icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2654262
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
31 mars 2020 16:52
7

Nöjd och belåten

Jag har suttit med kursuppgifter och skrivprojekt så pass på sistone att jag inte hade märkt om hela världen hade tagit semester tror jag. Så det var rätt skönt att pyssla praktiskt, städa lilla växthuset och rensa i rabatter. Pyssla med förodlingen, vattna saker och peta på det som växer för att se vad som händer. Jag kan så lite att jag blir lila glad för allt som kommer upp.

9a4d60be-6a96-47a5-9321-8effe92534d1.jpg

Bild: Hyllorna i garaget, här håller vi cirka 12-14 grader. Det är inte smockfullt, än. Men så har jag inte börjat med de odlingar som jkräver en varmare gro-plats...

Tanken är att jag ska börja förodla lite som kräver 20-25° varm växtplats om ett par veckor, de vill ha utplantering när det är frostfritt så det är nog rätt tidigt att börja än. April-maj står det på påsen, jag bor i zon 5. Känns som att ska det stå på friland är det prudentligt att vänta.

Men visst blir man lite stressad av alla odlingsgrupper med människor som fyller hylla efter hylla med plantor redan? Jag har ingen koll på hur kalla deras nätter är, men här var det -6° i morse.

43cdb438-7b46-4747-8b17-abcbfb763277.jpg

Bild: Det är här magin händer. Maken byggde och fixade, satte in vattenho och ledde avloppet ner i golvbrunnen så fint.

Kvar att sätta är några tomater, djungelgurka och så givetvis allt som ska sättar direkt i jorden när det blir den tiden! Jag överväger alla möjliga roliga saker, till och med broccoli och sådant som jag tror är komplicerat, men vem vet? Det kanske är jättelätt?

Jag måste testa i alla fall, jag har en hel trädgård att leka med ju!

375e4d60-ecce-4153-88af-d7182ba84ec1.jpg

Bild: Makens mongoliska jättesolrosor. Vad månne det bliva av dessa?

Förhoppningen är ju att alla blommor ska dra till sig pollinerande insekter. Jag är inte helt säker på vart jag ska sätta allt, men det löser jag den dagen det blir aktuellt. Man kan ju samplantera, jag satte tagetes bland smultronplantorna eftersom jag läste att mördarna föredrar tagetes om de finns och det verkade stämma för de få jag hittade klättrade på mina blommor. Smultronen lät de vara, vilket ju var exakt vad jag hoppades.

Lavendeln har överlevt, jag läste att det är dags att ta sticklingar och klippa ner den men jag vet inte jag... tänk om den dör? Jag har verkligen ansträngt mig för att den ska ta sig i sitt lilla hörn, jag vill inte vara taskig mot den. Eller, tänk om jag är skittaskig som INTE klipper den? Oj oj oj, tänk om jag bara visste vad jag håller på med...

f0bfc748-ba1d-443f-bee4-1fcf367654a0.jpg

Bild: Jag räknar inte med att alla 8-10 squash-plantorna jag försöker få fram ska ta sig, men om de gör det kan det bli spännande.

Kan man binda upp Squash på spaljé om det blir trångt om utrymmet, tänkte att de kanske gick att få upp på höjden som man kan göra med gurka?

Sannolikt kommer jag att överbelamra det stackars växthuset, men jag har det lilla på framsidan också. Jag kan sätta saker där med. Jag upptäckte till min stora glädje att dragonen och minst en av mina timjan överlevt i det lilla pallkrageväxthuset. Jag fyllde på jord, vattnade och städade upp lite så får vi se vad som hamnar där.

dc26baf1-d2d4-4eb1-8229-a3e7ef5fd457.jpg

Bild: SCILLA!!!

Kanske 200 lökar, möjligen fler, har jag kört ner i jorden i omgångar. Olika tidpuntker, olika djup. Jag har verkligen försökt få dem att gilla vår gräsmatta. Jag älskar när scillan tar över en gräsmatta och förvandlar den till ett blått hav. Jag håller hoppet vid liv om att det ska lyckas!

Jag övervägde till och med att köpa scilla i kruka, om det hade gått (jag har inte sett några) och försöka plantera ut dem! Men nu kanske de tar sig själva, alla påstår ju att "ja får du in det i trådgården blir du inte av med det". Om det ändå vore så väl!

1f1b9197-6878-457b-8f79-210b08821722.jpg

Bild: Kan vara pärlhyancinter, jag har försökt med dem också!

Krokusarna har redan blommar över, men det kommer annat. Tulpander, påskliljor, löjtnantshjärtat visar tecken på liv och lupinerna. Vintergrönan har fått sina första blå knoppar och i ett dike kryllade det av yrvakna hästhovar.

När jag städat ut i garaget och sopat kändes det som att det blivit vår på riktigt. Jag har inte skött kosten, det är jag medveten om. Men jag mår rätt bra ändå, jag är aktiv och frisk. Det känns viktigare än något kilo hit eller dit just nu. 

Vi tog en skön solpromenad åtminstone, det är bättre än att bara sitta still.

Sköt om er därute heart

Gillar

Kommentarer

 • 31 mar 2020 19:12
  Bella50

  Vad det knakar och växer hos dig redan😲

  Lavendeln läste jag om på Skillnadens trädgård ..så nu har jag, som hon, klippt ner och satt en mängd små kvistdelar i jord,  för att förhoppningsvis få nya  plantor till hösten.

  Värt ett försök...med sånt som hamnat i komposten annars.

  Hon hade en film där också.

   

  Senast uppdaterad 1 apr 2020 07:49

 • 1 apr 2020 07:57

  Det skulle man ju kunna testa, får jag fler plantor är det bra. Det blirt humorna glada för. Bara jag inte tar död på moderplantan laugh

   

 • 1 apr 2020 08:15
  Bella50

  Såg samma tips från trädgårdsmästare John Taylor i programmet Trädgårdstider igår. 

  Senast uppdaterad 1 apr 2020 08:16

 • 1 apr 2020 08:44

  Kikade lite snabbt på Skillnadens trädgård, det såg ju lätt ut? Det kan ju inte vara så farligt att testa lite laugh

  Det vore trevligt med fler lavenderlbuskar som lockar pollinerare, och det vore ännu tervligare att slippa köpa dem! Det är ju så dyrt med färdiga plantor, och jag börjar bli snål. Varför köpa om jag kan odla?

 • 2 apr 2020 09:37

  Åh härligt med planering... längtar tills vi börjar plantera. Borde skicka maken på att köpa lite frön så att sonen har något att göra om dagarna.

 • 2 apr 2020 09:47

  Köp lite krasse och gula ärtor, sånt växer så fort att till och med små barn har tålamod att vara med och odla laugh

  Jag odlar ärtskott i fönstret hemma, blötlägger vanliga gula ärtor (såna man kokar soppa på, finns i alla livsmedelsbutiker) och när de fått en liten svans åker de ner i jord (om de ska stå någonstans så jag inte kan vattna dem dagligen). Om jag har dem vid diskbänken behöver de inte ens jord, så tåliga är de, de slår rötter rakt ner i pappret de ligger på i så fall, de är så tacksamma att ha med att göra.

   

 • 12 apr 2020 21:29

  Bra tips

Logga in för att skriva en kommentar.