icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5471812
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
15 oktober 2019 11:47
5

Provocerande rubrik

Rubriken "Banta dig frisk" fick åtminstone mig att resa ragg. Ordet banta är för mig sammankopplat med hård diet, muskelförlust och konstiga matvanor. Banta klingar inte hälsosamt i min vokabulär. 

Så att banta sig frisk låter konstigt i mina öron, vilket alldeles säkert var meningen när de satte rubriken. 

Nå, i alla fall. Det jag inte kände till sedan tidigare är att en hård diet ger svagare skelett också, förutom muskelförlust alltså. Det är definitivt något att ha i åtanke i min ålder när menopausen närmar sig och med det alla skeletturholkande, muskelminskande hormonförändringar. 

Det verkar som att generaltipset för att slippa, eller åtminstone minska, mängden besvär man får är att (gissa..?) "äta nyttigt, sova regelbundet och träna". Alltså, samma råd som man får alldeles oavsett vad man har besvär med. 

Det kanske är så lätt. Jag ska inte säga att det inte är det. Men det låter lite för bra för att vara sant...

Gillar

Kommentarer

  • 15 oktober 2019 12:44
    gittan52

    "Banta" som jag kommer ihåg att min mamma gjorde på 60-talet, var under en kortare period, kanske en månad och maten bestod nog mest av salladsblad.

    Men vad menar vi egentligen med en "hård diet" och hur länge behöver den pågå för att skelettet ska bli svagare och musklerna ska minska?

  • 15 oktober 2019 15:18

    Gittan52, jag har sökt RW för en kommentar och bläddrat igenom JAMA eftersom det är väldigt bra och relevanta frågor som de undviker att besvara i artikeln. 

    Helfrid, det är aldrig för sent att börja göra bra saker för oss själva! yes 

  • 15 oktober 2019 23:35

    Ordet Banta kommer från en herre vid namn Banting som beskrev hur han gick ner 21 kg på ett år genom att äta mer protein och mindre med socker och mjöl. Väl avvägd viktminskning i mina ögon, knappt ett halvt kg i veckan. Men ordet har nog fått en mer negativ klang med åren, man har tappat bort ursprungsbetydelsen.

  • 16 oktober 2019 11:09

    William Banting ja, han hör till allmänbildningen smiley

    Håller med om att en välavvägd viktminskning bör ligga därikring, men det morsan höll på med när jag var liten kändes inte så måttligt. Leva på en grapefrukt och ett ägg vill jag minnas att hon gjorde ett tag, och det var ändå en av hennes mindre konstiga idéer. Men då hette det att hon "bantade", så det är nog därför jag kopplar ordet till något negativt.

     

  • 16 oktober 2019 11:28

    Länken heter samma sak fortfarande, men nu är rubriken ändrad till "Gå ner i vikt – på rätt sätt" laugh

    och de har kompletterat den med en länk till undersökningen i sig för den som är nyfiken, det är hela studien så man får tar del av metoden och resultaten i sin helhet om man vill. 

    Det står ganska långt ner dessutom att artikeln är från 2018, det står däremot ingenstans i RW när deras artikel är publicerad. Lite lömskt.

Logga in för att skriva en kommentar.