icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5085273
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
20 January 2014 10:59
1

Ny måndag

Idag är det vilodag, det är ett bra sätt att börja en ny vecka på. Vågen visade 63,1kg vilket inte är fy skam, det är -0,4 sedan igår och en tangering av den lägsta vikten för i år. 22/1 är meningen att jag ska väga som mest 63,6kg vilket inte bör vara en omöjlighet. Visst studsar vågen upp och ner men fortfarande mer ner än upp. Det borde gå bra. Det svåraste är att balansera kosten när man tränar så mycket som jag gör. Det är inte alls omöjligt att jag springer bort 8-900kcal på en runda, vilket skapar bekymmer när jag ska kalkylera underskott. Ett för stort underskott leder lätt till att man blir superhungrig "helt plötsligt" (inte så konstigt) och då kan det bli jobbigt att låta bli att äta upp allt i kyl, frys och skafferi. Nej, för att det ska vara hållbart är ett måttligt underskott bäst. En annan sak som stökar till det är att långa löprundor sänker min aptit. Det är i och för sig ett fenomen jag märkt under de långa tävlingarna (100km, 24-timmars etc), kroppen ställer in sig på arbete och struntar i att signalera när det behövs mat och vatten. Eftersom det inte går så bra att tävla i längden om man inte fyller på brukar jag äta och dricka efter schema när jag tävlar. På tävling går det bra men jag är inte lika disciplinerad hemma, vilket lätt leder till alldeles för stora underskott och ganska otrevliga duster med "superhungern". Eftersom jag helst undviker sådana bataljer, de är inte så roliga att man vill göra om dem mer än nödvändigt, är det bättre att försöka planera lite och tänka framåt. Försöka undvika de värsta fallgroparna och inte slå knut på sig själv för att ha så stort underskott som möjligt. Försöka undvika "superhungern". För att inte slita ut kroppen med all träning är jag noga med sömnen, och eftersom jag ligger på underskott näringstajmar jag lite mer noga än jag gör annars för att ge kroppen bästa återhämningsmöjligheterna. Eftersom jag inte tränar flera gånger samma dag brukar jag inte vara så väldigt noga annars med att äta direkt efter träning och allt vad det nu är som skrivs på löpsedlarna ibland, det är sånt som är mest av betydelse för eliten som tränar eller tävlar ofta. Men nu, när jag äter mindre än kroppen behöver, tajmar jag in det ganska noga eftersom återhämtningen går långsammare redan från början när man ligger på underskott. Det finns ju mindre för kroppen att jobba med. Förrförra veckan blev det 63km i bra fart, förra veckan 68km i bra fart och den här veckan bör (om allt går bra) bli 35-40km i lugn fart. En återhämtningsvecka med bara lätt löpning, utom på torsdag då jag ska till Bosön och göra nya tester på maximal syreupptagning, maxpuls och laktattröskel. Då blir det full rulle i 90 minuter, men i övrigt ska det vara en lugn, kort vecka. Förhoppningsvis betyder inte den mindre träningsmängden att jag äter som om jag springer dubbelt så mycket, då kan det bli ledsamt att ställa sig på vägen nästa vecka :-)

Kommentarer

  • 20 Jan 2014 11:37
    Tur att skitveckan är över! Håller tummarna för att du får en bättre vecka nu!

Logga in för att skriva en kommentar.