icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2689732
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
24 september 2019 14:21
4

Nya vägar, nya hjulspår

För ett tag sedan skrev jag om tankens kraft, och självuppfyllande profetior (något jag skrivit om tidigare också, flera gånger). Det påminde mig om ett enkelt men effektivt verktyg som jag finns lära mig om på Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Visualisering. Det låter lite Yoda och "use the force Luke" över det hela, men det är idrottspsykologi i sitt esse. 

Mental träning

Varför skulle inte hjärnan och psyket behöva tränas, när allting annat behöver tränas? Till och med de vindlar i hjärnan som hanterar språk, matematik och logik behöver träning för att behärska tal, skrift och matematik. Vi kan inte prata när vi är nykläckta, det måste vi lära oss. Hjärnan tillskansar sig nya kunskaper, omarbetar det den redan tycker att den kan ("ko-ko" blir "sko", "brrrm" blir "bil") och utvecklas hela tiden. Vår fantastiska hjärna är fullt kapabel att göra detta hela livet dessutom. 

Det finns en baksida med en flexibel och dynamisk hjärna också. Om vi inte använder ekvationer blir vi sämre och sämre på att använda dem, och snart har vi glömt dem fullständigt.

Sudoku är nog så bra, men det lär dig inte något nytt. Det är bara en fråga om att applicera det man redan kan på nya sätt. Så, hur är det att lära sig något nytt att gå ner i vikt? Jo, det handlar om att lära hjärnan att fatta nya beslut i gamla situationer. Om du i vanliga fall lägger två ostskivor på mackan och en i munnen kan du kapa ditt ost-intag med 33% bara genom att lära hjärnan att det rätta mönstret i ditt nya liv är två ostskivor på mackan, sen ska osten in i kylen. Utan att någon tredje skiva ska nallas. Inte ens en smal en. 

Detta att lära om hjärnan att fatta andra beslut än tidigare är viktigt. Vi fattar väldigt många beslut instinktivt. Varje gång man fattar ett beslut görs en koppling i hjärnan, som ett hjulspår. År efter år gör hjulspåren djupa, det är lätt att bara göra. Automatisering, kallas det. Det svåra är att orka bryta sig ur hjulspåren, skapa nya hjulspår. Det är mycket enklare att rulla på i den gamla vanliga.

Men med tiden, genom att man inte använder de gamla hjulspåren, skapar man nya vägar. De gamla hjulspåren finns fortfarande där, men de är inte de enda som är djupa. Dina egna, de du valt själv, finns också där. Med tiden blir de gamla hjulspåren som tredjegradsekvationerna du löste i skolan, ett vagt minne som i stort sett är historia. 

Du har tagit kontrollen helt enkelt.

Jag minns inte var jag läste liknelsen med hjulspåren, men den är väldigt träffande i alla fall. Den fastnade även om källan föll bort, och jag tänker på den då och då när jag finner mig själv i situationer då jag behöver fatta beslut som i sklutänden påverkar min hälsa, vikt och träning. Nya hjulspår, nya vägar.

För vart de gamla leder vet jag redan. Den destinationen tyckte jag inte om.

6767d0de-5d2b-4bd3-8ba7-1933ecc0ee1c.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 24 sep 2019 16:29

  Väldigt tänkvärt LadyG! Men för att köra upp nya hjulspår måste man bli medveten om när man rullar fram i dom gamla. Det tror jag att Matdagboken hjälpte mig med. Genom att väga och mäta och registrera maten kunde jag inte längre äta/rulla på av bara farten, utan att tänka. Det sitter i fortfarande. Inget åker ner i magen utan att jag tänkt efter. Vill jag verkligen? Är det gott? Är det bra för mig?

 • 24 sep 2019 16:47

  Precis så, det är exakt det MD är så bra på. yes

  När vanan att tänka och känna efter först väl sitter blir det lättare och lättare att göra aktiva val istället för att råka ut för att något slinker ner innan man ens hunnit känna smaken av vad det var. Vaneätande är livsfarligt för vikten.

 • 24 sep 2019 19:56

  Oj, det där med hjulspår gäller ju alla beteenden -bra som mindre bra. Ska använda liknelsen med tonårssonens problem. Mycket lättare att diskutera i tydliga liknelser än abstrakt logik ned en tonåring. Tack!💕

 • 25 sep 2019 11:13

  Varsågod! Hoppas det hjälper, så han greppar vad det handlar om! Det är ganska vanligt att även vuxna föredrar tydliga liknelser framför abstrakta resonemang, åtminstone fick jag den uppfattningen när jag jobbade i IT-supporten på ett mycket stort företag med tusentals anställda. 

   

Logga in för att skriva en kommentar.