icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2518406
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
11 mars 2018 14:07
16

Nöjd igen

Jag märker att jag äter mindre sedan jag ökade mängden protein i kosten, utan pulver är det ett fasligt micklande för att få ihop det. Men det går. Mycket tonfisk, torsk och kyckling blir det förstås. Ägg också, på längden och tvären. Det fungerar dock, för trots berg- och dalbaneturerna senaste veckan så har vikten segat sig neråt. Proteinet är en bra hunger-reglerare dessutom. 

Om det inte blir som man tänkt sig behöver man göra något. Jag försöker tänka på att det är det jag gör nu som påverkar hur jag ser ut och mår om en månad, om ett år. Om jag inte förändrar mina rutiner nu kommer jag att se likadan ut om en månad. Vill jag det? Nej, inte mycket.

7a15d92d-6637-44ff-b5e2-7278cc319b39.jpg

Eftersom det finns en gräns för hur mycket jag kan och orkar springa, än är jag inte tillbaka på 10-milaveckorna om man säger så, så får jag komma på andra sätt att aktivera mig. Snöskottning är en underbar aktivitet, men det ska snöa tillräckligt också för att vara lönt. Än har det inte kommit så pass mycket att det är värt att ta skyffeln. Vanligt städ, plock och pyssel ger förstår en viss aktivitet också, liksom busa med bäbis. Men för att det ska vara träning krävs det lite mer, jag planerar in kortare pass när jag kan helt enkelt. Kroppsviktspass ska man inte underskatta.

Den som vill kan få testa mitt 30-minuterspass:

Bulgarisk split (bakre benet på boll) 8 x 3
Crunches (boll) 15 x 3
Hängbron med benlyft (boll) 3 x 3
Höftlyft (boll) 10 x 3
Plankan 30s x 2
Deadbug 8 x 3
Draken 8 x 3 per ben
Utfallssteg 8 x 3 per ben

Alla övningarna går att göra utan boll, sätt fötterna på en stol eller direkt på golvet. Det blir lite lättare, stabilt underlag jämfört med rullande boll, men det ger fortfarande väldigt bra träning! För att hinna på 30 minuter får man sno på lite, men så är ju pulsökning nyttigt har vi lärt oss!

Senast jag körde de där övningarna kunde jag knappt gå efteråt. Men.
Om du får mer träningsvärk i låren än baken av de här övningarna så gör du dem inte rätt. Av 8 övningar är det 5 som ska ta primärt på rumpan, de andra siktar in sig på 3 mittkroppen. Ingen av dem är avsedd att ta på låren. När du kör övningarna, och i synnerhet enbensövningarna, ska det brinna i baken av mjölksyra. Hört termen "ass on fire"?

a17c186b-9e0f-4d76-9ac4-3d9f7c8e9044.jpg

Har du svårt att få kontakt med rätt muskler måste du försöka igen, och igen. Sätt handen emot de muskler du vill ska göra jobbet, tänk noga på tekniken och gör övningarna långsammare. Sök efter den rätta balansen, kanske har du vikten fel placerad så att du blir tvungen att ta upp den med låren? Många vilar tyngdpunkten aningen framför sig, vilket lägger lasten på låren, och när man korrigerar kroppshållningen så att tyngdpunkten blir rätt så är det vanligt att de konstaterar att det känns som att de står och lutar sig bakåt.

Med rätt balans, tyngdpunkt och teknik blir det lättare att aktivera rumpan. När den väl börjar göra sitt jobb bör det kännas helt annorlunda att göra övningarna, kanske måste du till och med ställa undan bollen och börja om nere på golvet för att orka med. Låren, när de gjorde jobbet, är väldigt starka. Gumpen, som inte fått vara med och leka lika mycket kan sannolikt vara betydligt mer ovan och svag. Ta hänsyn till det när du väljer övning, och var du vill köra den. 

