icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2518448
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
14 januari 2018 20:48
9

Pysseldag i köket

Det var verkligen inte svårt att göra eget bredbart smör måste jag säga. Det roliga är att jag tycker det jag gjorde är godare än de sorter som finnas att köpa, det smakar helt enkelt mer. Med så här gott smör på mackan behövs inget pålägg.

Om man tittar på ingrediensförteckningen till bregott är det ungefär samma saker som jag använte, fast jag gjorde smöret från grunden. Nu hade jag ingen fil hemma till mjölksyrakulturen, men kesella fungerade underligt nog lika bra. Undrar om det var därför smaken blev så rik?

4a2de420-7601-41e0-91ee-c3c90b3e463f.jpg

Återstår att se om det är bredbart direkt från kylen, jag tror faktiskt det kommer att vara det.

Snart är det dags att ta hand om bulldegen och älggrytan också, jag är lite sen idag kan man väl säga men hela dagen har varit förskjuten. Bulldegen ska bli semlor och älggrytan hoppas jag blir god. 

f46d8d57-1257-4017-8a99-c8cf2a6d5cd0.jpg

Grynet växer så det knakar, och hon älskar sina puréer. Hon får bara lite, hon är ju inte ens 5 månader än, och bara efter att hon ätit en rejäl flaska ersättning så att vi ser att hon får i sig det som är viktigt och som hon ska växa på först. Men hon blir fasligt sur och bråkig om vi äter utan att ge henne något, så nånting ska hon ju ha att äta på även om hon inte får samma som vi alla gånger. 

Hon har vänt sig från mage till rygg flera gånger efter de första lite våldiga vändningarna, och visat att hon fattat. Dessutom låter hon väldigt mycket, som om hon försöker prata. När hon blir glad sparkar hon vilt med fötterna så till den milda grad att vi måste ha tjocka sockor på fötterna så hon inte sparkar hälarna i blod! Jag hatade kalasbyxor som barn, men nu är jag glad att de finns annars hade Grynet sparkat av sig strumporna fortare än ni hinner säga 'busfrö'.

Julen är utstädad till största delen. Nu börjar jag fundera på våren, och vad man kan odla till sommaren.... heart

En pallkrage måste bytas, och komposten ska tas om hand. Räfsa mossa, rensa rabatter, klippa ner det som dött på klätterväxerna. Listan på "att göra" går att fylla på länge. Tyvärr är det ju ett tag tills den säsongen börjar, även om man kan starta vissa frösådder ganska snart. Chiliplantor, tomatplantor och lite sådant kan man dra igång snart, om man har plats. Och om man inte har katter som betar som om de tror att de är kossor...!

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 14 jan 2018 22:12
  Bella50

  Åh, vilken högvinst hon är lilla Paula 😁😍👏

 • 14 jan 2018 22:45

  Kesella var en intressant ingrediens!  Vi har tillverkat Bregott länge här hemma, till  en början för att slippa alla plastaskar och slippa okända tillsatser. Vårt hemgjorda Bregott har en egen, snygg porslinsburk. Men vi går genvägen över köpt, färdigt svenskt ekologiskt smör. Då tar det högst tio minuter att svänga ihop en bytta Bregott, bara man kommer ihåg att lägga fram smörpaketet kvällen innan. så det får rumstemperatur. Först blandar jag smör och rapsolja med gaffel, sen när konsistensen är nästan helt jämt tillsätter jag kallt vatten och vispar klart med elvispen. 

  Tror du att det som finns i det köpta smöret i mitt recept, kanske ersätter kesellan i ditt recept?

  Vilken härlig liten unge, och vilken härlig ålder. Kanske tur att säsongen dröjer, så du hinner njuta ordentligt av henne. 

