icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5569136
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
28 augusti 2013 16:52
4

Motion och belastning förbättrar ledbrosket

Det gamla namnet för Artros, ledförslitning, används inte längre eftersom det ger helt fel signaler. [KURSIV]– Om något är slitet brukar man ju vilja skydda det och inte använda det i onödan. Men här gäller det motsatta: genom att använda sina leder bygger man upp muskler och brosk så att värken minskar. Därför gav det gamla namnet helt fel signaler, säger professorn i ortopedi Leif Dahlberg.[/KURSIV] Nu har forskarna börjat titta på vad motion gör med lederna och då brosket i synnerhet. Glykosaminglykaner (GAG) är en viktig komponent i ledbrosk. Ett brosk med bättre kvalitet innehåller mycket GAG, och detta kontrollerade forskarna med kontrastvätska och röntgen. Kontrastmedlet sprutades in i armen och sedan fördelade det sig i brosket beroende på hur mycket GAG det finns i brosket. Ett bra brosk kommer att ta upp en mindre mängd av kontrastmedel än vad ett brosk av sämre kvalitet gör. Till sin hjälp hade forskarna tagit bland annat friska, frivilliga försökspersoner som delades upp i två grupper: stillasittande och elitlöpare. I båda grupperna var mängden kontrastmedel högre i icke-belastat brosk än i ledbrosk som belastades. Dvs brosket var sämre i icke-belastat brosk än i det belastade. Bland elitlöparna var mängden av kontrastmedlet lägre i belastat ledbrosk än vad det var i motsvarande ledbrosk hos ”stillasittarna”. Forskarna undersökte också meniskopererade patienter, och delade in dem i tre grupper beroende på hur de själva uppfattade sin fysiska rörlighet och aktiviteter. Det visade sig att träning verkar öka halten av GAG i ledbrosk i de icke-opererade delarna av knäet samt stoppa fortsatt förlust i den opererade delen. De patienter som minskade sin träning och fysiska aktivitet under undersökningsperioden fick däremot försämrade värden när det gäller halten av GAG i ledbrosk. Källor: [PUNKT] [LANK]http://www.vetenskaphalsa.se/motion-och-belastning-forbattrar-ledbroskets-kvalitet/[/LANK] [PUNKT] [LANK]http://www.vetenskaphalsa.se/motionera-bort-din-artros/[/LANK] [PUNKT] [LANK]http://www.vetenskaphalsa.se/traning-kan-minska-besvaren-vid-handartros/[/LANK]

Kommentarer

  • 28 augusti 2013 19:26
    Att rörelse stärker leder liksom skelettet har jag vetat, men mina handleder har tyvärr inte följt med under alla år jag tränat och motionerat. Intressanta länkar. Nu ska jag kolla upp Sunderby sjukhus om vilken möjlighet det finns inom BOA där. Kanske jag kan få lite hjälp för min tumartros. Tack LadyG
  • 28 augusti 2013 19:55
    Jag hoppas verkligen de kan ordna något, antingen direkt eller så vet de kanske vart du ska vända dig?
  • 28 augusti 2013 20:38
    Finns kanske hopp. Det konstiga är ju att ingen läkare föreslår något om träning eller behandling. Var ju på röntgen med handen för fyra år sedan och efteråt samtalade med vår företagsläkare. Man måste veta själv vad för behandling som behövs och kräva att få den. Å andra sidan är nog inte kunskapen bland allmänläkare tillräcklig på området.
  • 28 augusti 2013 20:46
    Ja, det är nog det som upprör mig mest, att det är patienterna som måste veta vilken behandling de vill ha nu för tiden. Allmänläkare kan nog egentligen inte mycket mer än gissa vilken specialist du ska gå till.

Logga in för att skriva en kommentar.