icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3022112
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
23 januari 2018 10:00
11

Planerar

Om åtta dagar börjar vi en ny utmaning i familjen, tillsammans. Vegetarisk februari!

Ja den blir ju vegetarisk så tillvida att jag kommer att använda mejeriprodukter och ägg, men inget kött, fisk eller fågel. Lakto-ovo-vegetarisk vill jag minnas att det kallas då. Det kan bli nog så komplicerat för en nybörjare som jag, den svenska mattraditionen är inte särskilt nedlusad med vegetariska recept direkt. Kött däremot äter vi på bredden, tvären och längden, köttbullar, kalops, dillkött, isterband, pytt-i-panna, levergryta, kalvstek, sjömansbiff, järpar, kålpudding, kåldolmar - listan kan göras nästan hur lång som helst. Då har jag inte ens börjat lista fisk eller fågel...

Tacos tycker jag om, delvis för att det som blir över går bra att använda i andra maträtter eller bara som matlåda som det är. Senast vi fick tacofärs över gjorde jag tacolasagne på resterna, men det slog mig att om jag gör en vegetarisk lasagnefyllning med röda linser så borde jag i teorin kunna göra vegetariska tacos också?

d0f28011-e1f1-43b1-ae3f-6a18b73074ec.jpg

Bild: Resterna av en tacokväll blir en utmärkt lunch dagen efter. Inget matsvinn här inte!

Några andra vegetariska recept jag har spanat in är vegetariska hamburgare, lasagne, chiligryta och lite olika pastasåser. Broccoligratäng, vegowoker, böngrytor, rödbetsbiffar, kornotto (som risotto, fast på korn) med kikärtsbiffar eller sojabiffar och vegetariska curryrätter med indisk inspiration grejar jag sannolikt. Det svåra blir att inte falla in i fällan att laga ungefär samma sak varje dag tills man ledsnar på alltihop, utan göra det tillräckligt varierat för att vara gott och spännande månaden ut.

Det var ruskigt kallt imorse, vilket också märktes på övervåningen som alltid blir svalare än bottenvåningen. Men kaminen håller bra fart och värmer upp snabbt. Idag ska jag cykla, jag varken hann eller orkade träna igår men idag tänker jag se till att det blir av!

193d8db1-309c-4721-9e13-d7043352fe8a.jpg

Bild: Ljust och öppet, redo för våren! Då började det snöa och blev -16°C..!

Äntligen är det sista av julen borta, gardinerna tog längst tid att byta men det var värt besväret. Det blev mycket ljusare, inte helt förvånande, med vit kappa istället för de julröda veporna. Särskilt bottenvåningen blev ljusare och rymligare igen, nu när allt är färdigt. Under ett par veckor har vi svävat i någonslags limbo mellan juldekorerat och normaltillstånd, eftersom vi inte haft tid att ta itu med allt på det sätt som vi kanske skulle ha velat. Istället för en heldags röjande har det blivit lite pö om pö, och då tar det tid..!

 

 

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 23 jan 2018 10:20
  klaraelv

  Testade ett tag Linas matkasse, och där var det mycket vegetariskt. Jag tyckte det mesta var väldigt gott, utom falafel, fattar inte varför det ska vara så populärt, hela familjen tyckte att det var vidrigt. Både de som vi gjorde själva men även den påsen som var färdiggjorda.

 • 23 jan 2018 10:24

  Falafel ska väl innhålla nån slags krydda, tahini (?) som inte jag gillar så jag förstår dig fullständigt! Jag föredrar att göra kikärtsbiffar på mitt eget sätt jag laugh

 • 23 jan 2018 10:31
  klaraelv

  Ah, får kika på det någon gång. Just nu har jag massor med rätter som ligger i "pipen"  har hittat så många rätter som verkar goda här på bloggen. Gäller bara att göra om dem så att de passar mig.

 • 23 jan 2018 10:36

  Det brukar kunna bli spännande, först testa rätten som den skrivits ner och sedan pysslar man med den tills den fungerar i familjen. Det är nästan det jag tycker är roligast med matlagningem just experimenterandet och pysslandet med nya rätter laugh

 • 23 jan 2018 10:43
  klaraelv

  Sant, det är det jag gillar också, men eftersom mycket av rätterna är lchf så måste jag göra om dem från början redan, varken jag eller min kropp klarar inte av allt fett som finns i de recepten.

  Jag tycker det är tråkigt att laga mat när man bara gör standardrätter, som man gjort i 30 års tid, men när man får prova sig fram med nya kombinationer och nya smaker tycker jag att det är jätteroligt.

 • 23 jan 2018 10:45

  Samma här, jag får kramp i magen av allt fett. Men lite inspiration kan man ju ta, och vissa saker kan jag annamma rakt av, som blomkålsmos, utan vidare anpassning smiley
   

 • 23 jan 2018 12:25
  Flamenco

  Vad spännande! Kanske får lite inspiration av dig. Tycker att många vegetariska recept är dåliga på protein. Det behövs rejält med linser och bönor så funkar det, de håller ju blodsockret stabilt. Indiskt är jättebra, där finns massor av roliga rätter.

 • 23 jan 2018 13:18

  Det blir lite lättare eftersom vi kommer att äta mejeriprodukter och ägg, det är ju proteinrikt så det förslår, men ska man gå all in ska man ju eg inte äta det heller väl? I så fall kan det ju bli jobbigt, i alla fall för en n00b som jag som har kanske tio vegetariska recept på repertoaren och kanske högst tre av dem är utan mejerier och ägg. 

 • 23 jan 2018 16:55

  Indisk Tandoori Fooled Pork är en av mina favoriter, finns recept på nätet. Tar en stund att göra så det är lika bra att göra en stor sats på en gång, bra lunchlådemat. Finns hur mycket gott som helst att göra som är vegetariskt och/eller veganskt.

 • 25 jan 2018 07:25
  Jessand

  Åh kommer följa detta med spänning då min tanke är att äta mycket mer vegetariskt framöver när jag återinfört ägg och ost ( vilket jag tänker äta). Hoppas du delar med dig av recepten...gillar också att testa och prova nytt i köketsmiley

   

   

   

   

   

 • 25 jan 2018 11:42

  Tack Medlem16, indiskt är bra med mycket kryddor och smak, det ska jag komma ihåg!

  Jessand, blir det gott delar jag definitivt med mig av recepten, men misslyckandena besparar jag er laugh

Logga in för att skriva en kommentar.