icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3525571
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
30 oktober 2017 09:38
5

Pumpagott!

Nu när det finns gott om pumpa överallt kan det vara dags att testa det, något annat än den rostade eller pumpasoppan tänker jag. Om man någonsin ätit pumpa så är det något av de där båda som de flesta provat, och majoriteten brukar anse att "ja det var väl gott" på det där lite avslagna sättet som man säger när man egentligen inte vet vad man tycker eftersom man inte hunnit testa det tillräckligt mycket eller noga.

fd5dc207-7b55-49fa-a903-fa0ae71abd05.jpg

En helt igenom vegetarisk curry med båda fötterna i det indiska köket kan väl passa?

I receptet har jag enbart använt ingredienser fria från animalier så per definition är väl receptet egentligen veganskt, inte ens buljongtärningen har köttextrakt har jag fått veta efter lite internetgräv fast det är nog mer tur än skicklighet att det blev så. Majoriteten av alla tärningar och fonder har köttextrakt annars bland ingredienserna.

Oatly iFrache är väldigt god till den här rätten för övrigt, 4 msk curry av en starkare sort ger en bra fart på rätten. Särskilt som jag använde rökig anchochili och rökig paprika till. Då behövdes det lite fraiche för att stilla hettan lite. Om en maträtt blir för kryddstark ska man inte dricka vatten, de heta ämnena som "bränner" i munnen bara sprids till hela munnen då. Nej, det är bättre att satsa på antingen något fettrikt, typ fraiche eller yoghurt, eller en bit bröd. Ämnena som "bränns" är nämligen fettlösliga, vilket är anledningen till varför de bara flyter ut när man dricker vatten men späds ut och blir svagare av något fettrikt. Bröd suger upp oljorna, ungefär som en torr tvättsvamp på en våt diskbänk.

Pumpa fungerar bra med kryddor så som timjan, vitlök, chili, salvia eller rosmarin.

Om du får för mycket pumpa över kan du frysa den, den behöver inte förvällas eller blancheras först. Däremot blir den mindre fast i konsistensen, och passar bäst till soppa eller paj om den varit fryst.

Halloweenpumpan är mindre söt än butternut, så den passar bättre till mat och bakning medan butternut och muscat som är sötare fungerar bäst till efterrätter och soppor. 

Fröna kan du rosta, så kasta dem inte! Lättaste sättet är attlägga ut fröna på en plåt med bakplåtspapper. Glöm inte att ta bort köttet från fröna. Beroende på vad du ska ha kärnorna till kan du ringla olja och strö salt eller paprikapulver över dem, eller torrosta dem. Ställ in dem i en timme i ugnen på 125 grader och vänd dem en gång i kvarten. Använd dem som snacks, i bakning eller som topping på din soppa eller müsli.

Så vitt jag vet går alla pumpor att äta, även de små "prydnadspumporna", som funkar utmärkt att fylla med godsaker och gratinera hel. Den lilla som ser ut som en miniatyrhaloweenpumpa nästan går utmärkt att använda som soppskål, om man skär upp ett lock och gröper ur den först. 

Hoppas ni får en trevlig halloween laugh

Gillar

Kommentarer

 • 30 okt 2017 10:10

  Gud vilket härligt inlägg 🎃

  Måste absolut testa detta.

  Tack så jättemycket för inspirationen 😍

 • 30 okt 2017 10:25

  Varsågod! Pumpa är nyttigt, så passa på nu när det är billigt smiley

 • 30 okt 2017 13:43
  paloma

  Det enda jag äter på pumpan är kärnorna, jag har förätit mig på pumpa för några år sedansmiley

 • 30 okt 2017 14:06
  Tita

  Nu fick jag inspiration att pröva,  jag har nog varit ganska skeptisk. Jag är lite som barnen vet redan i förväg att "det där gillar inte jag"😏

  Det fanns massor av pumpor i vår närbutik, måste ta en sväng.

  Tack LadyG!

 • 30 okt 2017 15:54

  Vad synd paloma, det finns ju så mycket gott man kan göra annars, både paj, bröd och soppa om man inte vill rosta pumpan eller tärna den och ha i ugnsrostade rotsaker laugh

  Vad roligt Tita, jag hoppas du ska hitta en sort du gillar, det är ganska olika smak på de olika pumporna. Det hänger ju lite på dina personliga preferenser också laugh

Logga in för att skriva en kommentar.