Med tiden kommer rumpan inte bara bli starkare, när den börjar göra sitt jobb igen kommer den att avlasta de muskler som inte ska göra rumpans jobb. Det i sin tur kan betyda mindre ont i ryggen, bättre hållning, mindre ont i knän och kraftfullare steg när du går eller springer.

En stark rumpa är nästan lika viktig som en stark core.

Ha en skön söndag och på't igen imorgon!

 

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 11 mar 2018 14:31

  Japp, rumpan är viktig. Jag har fått problem med värk i ett ben och enligt naprapaten är det för att rumpan är lite slö på ena sidan wink. Nu har jag hittat en övning, marklyft på ett ben, som verkar fungera så att den slöa sidan kopplas in. Bulgarisk split har jag inte provat än, får göra det när jag känner att jag lyckats förlänga hälsenan lite grann.

 • 11 mar 2018 15:34

  Sovande rumpa lider många av, lite udda att den bara sover på ena sidan. Vanligast är att hela aktern är lat annars smiley Vi sitter för mycket om dagarna helt enkelt laugh

  Bulgarisk split, om man gör rätt, är en helt makalöst bra övning! Den måste du testa!

 • 11 mar 2018 16:01

  Tack för ditt program - det ska jag absolut pröva  !

  Pilatesboll inköpt i veckan också så nu finns inga ursäkter wink

 • 11 mar 2018 16:10

  Kanon 8veckoryes

 • 11 mar 2018 17:58

  0f29f8b0-5051-4c91-b6e7-950b1abcff6b.jpg

 • 11 mar 2018 17:59

  Inspirerande träningsprat. Deadbug låter vilsamt!

 • 11 mar 2018 18:12
  klaraelv

  Låter som ett bra schema för 'häck väck'. Protein is da shit, jag är glad över att jag gillar kött, men ändå brukar jag få ta hjälp av pulver vissa dagar.

 • 11 mar 2018 19:31
  gasten

  Tack för schemat! Med en pilatesboll kan man göra mycket.

  Ha en fin söndagskväll !

 • 11 mar 2018 21:20

  Tack för att du delar med dig av schemat och din energi. Blir verkligen peppad att träna.yeslaugh

 • 11 mar 2018 21:55

  Palskepp, så sant som det är sagt! 
  Deadbug brukar jag kalla för "Jävla Martin!" efter naprapaten som gav mig övningen till att börja med, den är fantastiskt jobbig. En riktig hatkärlek och näst efter hängbron med benlyft på boll den tyngsta övningen av dem alla laugh

  klaraelv, risken finns om man säger så laugh
  Och även om den inte försvinner helt så blir det lite mer putrumpa än hängröv av det, och det är ju rätt trevligt det med laugh

  gasten, oja, en boll och gummiband från apoteket kommer man fantastiskt långt med!

  Kicki47, berätta gärna hur det går och vad du tycker om övningarna! yes

 • 11 mar 2018 22:13
  gasten

  LadyG : Har undrat var man får tag på gummiband,så det är apoteket som har dem. Har köpt gummisnodd metervara i båtaffären men de är så hårda. 

 • 11 mar 2018 23:23

  Haha jävla Martin låter beskrivande🙃

 • 12 mar 2018 00:25

  gasten, de finns rätt billigt från apotea: https://www.apotea.se/loop-band-medium

  Palskepp laughlaugh

 • 12 mar 2018 07:46
  Alzarin

  Jag som är inbiten motionshatare blev allt lite sugen på att leta reda på den där stora bollen som jag har någonstans...  är ju bra att kunna göra hemma utan att behöva fara iväg. Jag ska försöka göra i alla fall lite av ditt program! Du inspirerar💪

 • 12 mar 2018 10:07

  Kul att höra Alzarin! Om det är någon övning du inte tycker är rolig kanske vi kan hitta en annan som är roligare, säg bara till så hjälper jag gärna till! laugh 

  Senast uppdaterad 12 mar 2018 10:07

Logga in för att skriva en kommentar.