icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5233962
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
15 november 2012 21:41
3

Motion laddar hjärnan med energi

När man motionerar händer det ett antal saker i kroppen, bland annat förbrukar musklerna sina förråd av glykogen om man motionerar länge nog (~90-120 minuter). Efteråt laddar kroppen upp förråden igen, och 24 timmar efter utförd träning är musklerna mer laddade än de var före träningen. Om man tränar på det här viset regelbundet ökar man sin kapacitet att lagra glykogen i musklerna.

Det forskarna inte har vetat förrän nyligen är att hjärnan gör samma sak. Enligt forskarna är hjärnan girig, den har första tjing på kolhydraterna och hjärnan använder ungefär 20 procent av den glukos som finns i blodet. Om du motionerar intensivt sjunker glykogennivåerna även i hjärnan. Till skillnad från musklerna har hjärnan första tjing även i återhämtningen. Efter 3-6 timmar efter utförd motion är hjärnan superladdad, medan det tar upp till 24 timmarför musklerna. Cykeln är med andra ord mycket snabbare när det gäller hjärnan.

Det är känt sedan tidigare att motion ökar de kognitiva funktionerna, ålderspåverkan på hjärnan bromsas hos de som motionerar och risken för demens minskar.

Källa:

http://www.runnersworld.com/race-training/%E2%80%9Csupercompensating%E2%80%9D-your-brain%E2%80%99s-fuel-stores#.UKVNKEXGov4.twitter

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/motion-i-70-arsaldern-kan-hindra-demens

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Demens/

Gillar

Kommentarer

  • 15 november 2012 23:13
    Du är grym LadyG, skriver inspirerande! Tack för att du delar med dig!
  • 16 november 2012 06:56
    Jag kan baar hålla med, rena Lexikonet:))
  • 15 november 2012 23:16
    Tack!

Logga in för att skriva en kommentar.