih.gov)

Epigenetik: "Man kan likna det vid ett piano; pianot har alltid samma tangenter, men man kan spela olika melodier på dem. Det är bara tangenterna som trycks ned som hörs. Kroppens system för att bestämma vilka tangenter som skall tryckas på, det vill säga vilka gener som skall vara påslagna, kallas epigenetik." 

Resultatet blev ett massivt stöd för att ett högt fetintag, hos vissa, ökar risken för det metabola syndromet. Eftersom jag inte vet om jag hör till dem som har den genen aktiv eller inte så väljer jag att vara försiktig. Det går säkert att ta reda på, men jag är inte säker på vad den kusnkapen skulle förändra för mig. Är det verkligen nödvändigt att jag vet det? Tar jag skada av att styra bort från mättat fett utan vetskap om min genetik? I båda fallen svarar jag nej.

Kroppen behöver essentiella fettsyror, det kan den få från fleromättade och omättade fetter likaväl. Under 20% av det totala dagsintaget av fett riskerar att bland annat försämra immunförsvaret och påverka hormonnivåerna, så jag borde väl försöka hamna mellan 20 och 30% antar jag, det är väl inte så långt ifrån de allmäna rekommendationerna heller. På sistone har jag slarvat, och hamnat väldigt lågt på fettet. Bättring anbefalles.

Hittade en annan studie som, lite försiktigt, tycker att Intermittent Fasting i olika varianter kräver mer studier då det gett viss effekt på den plack som orsakar Alzheimers. Det var åtminstone inte entydigt 'no effect' så då vill de veta varför det hände något.

Och det är ju så det mesta forskningen går till. Man ställer upp en hypotes, testar den och gräver runt för att ta reda på varför det inte blev så. Även ett negativt svar är ett bra svar, då vet man vad det inte beror på. 

Ha en fortsatt bra vecka!

Gillar

Kommentarer

 • 6 oktober 2021 07:28
  pralin

  ha en bra onsdag med heart härligt med den lilla hon ger energi förstår jag.

 • 6 oktober 2021 09:37

  Hon är en snäll liten tjej, för det mesta, men ibland är hon ett hår av hin också. Men jag får skylla mig själv om jag uppmuntrar självständighet och vilja, man kan inte göra det utan att ibland få hantera effekten av att hon vill något annat än det jag vill. Och hellre en viljestark vildbasare än ett fogligt litet lamm som bara finner sig i allt. Eller, hellre en Pippi Långstrump eller Emil i Lönneberga kanske man ska säga? laugh

 • 6 oktober 2021 09:39

  Nyfiken vad för våg använder du?

 • 6 oktober 2021 10:16

  SunsetIndex S2 heter den, från Garmin. Synkar alla mina data med klockan, så jag får rätt energiförbrukning. De första vägningarna var lite märkliga, men nu verkar den ha lärt sig vem jag är.

Logga in för att skriva en kommentar.