icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3579099
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
26 april 2020 11:51
2

Men jag vet ju varför

Upp i morse, ett halvkilo. Jag vet varför så jag är inte förvånad. Kaloribalans med överdrivet mycket kolhydrater, jämfört med normalt gör sådant. 79,9kg är dock inte så illa ändå det är fortfarande mindre än i början av veckan så om jag inte gör något alldeles genomkorkat idag kommer det nog att bli ett minus imorgon.

Det är svårt att planera maten ibland, men jag försöker tänka till före. En strategi som fungerar rätt bra är att ta ett mycket litet mellanmål ungefär 30 minuter innan maten på kvällen. Då är jag inte så speciellt jättehungrig till middag och portionsstorleken är lättare att hålla nere. Dessutom nallar jag inte lika mycket vid matlagningen som jag annars gör om jag lagar mat när jag är hungrig. Dricka vatten medan jag lagar mat fungerar till viss del också, men jag får dricka mer och oftare för att det ska hålla mig i schack. 

Det viktigaste är att man identifierar sina beteenden, sina ovanor och hanterar dem. Det är därför man skriver matdagbok. 

Ja det kan vara lite jobbigt i början. Ja det kan kännas bökigt.

Men människor är fantastiskt bra på att glömma, förneka, försköna och förtränga. Särskilt för sig själva. Det handlar inte om oärlighet, det är en egenhet vi har som art helt enkelt. 

Det är här matdagboken kommer in. Man skriver den, antingen i en liten bok med papper och penna, eller digitalt just för att se hur mycket man faktiskt proppar i sig. Men då gäller det att vara ärlig. Den där slicken här, den där tuggan där ska också skrivas ned.

Några exempel:

Den där ostskivan man stjäl när man gör barnens mackor, 15g: 58kcal
De där skvättarna mjölk i kaffet du inte tror räknas, 1dl: 60kcal
Det andra glaset vin, 1,5dl: 102kcal
Det där som blev över i syltburken när du gjorde mackor till barnen, 1 msk: 30kcal
De där extra skedarna provsmak av såsen, 3 tsk: 15kcal
De där godisbitarna som barnen lämnade, 10g: 34kcal
Den där provsmaksplätten när du steker plättar, 30g: 60kcal
De extra provsmaken av köttfärssåsen, 30g: 30kcal
Den där näven nötter från skålen som står framme, 30g: 180kcal

En och en är det väldigt lite, om man bortser från jordnötterna (jo, jag har testat att väga hur mycket nätter jag kan få upp i en näve, det är faktiskt så mycket som 30g - lätt), men tillsammans blir det nästan 570kcal över dagen i oregistrerat ätande om det vill sig illa.

Mer om lögnerna vi upprepar för oss själva: https://mamma.fit/2016/07/18/men-jag-ater-ju-bra-och-andra-kostlogner/

ed455340-6e0c-404b-966d-73bdb5498df9.JPG

Ha det gott!

Gillar

Kommentarer

 • 27 apr 2020 06:48
  Bella50

  Jag har pendlat först ner...och sen upp 1 kilo i helgen.

  Fritt ätande fortfarande... men framför allt 2 frukostar med mackor ihop med maken.

  Alla  bäckar små....och orsak & verkan 😄

  Senast uppdaterad 27 apr 2020 06:57

 • 27 apr 2020 08:39

  Fast behöver inte din kropp allt den kan få nu för att läka ihop igen tänker jag? Som jag förstod det gjorde de ett rätt rejält hål i dig? Då är man lite ursäktad, tycker jag, om vikten åker jojo under rehabiliteringen laugh

  Men sen, när du är helt igen, då jäklar winklaugh

   

Logga in för att skriva en kommentar.