  250 gr smör, 1,5 dl rapsolja, 1 dl vatten, +eventuell smaksättning

  430d5b99-f00f-4979-8dc0-790f2e15d16b.jpg

 • 14 jan 2018 23:29
  Flamenco

  Vad spännande med hemgjorda bordsmargariner! Tyvärr gillar jag mackor med tjockt m bregott pp, så nu när dottern flyttat hemifrån har jag slutat köpa hem för att slippa frestelsen.

  Vad söt hon ör!

  Börjar också rycka lite i odlingsnerverna. Går förbi min frusna odlingslott då o då och drömmer lite framåt. Bara att få upp vårblommorna från lökarna hag satte kommer bli härligt. 

 • 14 jan 2018 23:44

  Tack Bella50, visst är hon en goding laugh

  Seglar67, så kanske det kan vara? Kesellan (eller filen) ska ju göra råsmöret lite syrligare, råsmöret man får av att vispa grädde är ju närmast söt om man jämför med vanligt smör så något måste ju tillsättas. 

  Ja på sätt och vis är det tur att det inte är dags riktigt än, det har ni rätt i. Odla hinns med, men Paula är inte bebis så länge till.

  Flamenco, jag förstår det! Mackor är för dig vad choklad är för mig. Säkrast att inte ha hemma, det man inte har hemma kan man inte sätta i sig!

  Tänk när de första knopparna börjar titta upp, så roligt det kommer att bli att få se vad som kommer upp och vad som överlevt vintern! laugh

 • 15 jan 2018 08:57
  Tita

  Oj så söt hon är och hon verkar så glad och nöjd med tillvaron!

  Vill de inte "killa" dig på BVC då hon får så mycket gott för smaklökarna? Jag håller med dig så har jag också gjort men BVC var då inte glada. Kanske de är mer liberala idag??

  Njuuuut av Paula nu det går så fort!

   

 • 15 jan 2018 09:36
  Flamenco

  Choklad - mitt första nick var Chokladomanen...  så jag har inte choklad hemma heller :-)

 • 15 jan 2018 09:39

  Tita, Barnhälsovården (BHV, som de kallas i vårt län) använder jag mest som bollplank, men den som får styra är magkänslan. Jag tror inte de är mer liberala däremot, det är nog mer jag som mörkar lite. Så länge hon går upp i vikt som hon ska och följer sin viktkurva är jag inte allt för detaljerad om vad vi gör här hemma. Det är nog mest om man inte riktigt är säker på vad man ska göra och behöver råd som de är bra att ha, jag hade jättemycket nytta av dem när jag fick min första, men i det här fallet är båda jag och Paula stensäkra på vad som är bra. Det händer saker i blöjan ungefär så ofta som man kan förvänta sig, hon går upp i vikt och hon är nöjd. smiley

  Allra bäst brukar det gå om hon får sin flaska på kvällen, sedan sin fruktpuré och sedan badar hon (och alla som är i samma rum som henne). Efter badet är hon vanligtvis hungrig igen, så då brukar pyjamasen åka på och sedan nattar vi henne med en flaska eller bröstet, allt beroende på hur dagen sett ut i övrigt. Detta kan vara gosigaste stunden på hela dagen, näst efter morgonmålet. laugh

  Det är väldigt praktiskt att ha badet efter purén eftersom hon brukar vilja gegga med den, undersöka den med fingrarna också så den kan hamna i alla möjliga veck och rynkor laugh

  Flamenco, hoppla då är vi två laugh
  Det andra jag är svag för är ost, men det har jag hemma ibland för att inte sakna mig fördärvad. Det måste jag få ibland, annars blir jag ledsen!

  Senast uppdaterad 15 jan 2018 09:40

 • 15 jan 2018 09:47
  Flamenco

  Det är klart man måste få äta det där goda Ibland! Själv kan jag inte tänka mig ett liv utan en och annan chokladbit. Ja, om jag inte blev allergisk eller nåt - men chokladallergi har jag inte hört talas om 😃

 • 15 jan 2018 09:54

  haha nej, chokladallergi vore ju gräsligt! surprise*ryser*

   

Logga in för att skriva en kommentar.