icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2650414
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
18 november 2019 18:53
12

Minska risken för hjärt- kärlsjukdom

Om man inte är så aktiv, kanske har ett stillasittande arbete och inte motionerar tynar muskelmassan bort tidigt i livet. Med bra förutsättningar i övrigt börjar den processen i medelåldern, men för många redan i 30-årsåldern. Efter 30 förlorar vi cirka 3% muskelmassa per 10 år, av totalt ungefär 30-40%. 

Det blir inte så mycket muskelmassa kvar till ålderdomen, som ni kanske redan räknat ut. 

Hur som helst:
"Baseline skeletal muscle mass (SMM) showed a significant inverse association with the 10 year CVD incidence (HR 0.06, 95% CI 0.005 to 0.78), even after adjusting for various confounders. Additionally, participants in the highest SMM tertile had 81% (95% CI 0.04 to 0.85) lower risk for a CVD event as compared with those in the lowest SMM tertile." 

Kortfattat; de med mest muskelmassa hade 81% mindre risk för hjärt- kärlsjukdom (CVD) än de med minst mängd muskelmassa. 

Det råder som sagt en viss osäkerhet kring varför muskelmassa skyddar mot hjärt- kärnsjukdom, vissa forskare spekulerar i att det har med hormonerna att göra. Liten muskelmassa är kopplat till sämre hormonvärden, som lök på laxen så att säga. Det naturliga åldrandet, insulinresistens och andra livsstilsrelaterade faktorer kan också vara orsaker som påverkar så att effekten helt enkelt blir större än de skulle ha varit var och en för sig. Men om detta vet vi inget, än. Det är bara spekulationer, och alla gissningar är lika goda.

Den senaste studien ger inte några klara svar, bara att det råder ett samband mellan lite muskelmassa och hjärt- kärlsjukdom men inte hur detta samband ser ut. Studien visar att sambandet finns, men är det livsstilen som gav muskelmassan som är orsaken eller är det muskelmassan själv som är orsaken?

Källa: https://jech.bmj.com/content/early/2019/10/16/jech-2019-212268

 

Gillar

Kommentarer

 • 19 nov 2019 07:19
  Bella50

  Usch, då ligger jag sämre till än dig och många andra som tränar " på riktigt" s.a.s

   

 • 19 nov 2019 09:30

  Det är aldrig för sent att börja vet du!

 • 19 nov 2019 09:40
  Bella50

  Jag vet...men med min höftartros blir det mest artrosgympa varje morgon...och den vardagsrörelse som blir under dagen.

  TRX har hängt orörda alltför länge i garaget...🤪

 • 19 nov 2019 10:01

  Gympan är en bra början, så småningom kommer du att kunna börja med TRX igen lite försiktigt. Bara ta det varligt så ska du se att det går vägen. 

 • 19 nov 2019 11:37
  gittan52

  Kul att jag ser ditt inlägg nu wink

  Jag mailade en PT på vårt närmaste gym eftersom jag inser att jag behöver träna upp kroppen, mer än bara promenader, för att undvika att mina knän blir sämre. 

  Det blir också intressant att se om min fettprocent kommer att minska under nästa år...

 • 19 nov 2019 11:54

  Vilken tajming Gittan52 laugh

  Om du i övrigt är viktstabil borde fettprocenten krypa nedåt av styrketräning, om inte annat för att glykogendepåer och vätskehalt ökar när man tränar. Men de flesta går upp lite, och blir superdeppiga av det trots att det inte är en dålig sak. Det vänder, om man ligger i.

   

 • 19 nov 2019 14:04

  Min viktnedgång beror nog till viss del på just minskad muskelmassa. Men jag har haft onödigt mycket (nej inget skryt) av den varan under många år, så jag lider inget än. Däremot lider jag av att inte kunna röra mig lika fritt med saker jag älskat att hålla på med. Skidåkning främst. Både "längsförs" som "nerförs". wink

  Från att ha varit besviken av att bli sviken, av sin egen kropp, är jag nu bittert besviken på landstinget som inte verkar intresserade av att hjälpa. sad

  Däremot har nog min viktnedgång mest påverkats av att jag slutade jobba skiftgång för 2,5 år sedan.

 • 19 nov 2019 14:38

  Är inte sånt som skidåkning förenat med livsfara? Eller, det kanske bara är när jag är i farten som det blir så laugh

  Det är djupt tragiskt att man inte kan få hjälp av landstinget när man behöver det. Jag finner inga ord för hur arg det gör mig, att det blivit på det viset. 

 • 19 nov 2019 14:46

  Skidåkning är förenat med "livsnjutning", så de så! wink

 • 19 nov 2019 14:56

  Jag får tro dig på ditt ord, senast jag stod på ett par skidor var i grundskolan för 30 år sedan och det minns jag med smärta smiley

 • 20 nov 2019 23:48

  Hej ladyG jag lever en efter en lite jobbig tid, har ett fungerande öga just nu ser på det andra med men lite suddigt behöver en operation på gulafläcken, ser inte tillräckligt bra för att göra några fotojobb längre eller tävlings skjuta. 

  Men efter starroperationer båda ögonen, galopperande efter starr på båda bar ett var fixat så blev det nästa ögas tur och då fungerade inte utprovandet av glasögon. Sen åderbråcksoperation efter 3 akuta remiser på 18 års tid så blev det av. Sen en resa till akuten med magvärk, botades med Alvedon och morfintablett hjälpte i  3 timmar. Blev 5 mardrömsdagar värk, illamående, huvudvärk och värk i leder som jag inte ens viste jag hade. Blev 4 nätter olåst ytter dör, och nån timmes söm men tabeller värkande. Mot slutet var jag så klen så kom nästan inte ur sängen. Tordes inte köra bil på 14 dagar.

  Börjar hämta mig nu orkade jobba 6 timmar i dag men blev för lite frukost för 6 timmars arbeta. Havregrynsgröt 7.30 tungt arbete lunch 15.00. En vacker dag till så kan vintern komma då är jag ikapp.

  Bar en liten förklaring var för du inte sett till mig på din sida ögonen gillar inte datorn.

  Vikten åt skogen, då jag varit så dan i benen så det inte ville gå på hårda under lag, det högra är bra nu men det vänstra är lite knöligt får se vad som händer om kroppen klar äta upp ådrorna i benet so spökar eller om det måste bränna något mer åder.

  Men när jag började få kontroll med vikten, så stack den rejält efter 5 dagars svält på bara vatten 8 kg upp sen jag började kunna äta lite. Då menar jag lite havregrynsgröt 2 gånger om dagen var vad jag klarade i början. Otroligt man kund gå upp så mycket så fort.

  Ha det bra.

   

 • 21 nov 2019 19:24

  Hej där Afkrut! Vilket elände du har haft, skönt att det verkar reda ut sig nu! Vikten grejar du när du fått tillbaka hälsan, det är jag övertygad om men satsa på att bli frisk först!

Logga in för att skriva en kommentar.