icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu

LadyG tar nya tag!

16:8 1583563
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
19 juni 2017 11:58
8

Ny vecka igen

Så här i vecka 30 blev det dags för en större kontroll, allt skulle påtas i och allt var riktigt bra. Blodtrycket 110/82, Hb hade stigit till 125, fasteblodsockret 5,-nånting och alla mått och mätningar såg så bra ut. Jag kände mig lite som en försökskanin som skulle mätas och vägas på alla ledder. Vikten förbryllade mig lite, 87kg. För en månad sedan vägde jag 86. Viktuppgången har varit anstannande, men magomfånget har definitivt ökat. Nå, allt löser sig med tiden antar jag.

Noterade att jag hade 4,1 i blocksocker förra gången, då var jag också fastande (men det visste de inte om). Jag äter ju sällan frukos så om jag får en tidig tid hos barnmorskan är jag oftast fastande. laugh
Kaffe innehåller ju inte några kalorier att tala om när man tar det svart, så det ska ju inte bryta fastan enligt konstens alla regler så en kopp kaffe tog jag åtminstone.

Klurade på en den där koppen kaffe jag tog faktiskt gjorde skillnad trots allt, för det är i mina ögon stor skillnad på 4,1 och 5,nånting men det kanske i verkligheten inte är någon större skillnad. Jag glömde fråga när jag var där, och nästa gång får jag väl ett nytt stick i pälsen att fundera över. Det kanske varierar över tid och med andra variabler också, vad vet jag. Jag kollar nästan aldrig blodsockret, kroppen sköter det rätt bra på egen hand.

Det enskilt bästa sättet att förbättra sin insulinkänslighet, och därmed hålla blodsockret stabilare, om man bara ska göra en enda förändring är att träna. Det finns ingenting man kan äta, dricka eller sniffa som är lika effektivt som regelbunden intervallträning eller intensiv cirkelträning.

Om man kombinerar med lite kostknep får man givetvis ännu bättre resultat. Kanel, gurkmeja, D-vitamin, enkel- och fleromättade fetter, zink, fibrer och diverse B-vitaminer är bra för blodsockerkontroll och ökar insulinkänslighet medan snabba kolhydrater, mättade fetter (allra helst i kombination med snabba kolhydrater, som t ex i snabbmat, chips och annat skräp), inaktivitet och övervikt tydligt kan påverka hälsan negativt, och då insulinkänsligheten i synnerhet.

Nu är ju inte detta något jättekonstigt, egentligen om man bryter ner det. Bönor, linser och baljväxter är bättre för oss än snabbmakaroner, pasta eller vitt ris. Vi borde äta mer fisk och skaldjur, nästan alla här i skandinavien äter för lite omega 3 och D-vitaminer (om man börjar undersöka saken med mätningar och fakta istället för självrapporterade data som ofta innehåller ett visst mått önsketänkande). Ju mer raffinerat ett livsmedel är, ju sämre är det för oss kan man väl lite enkelt uttrycka det. Tomaterna är nyttigare än ketchupen man gör av dem.

Lägg sedan till personliga variationer i hur man t ex tål kostfibrer (vissa får grymma magsmärtor om de äter för mycket fibrer), fett (samma här, vi är några som får väldigt ont av för fet mat) eller protein (somliga får hudutslag och fjärtar väldigt mycket av för höga doser protein i kosten), så har man en ganska god idé om hur kosten bör anpassas för att individen ska nå ett bra resultat.

Det finns inte en diet som är perfekt för alla, inte en enda livsstil som fungerar för alla, inte ett råd som är universellt perfekt för alla. Detta ska man ha i åtanke när man ger någon annan råd. Bara för att en viss grej fungerat för dig kanske det är direkt dåligt för mig.

Det största problemet med alla dieter brukar vara följsamheten. Efter de första veckornas "smekmånad" börjar disciplinen och nyhetens behag lägga sig, efter en månad har några av ovanorna smugit sig tillbaka och vips är dieten förstörd.

Det är samma sak med motion, det är den långsiktiga envisheten som brukar brista. De första fyra med passen brukar genomföras med rätt energi, därefter sviktar motivationen och sex till åtta veckor senare är gymkortet glömt eller löparskorna instoppade i en garderob.

