icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2519618
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
19 augusti 2019 12:46
1

Nöjd

Pendlar runt 75kg, några hekto hit eller dit och det är jag för närvarande väldigt nöjd med med tanke på vilken tid i månaden det är. Jag kan se ganska tydliga trender, vikten går hand i hand med mensen och jag är som tyngst strax före mens. Den vikten försvinner snällt på en vecka ungefär, lägstavikten når jag en och en halv, max två veckor senare. Det liksom böljar upp och ner med skiftande vätskenivåer, i takt med hormonerna.

Det besvärar mig inte lika mycket som förr. Jag har kanske vant mig vid att se hur vågen skiftar, eller så är det mina långtidstrender och veckovikter som gör sitt till. Genomsnittsvikten för en månad är mindre känslig för sådant än dagliga vägningar, så jag tar fasta på att den långsiktiga genomsnittsvikten sjunker. Om än aldrig så sakta.

Jag försöker verkligen hålla mig till min högproteinkost, 1 400kcal fördelat på 100g protein, 70g fett och 70g kolhydrater, men det är baske mig inte så lätt alla gånger. Det är de gånger jag avvikit som vikten gör krumbukter och större skutt. Annars uppför den sig, så landar jag på en platå hittar jag nästan säkert lösningen i matdagboken.

Jag försöker få mina kolhydrater från grönsaker, näringstäta livsmedel. Blomkål, broccoli, brysselkål och vitkål är livsmedel jag gillar skarpt tack vare att de mättar bra, de ger massor med näring och inte särskilt mycket kalorier.

Protein får jag primärt från ägg, torsk, kyckling, fläskkotlett eller liknande. Dagar jag slarvat och inte ligger där jag borde kompletterar jag med proteinshake.

Fett försöker jag få från oljor, frön och nötter. Däremot inte avokado, eftersom det är en miljöbov utan dess like. Fet fisk, om den är miljövänlig, fungerar också. Därför försöker jag välja lågfettsprodukter, t ex kvarg med mycket protein men inget socker och kompletterar fettkällorna separat. Det är pyssligt men jag är ganska säker på att hjärt- lungfonden vet vad de pratar om. 

Jag försöker laga mat som hela familjen kan äta, så igår till exempel kompletterade jag den ungspocherade torsken med ugnsbakade potatisar till resten av familjen medan jag tog blomkålsris istället. Kall sås smaksatt med parmesan passade bra till det, parmesan smakar mycket så man behöver inte ta så mycket av det för att få rik smak.

Det sämsta jag kan göra är röror eller grytor just nu, de är notoriskt svåra att kaloriberäkna med någon som helst exakthet.

Härom kvällen åt vi tacos, en perfekt rätt för en familj med många olika krav på vad maten ska göra. Det enda som tar lite tid är pysslet att förbereda köttfärs, ägg, ost, tomatsalsa, sallad, tomater, gurkstavar, majs, finhackad gul lök, ananansbitar, paprikastrimlor och chilibitar. Fullkornsbrödet fungerar bra för min del, men man kan byta det mot mangoldblad (samma som man använder för att göra mangolddolmar av) om man inte har så många kolhydrater att lattja med. 

Ha en trevlig vecka nu allesammans!

Gillar

Kommentarer

  • 19 aug 2019 21:07
    Eleaor

    Ojoj, man blir nästan hungrig av att läsa... 

Logga in för att skriva en kommentar.