icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2917415
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
27 december 2019 13:15
8

Planerar

Sitter och planerar för hur jag ska gå vidare, jag ska be familjen om hjälp att maka runt motionscykel och crosstrainer till bättre placeringar så att jag kan träna på dem utan att göra någon illa (läs: Paula). 

Men även kosten behöver styras upp, jag håller vikten i bästa fall när jag friflyger. Det räcker inte för mig. Så nu strukturerar jag upp det här. Träningen är redan schemalagd, så den är ett mindre bekymmer. Det som behöver styras upp är rutinerna kring mat.

När jag planerat första veckans mat hamnar veckointaget på cirka 9700 kcal, dvs ett underskott på cirka 2700kcal jämfört med viktstabilitet. Det säger mig att jag inte kommer att se något ras i vikt, i bästa fall sjunker vikten med 0,5kg i veckan men det är högt räknat.

Det som också är intressant är staplarna, plusmedlemmar kan se hur man ligger till med vitaminer och mineraler. Det är ingen bra idé att banta sig till ett underskott på viktigta vitaminer och mineraler, då gör man sig inga tjänster direkt.

 

21dc5cbf-45d7-48bd-9a72-3bf025b2a5ad.JPG

Bild: Lite lågt på jod och kalium främst, även d-vitamin, järn och magnesium når bara nästan hela vägen upp.

De andra är lätta att lösa, men kalium? Inget av det som är kaliumrikt enligt näringstoppen är något jag äter i någon vidare utsträckning. Kelp? Torkad frukt? Örtsalt? Kakaopulver? Snabbkaffe? Jäst? Skoja inte.

När man tränar hårt och mycket kan man behöva mer kalium än RDI, detta har jag fått lära mig den hårda vägen. Så om jag inte klarar av att hålla mig i närheten av RDI via kosten är det kosttillskott som gäller helt enkelt, jag är inte den som är knusslig.

Kostschemat jag börjat bygga på innehåller för närvarande inga kosttillskott, inga proteinshaker och inga bars. Det är enbart ren mat.

Det betyder att det är lite pyssel att lägga in sådana saker, då är det något som måste bort eftersom jag inte tänker låta kalorierna sticka iväg över 1400kcal. 

Jag har tänkt det förut, och jag kommer nogt att tänka det igen. Tänk om någon ville göra en 4 veckors meny High Protein Low Carb, periodisk fasta 16:8 för aktiva personer. Det kommer nog att sluta med att jag gör den själv, jag har ju redan gjort en vecka redan. 

God forsättning på er allesammans.

Gillar

Kommentarer

 • 27 dec 2019 17:20
  gittan52

  Nyttigt att se över intaget av vitaminer och mineraler emellanåt.

  Jag brukar kika på denna sida för att få lite inspiration om hur jag kan höja vissa värden

  http://www.halsosidorna.se/Kalium.htm

  Jag kommer i stort sett aldrig upp i RDI för kalium och har i ibland funderat på om jag skulle köpa något kosttillskott. Tråkigt att vi inte kan se natrium bland våra staplar också, eftersom det tydligen är viktigt med balansen mellan dem.

 • 27 dec 2019 17:51
  Bella50

  Nu är ju så bre jag så aktiv längre...men man behöver väl alltid ha koll på E,%-balansen.

  Den har varit obefintlig under helgen.. 🤪så skärpning därvidlag.

 • 28 dec 2019 09:46
  Jessand

  Ett sånt kostschema skulle jag också vilja ha då det är min plan att äta typ så framöversmiley Jag äter ju dock mängder med kosttillskott och vågar inte sluta då jag ändå mår bättre nu än innan jag åt dem. 

 • 28 dec 2019 11:03

  gittan52, natrium hade varit trevligt i staplarna ja! Jag tittar gärna över en längre period, det känns mer relevant än en dag eller två, brist och underskott brukar ändå inte ge sig till känna på studs.

  Bella50, helgerna är nästintill över nu, jag hade tänkt kicka igång 1 januari, klichéernas kliché men det är praktiskt samtidigt, lätt att hålla räkningen. 

  Jessand, jag försökte lägga mig lägre, på 1200kcal men då blev staplarna riktigt ojämna. Jag blev tvungen att öka till 1400kcal för att inte få för dåligt vitamin och mineralintag, så tillskott är nog inte helt fel. Men det ska ju vara sådant man vet att man behöver, jag tror jag behöver komplettera men jag ska nog vara lite försiktig så jag inte bara trycker i mig en massa jag inte behöver.

   

 • 28 dec 2019 23:04

  Hittade ni någon bra plats för motionscykeln?

 • 29 dec 2019 00:21

  Ja, ungdomarna ställde den framför TV:n, älskar hur de tänker 😊

 • 29 dec 2019 09:02
  Jessand

  De tillskott jag äter är ju typ de jag fick som rekomendation efter min håranalys + cellexir  och sådana jag hört ska vara bra i förklimakteriet...funderar dock på att lägga till selen, men som sagt det är reda en nätt skara..men dålig koll på vad och hur mycket jag får i mig genom kosten..Får kanske bli plusmedlemsmiley

 • 29 dec 2019 11:14

  Äter du mycket av detta (fisk, lever av olika sorter, inälvsmat i allmänhet, mullousker/blötdjur eller ägg)? smiley

  RDI är 40mikrogram, så av de 280mikrogram jag behöver på en vecka får jag i mig 580 på ett ungefär. Ja, jag tror du skulle vinna på ett plusmedlemskap, så du får svart på vitt vad du verkligen behöver och inte i form av kosttillskott.

  936fa6e9-4283-458f-9f8d-7352fca4f4ca.JPG

Logga in för att skriva en kommentar.