icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5233917
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
7 augusti 2014 19:45
7

Minska risken för demens

Ännu en studie kopplar ihop d-vitaminbrist med demens och alzheimers sjukdom. För att citera professorn som ledde studien: Det börjar bli ganska många studier som pekar åt samma håll.

I studien, som publiceras i tidskriften Neurology, deltog över 1.600 personer från 65 år och uppåt, som forskarna följde i sex år. Resultatet visar att bland dem som hade viss brist på d-vitamin ökade risken för demens med 53 procent. Hos dem med allvarlig d-vitaminbrist steg risken med hela 125 procent. Ökningen för alzheimers var ungefär lika hög.

– Jag tror att d-vitamin kan vara en viktig bit i det här pusslet att förebygga alzheimers. Vi har tidigare hittat att många andra vitaminer är kopplade till risken för alzheimers sjukdom, till exempel vitamin B12, vitamin C, vitamin E. Och nu har vi en vitamin till, säger Miia Kivipelto.

Brist på d-vitamin har sedan tidigare kopplats samman med ökad risk för multipel skleros, diabetes, infektionssjukdomar och kopplingar har hittats till flera olika cancerformer, där de mest intressanta är bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och äggstockscancer.

– Tidigare trodde man att det bara var hög ålder och gener som låg bakom alzheimers, men nu har det blivit mer bevisat att det är olika livsstilsfaktorer, blodkärlrelaterade faktorer, som kan öka risken. Och man har gjort uppskattningar att upp till 30-40 procent av alla alzheimerfall är relaterade till livsstilsfaktorer. Så det ger oss möjligheter att i alla fall försena debuten av demens, säger Miia Kivipelto.

Ju mer vi lär oss och förstår, ju bättre kan vi behandla och kanske i förlängningen bota. Det är min förhoppning.

Gillar

Kommentarer

 • 7 augusti 2014 20:06
  mamajo
 • 7 augusti 2014 20:07
  mamajo

  Du har kanske läst det innan? Intressant så det förslår! smiley

 • 7 augusti 2014 20:49

  Normalt klickar jag inte på länkar som går till Passagen (har fått får många virus av deras annonser för att gilla dem) men jag kände mig vågad idag och följde din länk mamajo :-)

  Det som slog mig var att om de kom på att kokosfett skulle bota alzheimers redan tidigt 2000-tal, varför har vi så många som fortfarande drabbas och varför har ingen skrivit om det i de tyngre vetenskapstidningarna? Någon läkemedelskonspiration ställer jag mig skepitisk till, det är ju bara att kapsla in fettet i något gelatin, ge det ett namn och kalla det läkemedel. De kan inte patentera själva fettet, men i samma stund de blandar i något med, säg d-vitaminkomplex och b12 som också är verksamma så har de en patenterbar blandning, en "medicin" (så gör VitaPro t ex). Hade det verkligen fungerat hade någon kommit på hur man tjänar pengar på det vid det här laget (cynikern rycker ut) :-)

  Eller kan det vara så att ganska många feldiagnosticeras, Alzheimers och demens är svåra att åtskilja. Man kan faktiskt inte göra det med 100 procents säkerhet förrän personen är död, genom obduktion. De flesta som avlider idag obduceras inte, om inte familjen begär det. Undataget är de som dör hemma, då man måste fastställa dödsorsaken.

  Att kokosfett hjälper mot vanlig demens ställer jag mig inte skeptisk till, tvärt om faktiskt, men jag tror det måste till tyngre doningar mot stora A. Det kan vara så att de som kvicknat till inte haft Alzheimers, men väl demens. Hur som helst är det gott och väl att de mår bättre nu.

  Synd att det är lite slibbig konsistens för jag läste någonstans att kokosfett är bra för hjärthälsan och huden :-)

 • 7 augusti 2014 20:57
  mamajo

  http://annikadahlqvist.com/2013/11/26/kokosfett-mot-alzheimers-sjukdom/

  ok, här har du en fallstudie smiley och där får du även många bra tips på hur du kan få i dig fettet!  ( Om du orkar läsa hela). Själv tar jag det på sked och sväljer ner det med kaffe. Det smakar ju ingenting så det går lätt som en plätt!

 • 7 augusti 2014 21:31

  Fast det är ju samma artikel, Mary Newports som hon skrev om sin make tidigt 2000-tal fast på en annan sida :-)

 • 7 augusti 2014 21:38
  mamajo

  Ah, såg inte att den låg länkad i texten på första länken. Trodde att du bara läst det som stod i första länken....om du förstår vad jag menar frown Blev lite rörigt där, haha, får nog ta en sked kokosfett! wink 

 • 7 augusti 2014 22:48

  Fast den andra var bättre så jag är glad att du länkade, den var mer informativ än den första :-)

Logga in för att skriva en kommentar.