icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2269132
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
29 maj 2013 12:15
20

Periodisk Fasta och källkritik

Nu är jag upprörd igen, på flera saker. Saxat ur Expressen: "5:2-dieten blev känd i Sverige i våras när SVT visade en engelsk dokumentär där den medicinska journalisten Michael Mosley själv testade att fasta och intervjuade världsledande experter om hälsofördelar med att fasta. Michael Mosley har också skrivit boken "The fast diet" som kommer ut på svenska till hösten. Förutom viktnedgång tror man att dieten kan ha flera positiva effekter på hälsan. - Man ska komma ihåg att de flesta studier som redovisats har gjorts på möss. Men studier på apor och människor visar att insulinutsöndringen blir mindre och insulinkänsligheten ökar. Blodfetter, blodsocker och blodtryck påverkas positivt, det kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, säger Kerstin Brismar."

Väl värt att notera att studierna inte nämns vid namn, vilka är dessa "studier på människor"? Jag har haft svårt att hitta studier på människor som stöd för PF, jag hade gärna läst mer. "Enligt Michael Mosley och viss forskning kan det här sättet att äta också minska en tillväxtfaktor som kallas IGF-1. Det anses vara positivt eftersom höga halter av denna anses gynna cancer. - Om vi har för lågt IGF-1 kan inte kroppen reparera cellskador, det ökar risken för hjärt-kärlskador. Sår och frakturer läker också sämre. Vi ska ha lagom mycket IGF-1, för mycket är inte bra för det ökar cancerrisken. Mindre kalorier ger mindre insulin, då minskar också det aktiva IGF-1 till en lagom nivå, det är positivt, säger Kerstin Brismar."

Men är det en effekt av vad försökspersonerna/mössen ätit eller är det en effekt av hur ofta/sällan de ätit? Här hade jag också velat veta vilka studier Brismar litar på när hon gör sina uttalanden. Källa: http://www.expressen.se/halsa/bli-smal-med-periodisk-fasta--sa-gar-det-till/

Artikeln som sådan är väl okej, men jag hade hemskt gärna sett mer källhänvisningar för trovärdighetens skull. Det räcker inte med en doktorstitel eller en professur för att imponera på mig. Jag gillar fakta jag kan dubbelkolla och följa upp själv.

Om tipsen och råden i rutan bredvid är bra eller ej är upp till var och en att avgöra, det beror ju helt på vilken livsstil man valt i övrigt. Det som fick mig att rynka pannan till att börja med är att de sätter likhetstecken mellan PF och "bli smal". Men man kan faktiskt kombinera PF med viktökning och muskeltillväxt om man vill bygga en stark och snygg kropp.

Den som vill gå upp i vikt men inte vill gå upp i fettvikt har mycket att vinna på att lära sig mer om PF t ex. Här är www.leangains.com en djup källa till kunskap. Det är så typiskt på något vis, att skvallerpressen bara fokuserar på "bli smal". Som om det vore det viktigaste? Vad hände med förbättrad insulinkänslighet, bättre blodvärden, minskad risk för hjärtsjukdom? Som rubrik hade Bli friskare med Periodisk Fasta - Så går det till fungerat precis lika bra. Jag drar slutsatsen att Expressen fixerat sig vid vår tids modeideal, att alla måste vara smala för att duga. Det spelar ingen roll hur man ser ut på insidan, så länge utsidan är smal är allt som det ska tydligen.

Möttes, apropå ideal, av en expedit i en modebutik här i Stockholm nyligen som undrade om jag behövde hjälp. Jag frågade efter en blus i lämplig storlek varpå donnan tittar på mig uppifrån och ner och säger "Vi har inte stora storlekar tyvärr". Jag är en stlk 36/38... Hur sjukt är det? Och det är rubriker som "Bli smal med..." som underblåser vansinnet.

