icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2654305
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
8 oktober 2018 11:53
3

Motivation

Gå ner några kilo, eller många, i vikt. Bli av med fett, bygga muskler, kanske tajta till lite här och där. Kortsiktiga mål som på intet vis är dåliga, men finns det bättre? Jag skulle nog vilja påstå att det faktiskt gör det. För vad händer när de där kilona är tappade, fettet är borta och målet är nått?

Väldigt många, en överväldigande majoritet faktiskt, återgår till sin gamla livsstil med den effekten att de går upp alla kilona igen.

Varaktig förändring, livsstilsbyte, långsiktiga mål. Det finns fler ord för samma sak. Det låter överväldigande för en del.

Men ett långsiktigt mål kan vara att se till att äta grönsaker till varje mål. Det kan vara ett stegmål som ska uppnås varje dag. Det kan vara att träna ett visst antal gånger i veckan eller att dagligen nå sin föredragna fördelning mellan makronutrienterna. Långsiktiga mål behöver man inte överge bara för att man nått sitt viktmål.

Jag slutar inte springa bara för att jag når mitt mål till exempel. Möjligen glömmer jag bort styrketräningen igen, jag ska göra mitt bästa för att hålla fast vid den. Men träna kommer jag ju att göra alldeles oavsett vad som händer. Fördelningen mellan protein, fett och kolhydrater håller jag ju koll på, jag håller mig till mina kalorier och jag äter på ungefär samma sätt vare sig jag ska gå ner i vikt eller hålla vikten.

Det är de långsiktiga målen som kommer att ge mig kortsiktig framgång. 

Det kan låta bakvänt, men jag har insett att det bara är genom att koncentrera mig på det långsiktiga arbetet som jag kommer att nå mina mål inom den närmaste framtiden. 

Det är också viktigt att komma ihåg att man alltid har ett val. Så, lunchen blev inte det jag hoppats på? Jag får en ny chans att göra bra val nästa måltid. Det är helt onödigt att sätta igång och tröstäta precis allt som kommer i närheten bara för att en måltid blev mindre bra. 

Lika lite som du kommer att gå upp alla dina kilon igen för ett enda dåligt val kommer du inte att tappa en massa kilon bara för att du gör ett enda bra val. Framgång består av en serie bra val, och det är upp till dig att göra dem, varje gång. Ingen annan kan göra det åt dig.

Fundera på det du hade tänkt göra eller äta och tänk "Hur hjälper det här mig?".

Hur hjälper du dig idag?

 

Gillar

Kommentarer

 • 8 okt 2018 12:34
  gittan52

  Jag gillar ju att ofta tänka ”omvänt” men för mig handlar det nog om att det är de kortsiktiga målen som får mig att närma mig det långsiktiga.

  Fast å andra sidan, när jag tänker lite extra, så kanske ditt resonemang stämmer in även på mig.

  Mitt huvudmål är ju att påverka vad jag kan för att må så bra som möjligt och hålla mig inom mitt Hälsonät. Så även fast min kosthållning fallerade helt i helgen så stärkte jag andra trådar som att vara ute i naturen, träffa trevliga människor och deras hundar.
  Att jag gjorde mindre bra val med maten igår ska inte påverka att jag, på sikt, håller mig inom mitt viktintervall som jag vet är en bidragande orsak till att jag mår bra.

  Idag hjälper jag mig själv bl.a. genom att låta bilen stå i garagen och promenera med den Lilla Svarta till veterinären för stygnborttagning. Det är gråkallt och småregnigt, men då får jag ta på mig en extra tröja  wink

 • 8 okt 2018 15:06

  Exakt detta blev min insikt idag, när jag kikade på min historia här på matdagboken.se smiley

   

   

 • 8 okt 2018 21:14

  gittan52, jag tror det fungerar för de flesta det faktiskt, de långsiktiga målen håller man ju fast vid oavsett vad man i övrigt har för målsättningar här i livet, och vara frisk och ha hälsan får man ju se som det ultimata långsiktiga målet då det alltid är "a work in progress" laugh
  De kortsiktiga kan man ju ändra, byta eller ge upp allt efter humör och inspiration, åtminstone är jag betydligt mer flexibel när det gäller de kortsiktiga. De är inte oviktiga däremot, det är de som fyller på energi i tanken för att kämpa vidare mot de långsiktiga, men de är mer flyktiga.

  Hoppas promenadn gjorde er gott båda två! Mellandottern och jag är hemma från gymmer precis,det var vår insats idag.

  45days, visst har man nytta av en blogg att gå tillbaka till och bläddra i, man lär sig en hel del om sig själv. smiley

   

Logga in för att skriva en kommentar.