Hur man tacklar det där är individuellt, jag bet ihop och disciplinerade mig eftersom jag mycket hellre ville gå ner i vikt och må bra än jag ville vara överviktig rökare. För mig räckte det med viljan att nå ett specifikt mål, och en realistisk och tydlig plan. Jag misstänker att inte alla kan göra så, utan måste hitta sina egna vägar. Det var inte lätt, det påstår jag inte.

Däremot brann det till i huvudet när jag fattade hur jag ställt till det, och den där glöden falnade aldrig. Jag kunde vända mig till den känslan, söka ny energi och kraft när det blev motigt. När inte jag själv räckte till kunde jag luta mig mot min man, som alltid funnits där i ur och skur.

Förhoppningsvis finns den där glöden kvar i höst, när vi fått vår lilla klimp och det börjar bli dags att ta itu med extrakilona jag lagt på mig.

Det lär tiden utvisa.

Gillar

Kommentarer

 • 19 jun 2017 12:34
  paloma

  Skönt att allt är bra, vikten får du ta senare. Ca 7 kilo försvinner väl bara i farten, med mitt första barn vägde jag 88 kg på förlossningsdagen och 68 kg efter 7 dagar på BB. 

  Mycket kan ju också vara vätska.

  10 veckor till, sedan vet dusmiley

 • 19 jun 2017 14:27

  Ja det var skönt att få svart på vitt att jag inte hade fel, jag har ju hela tiden hävdat att det inte är något fel och att jag är frisk som en nötkärna. Nu har jag det dokumenterat också laugh

  Förhoppningsvis är det mycket vätska, magen följer den över kurvan, så jag hoppas det är mycket fostervatten. Annars brås Lille Skutt på sin far, som var storväxt när han föddes. Det lär vi ju märka, från och med den 11 augusti tyckte BM iaf att det var okej för bebisen att födas, om den valde det. Vi får väl se det, jag tror att Lille Skutt kommer mitt i natten någon gång mellan den 30:e och 31:e augusti. Lite före utsatt tid, men på det hela taget i tid precis som sin far alltid är. laugh

 • 19 jun 2017 17:17

  Fast inte ens Kostdoktorn påstår att ett blodsocker mellan 4-6mmol är annat än fullständigt normalt, så det kan du ju ändå inte på fullt allvar mena att 5,6 skulle vara skadligt.

  Skärp dig.

   

 • 19 jun 2017 17:55
  aregnisw

  Mycket i kroppen som händer när man är gravid och vad som är rätt eller fel vet man aldrig men allt är säkert som det ska vara du ha de gott i värmen hoppas du inte tycker den är jobbig men det ska bli svalare . Den där lille skrutt brås nog på sin far tror jag laugh.

 • 19 jun 2017 18:02

  aregnisw, jo det är rätt mycket som händer men barnmorskan var så nöjd så och hittade ingenting som ens antydde att det skulle vara något avvikande, så jag förutsätter att hennes utbildning och min magkänsla - som ju är överens - har rätt. smiley

  Det får gärna bli svalare, om inte annat för att jag ska slippa vattna så mycket i trädgården. Mina odlingar älskar solen än så länge, men bara så länge jag hinner med att vattna och sköta det smiley

 • 19 jun 2017 18:05
  aregnisw

  Låter fint det du LadyG smiley

 • 19 jun 2017 21:04

  Jag tror att du och lillen kommer att ha stor nytta av ert jävlaranamma den dagen han bestämmer sig för att titta ut! Samma j....anamma ser till att du blir av med dina kilon sen då det är dags. Du kan ju behålla lite av dem medan du ammar!

  Jag skulle inte vilja påstå att ditt blodsocker på ngt sätt var för högt så fortsätt du att sköta om dig/er och må bra. Bra Hb hade du också! Pepp på er!!

 • 19 jun 2017 21:34

  Tack Tita, jag hoppas det går lika smidigt som med tjejerna (höll inte på att hinna till BB så fort gick det) men man kan ju inte veta säkert. Jag förbereder mig för alla eventualiteter s a s.

  Jag är lite extra nöjd med Hb för det var ganska långt förra gången, men nu hade jag vänt den trenden med råge. laugh

   

Logga in för att skriva en kommentar.