16043-AD0JIicYW5EjTs6vZsut.jpg

Kommentarer

 • 29 maj 2013 19:59
  Jag tror folk i gemene man inte vet hur koncentrerad makten är - fast i det här fallet är jag ruggans pessimistisk - skulle de bry sig ifall de visste? Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka det - men det känns som om allt har blivit avpolitiserat . Som om engagemang är något tramsigt och politik i det närmsta blivit ett skällsord.
 • 29 maj 2013 20:27
  Samma bolag äger flera tidningar och få bolag säljer och förmedlar nyheter till tidningarna vilket gör nyhetsrapporteringen väldigt filtrerad och skev. Det är inte ovanligt att du hittar exakt samma artikel i flera tidningar...
 • 29 maj 2013 12:31
  perjoh
  Länken du gav fungerar inte för mig, kan du kolla om du skrivit fel.
 • 29 maj 2013 12:37
  perjoh
  Jag får även med din korrigering "404 – Sidan kunde inte hittas"
 • 29 maj 2013 12:39
  Skumt, för jag hittar sidan varje gång.
 • 29 maj 2013 12:41
  Både i FF och IE, och de delar vad jag vet inte cache :-)
 • 29 maj 2013 12:42
  perjoh
  Missade ett blanksteg
 • 29 maj 2013 12:47
  Feluppskattade hon din storlek eller klassade de din storlek som en storstorlek och servade bara svältoffer i den butiken? Hade nog krävt att få träffa chef och ifrågasätta exakt vad de menar med stor egentligen.
 • 29 maj 2013 12:53
  Ja, det borde jag ju gjort förstås, men jag blev så himla överraskad att jag inte kom mig för att ens bli arg, än mindre ifrågasätta hennes ögonmått. Eller så var det verkligen en "size zero"-butik.
 • 29 maj 2013 12:56
  perjoh
  Faktakoll kan bli en dyr affär när det gäller medicinsk forskning, man hittar lätt sammanfattningar men vill man läsa hela studien måste man betala.
 • 29 maj 2013 13:15
  Jo, det kan bli rejält kostsamt om man inte har tillgång till ett universitetsnätverk tyvärr. Och det är sällan det mest intressanta står i Abstract heller.
 • 29 maj 2013 13:22
  perjoh
  Jag hittade ett abstract där Krista Varady varit med, där stod det ungefär som i Kerstin Brismars uttalande. Även om jag är nyfiken på studien så får den förbli oläst, jag får se mig själv som min egen försökskanin i mitt fasteprojekt.
 • 29 maj 2013 14:29
  Samma här, jag får fortsätta köra på min fasta och se vad som händer nästa gång jag besöker vårdcentralen.
 • 29 maj 2013 15:47
  "Bli smal"-konceptet används för att sälja mer tidningar och få fler träffar på nätet. Media skiljer sig inte från övriga samhället. Kritisk granskning existerar i väldigt liten skala och många journalister har press på sig med allt för snäva deadlines, även om viljan kanske finns att fördjupa sig och gå vidare så måste de leverera till dem som betalar deras lön. Som den journalisten som ringde upp mig sent en fredag innan jag skulle gå hem från jobbet och bara måste ha sin artikel färdig innan tidningen gick till tryck nästa dag. Det där med expediter så har jag än tvärtom-historia. På den tiden drog jag storlek 44 och hon kom och gav mig en 38:a. Näpp, sa jag, det där får jag aldrig på mig och hon tittade förvånat på mig och sa att det skulle jag visst få. Inge sizezero-butik det inte!
 • 29 maj 2013 16:01
  Som varandes journalist kan jag nog hålla med om att det är snävt om tid ibland, men det har aldrig hindrat mig och mina kollegor (teknikjournalister förvisso men ändå?) att vara kritiska, granskande och redovisa källor ordentligt. Eftersom vi säljer och våra uppdragsgivare är nöjda drar jag slutsatsen att Expressen gör en av två saker: 1) struntar i källkritik och källredovisning eller 2) nedvärderar och/eller underskattar sina läsare. Ingendera är speciellt bra. På den tiden jag var fastanställd jobbade jag inom dagspressen. Där kan man snacka snäva tidsmarginaler, men en sån featureartikel som den jag länkade hanteras sällan som nyhetsgrejer. Features, utfyllnadsmaterial, kan man vara mer frikostig med tid medan nyhetsgrejer dör om det går för lång tid. Nej, jag tror faktiskt inte det handlar om tidsbrist i det här fallet. Säljande vinkel kan vara hänt, men "bli smal"-vinkeln känns rätt omodern. Den har ju Veckorevyn och Allas m fl kört med sen jag lärde mig läsa på 70-talet och kanske t om tidigare :-) Eller, vissa saker kanske inte blir omoderna :P Det är ju en hel del skillnad på 38 och 44, det är det! Men om du är proportionerligt byggd kanske du lurade hennes öga på något vis? Så snopen hon måste ha blivit :-)

Logga in för att skriva en kommentar.