icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5722199
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
29 februari 2016 11:22
7

Ostkaka

Eftersom jag inte vill terrorisera mina vänner på Insta allt för mycket med matporr, det kan ju bli för mycket av det med, så har jag skapat ett eget instagramkonto för SvenskaRecept så kan jag hållas med experimentbilder och matkonst där. Det blir för mycket matbilder på min privata annars, man kan ju tro att jag inte gör något annat än äter :D

Planen igår var att göra ostkaka. Jag hade egentligen inte speciellt höga förhoppningar, jag hade fått för mig att det var jättesvårt och komplicerat. Jag reviderar den åsikten lite, det är bara svårt om man slarvar med detaljerna. Planen utgick från ostkakans vänners receptsida, där jag gått igenom och räknat fram att jag skulle behöva 3 liter lantmjölk, 1dl mjöl, 1 msk löpe, 50g mandel, 2 bittermandlar, 3st ägg och 3dl grädde. Nu hade jag ingen lantmjölk, men vanlig standardmjölk fungerade faktiskt också. Märkligt nog, jag trodde inte homogeniserad mjölk skulle separera alls.

Steg 1, värma mjölken till 35°C. Rörde med träslev så att värmen fördelades jämt, låg temperatur på plattan och lät det ta sin lilla tid. Tog av mjölken redan vid strax över 33°C men det steg ytterligare lite efter att jag dragit mjölken av värmen. Men aldrig över de kritiska 37°C som dödar löpen. Utan digital temometer hade det här steget varit hopplöst redan från början.

Steg 2. Blanda mjöl och en liten skvätt mjölk till redning som åkte ner i den varma mjölken. Veva runt igen. Kolla temperaturen igen, inte under 30° och inte över 37° är viktigt. Tillsätt löpen. Fin stråle säger alla, jag råkade ösa i den enda matskeden jag skulle ha på en gång. Plask, liksom. Hm. Okej, fortsatte att röra lite, stannade mjölkens rörelser med sleven och lade på locket.

Steg 3. Vänta. Gott och väl en timma. Jag tror faktiskt jag väntade längre, jag tänkte inte på att ta tiden så jättenoga, jag gick och tittade med jämna mellanrum, och rätt var det var såg det gummigaktigt ut. Det kändes som klent gummi också när jag pressade slever försiktigt mot det vita, som nu inte längre på något vis påminde om mjölk. När jag pressade sleven mot det gummiaktiga kom det vitaktig vätska, så jag fattade beslutet att det där var ostmassa och att det var dags att gå vidare.

Steg 4. Rör sönder ostmassan lite grovt, så det  börjar komma vassla ur den. Det ska se ut som en klumpig gröt ungefär. Låt sedan stå och vassla till sig en halvtimma, fyrtio minuter till. Det ska börja skikta sig, och bli en vit massa under och en gulaktig vätska ovanpå.

Steg 5. Nu drog jag fram min silduk, och hällde upp all ostmassa i den. Det rymdes med inte allt för mycket marginal i den. Sen får gravitationen och tiden göra det mesta av jobbet, även om fröken klåfinger var där och klämde och geggade. Ostmassan var jätterolig att gegga med. När massan inte längre släpper vassla är den redo att användas. Jag kan eventuellt ha varit lite väl snabb här, ostkakan blev aningen lös i konsistensen för min smak men absolut inte rinnig. Det kan även ha berott på att jag använde vanlig standardmjölk, jag har en bestämd känsla av att icke-homogeniserad lantmjölk fungerar bättre och att mjölk direkt från kon fungerar bäst.

Steg 6. Röra ihop ägg, grädde, socker om mald mandel och mald bittermandel gör man medan man väntar på att gravitationen ska göra sitt jobb. Sen tar man och rör ner den färdiga ostmassan i vispet, så har du färdig ostkakesmet. Jag hällde upp smeten i två stycken 12dl aluminiumformar, ostkakan sväller inte men det är ändå skönt att ha lite marginal upp till kanten. Det blev ungefär 2 liter ostkaka.

Steg 7. Ostkakan gräddade jag längst ner i ugnen i 175°C, i strax över en timma. Det här beror mycket på vilken ugn man har, vilken form man använder och hur mörk man vill ha sin ostkaka. Ta ut ostkakan när den är klar, och låt den svalna till serveringstemperatur. Den är klar när det känns som att trycka på en tvättsvamp i mitten ungefär, lite mjukt fjädrande och ganska fast. Den stelnar ytterligare lite när den svalnar så låt den inte gå för länge för då blir den hård, torr och tråkig istället.

Steg 8. Det svåraste. Serverad med vispad grädde och sylt gäller det att inte föräta sig på den.

Jag misslyckades.

 

 

 

 

Gillar

Kommentarer

  • 29 februari 2016 11:34
    Emmi11

    Mmmm... ser smaskens ut! 

    Ostkaka är gott

  • 29 februari 2016 11:59
    Halfdevil

    Mumsigt! smiley

    Älskar ostkaka men har faktiskt aldrig testat att laga egen. Var hittade du löpe någonstans?

  • 29 februari 2016 12:00

    Ja, det var väldigt gott! Den är frysbar dessutom så det behöver inte förfaras något, och tack vare Halfdevil vet jag att all den fina vasslan går att spara också :D

    Löpe köpte jag på apoteket :-)

  • 29 februari 2016 12:43
    melynta

    Men åh vad gott! Duktigt gjort 😃👍🏻

  • 29 februari 2016 15:16

    Tack Melynta :D
    Det var jätteroligt att pyssla med, men inget jag kommer att göra så jätteofta. Det får bli till fest, när det ska vara speciellt :-)

  • 29 februari 2016 19:02

    Håller med, det ser jättegott ut! laugh

  • 29 februari 2016 19:43

    Tack Nataliea! :-)

Logga in för att skriva en kommentar.