icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2271946
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
20 december 2016 13:52
10

Lyckad kväll

Gårdagskvällens middag blev lyckad, svärfar med sällskap tyckte det var väldigt gott och trevligt. Det är lätt att göra honom glad, det är bara att servera fisk så blir han nöjd som en speleman. Så torskrygg fungerade bra, och det var nog klokt att jag tog i och dubblade mängden fisk, jämfört med hur mycket man normalt räknar som en portion för är det något svärfar kan så är det äta fisk. Det är ju nyttigt, och han är inte så begiven på potatisen att det stör, jag förstår att han gått ner en hel del. Jag är nog lite störd, för jag ser och analyserar instinktivt. Det blir kanske så efter åratal på Matdagboken. Jag lägger ingen moral i maten längre, det gjorde jag nog förr däremot. När jag var yngre och oförståndigare, men man är väl inte sämre än att man kan bättra sig.

Vinsåsen blev populär hos svärfars dam, som enligt egen utsago inte är en såsmänniska. Fascinerande, men mycket smickrande! Det främsta berömmet man kan ge en kock är tömda fat och mätta magar!

6daa2186-3005-436d-a39b-38b85f2b44db.jpg

Det är svårt att misslyckas med torkrygg, men det finns några kardinalfel man kan göra (för hög temperaur) men det gäller det mesta som, ska stekas. Eftersom det fanns laktoskänslighet i sällskapet lagades allt utan grädde, smör och sånt, och jag betvivlar att maten hade blivit godare om jag hade använt mejeriprodukter faktiskt. Mest fascinerande var vinsåsen, som jag gjorde på ett vin vi fick rekommenderat av Systembolaget, som alla andra viner: Casal Garcia, ett vin jag normalt inte skulle välja (mycket syra) men i sås fungerade det faktiskt väldigt bra!

635da5d0-b0b2-4a1b-8f82-707291a96042.jpg

Det andra vinet, Chateau Ste Michelle var enligt hela sällskapet lättdrucket. Återigen tänker jag, vilken tur att vi har systembolaget som man kan fråga! Jag kan inget om vin, men de kan och om jag bara berättar vad vi ska äta och lite om vad vi gillar (när det gäller surt, sött och sånt) så brukar de pricka skrämmande rätt faktiskt. De bottennapp vi varit med om har varit våra egna experiment, när (främst jag) shoppat flaskor för att de har fin etikett eller gulligt namn. Den taktiken är inte bra. smiley

Efter maten blev det kaffe, likör och pannacotta och vad mysigt vi hade det! Vi satt runt bordet och småpratade, mumsade och skojade. Det kändes väldigt lyckat alltihop, och jag fick som jag ville. Alla gick mätta och glada från bordet, med ljusa miner och spända livremmar laugh

Fast kvällens sötchock stod gamla kattan för. Hon hittade världens bästa sovplats, nämligen en täckkjol som svärfars damsällskap hade haft på sig och som låg i hallen på bänken. Katten hade riktigt borrat ner sig i den och sov den tröttas sömn, och ville verkligen inte lämna den när gästerna skulle gå. Den var alldeles varm när jag lyfte bort katten, och kisse klagade högljutt när kjolen försvann. Jaja, nu vet jag vad den katten vill ha i julklapp: en egen kjol laugh

Jag körde rätt hårt med foten igår, dels för att jag städade det sista så det blev fint vilket innebar en massa aktivitet för foten som den inte var van vid (upp på tå och sitta på huk) men också för att jag körde rejält hårt med mina övningar. Det låter kanske motstridigt, men jag tog i så det värkte i foten. Idag har jag inte ont alls.

Inte ett dugg!

Jag vågar hoppas igen. Vågar tänka på löpning, kanske? Vi får se.

Vi fortsätter förstås att fundera på vår lilla stuga, och närmast på köket. Hur använder vi det kök vi har idag, vad saknar vi och vad kan vi inte vara utan? Såna saker. Det är sådant som tål att tänkas länge på. Diskmaskinen måste ju förstås med, det fanns ett skåp vi kunde riva ut så den och den där plastbaljeliknande vattenskyddet den står i får plats. Mikrovågsugnen måste också med givetvis.

Jag saknar allt som oftast både bänkytor och arbetsytor i köket vi har nu. Köksbordet, som är för lågt för det, alternerar som arbetsbänk allt som oftast.

Jag klurar utöver allt annat på hur dyrt det skulle vara att byta elcentraler, huset har två men ingen av dem har jordfelsbrytare. Jag vill ha jordade urtag och jordfelsbrytare, men det är nog ganska dyrt att installera. Å andra sidan verkar det som att hemförsäkringen blir billigare. Fast känslan av trygghet kan man inte värdera i pengar tycker jag.

Givetvis ska vi ha brandsläckare, det finns ju en kamin, och rökdetektorer. Det är ju ett måste.

Jag undrar vad med man ska tänka på, när det gäller säkerhet och trygget?

 

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 20 dec 2016 15:00

  Det stämmer rätt så bra detta med etikettval av vin. Välj ett vin som har en grå, intetsägande etikett och inte flashigt flerfärgad. Då ökar chansen att du träffar på ett bra vin. Läs dessutom etiketten på hyllkanten, så lär du dig efterhand vad du gillar. Även sockerhalt finns ju numera angett. Jag har satt sockerhalten till max 5gr/l, men tar helst de med högst 3.

  Trevligt att det blev en lyckad middag. yes

 • 20 dec 2016 15:12

  Jag har minne som en guldfisk när det gäller alla de där namnen, så jag fotar alltid flaskorna och sen glömmer jag vad de var bra till laugh
  Men förr eller senare lär jag mig nog smiley

  Men det får inte vara surt och såna där sträva viner som man måste raka tungan efter att ha druckit kan jag vara utan, men det är mest röda som är såna tror jag. Tycker mig ana en viss skillnad mellan olika prisklasser också, något jag först trodde var rena rama struntet. smiley

   

 • 20 dec 2016 17:06
  paloma

  Det lät som en trevlig tillställning, med god mat och gott sällskap.

  Tänker ni ekda i kaminen, är det viktigt att den är tät och att den får eldas i. Den måste ha sotats regelbundet för att få eldas.

 • 20 dec 2016 17:12
  Bella50

  Viktiga saker med ok från brandmästaren.👍

  Han kommer och provtrycker pipan. 

  Senast uppdaterad 20 dec 2016 17:12

 • 20 dec 2016 19:18

  Skorstenen är regelbundet kollad och kaminen används regelbundet av de som har huset nu, så det är inga problem, om man ska tro mäklaren och det får man väl göra smiley

 • 20 dec 2016 20:12

  Här har sotarna blivit knäppa tar hutlöst betalt, och efter som det nästa var sot eld så sotar jag varje år. kompisen som har ved panna för uppvärningen måst vintertid sota varje månad har jag aldrig hört förut, är uppvuxen med ved eldninga, när jag hög till mig och min föräldra gich dett åt 40 kubIK.

  Här briner kaminen och ved inkörd med panlampan, ska fyla på med ett par kubik till till nästa år.

  Då torkar tvätten fort.

   

 • 20 dec 2016 20:43

  Det måste vara nått special i er kommun, jag försökte läsa på om sotning och vad det verkar så bör man sota 3-5 ggr per år ungefär (tycker MBR, Mälardalens Brand- och Räddningsförbund) men som jag förstått är reglerna olika i olika kommuner.

   

 • 20 dec 2016 21:29

  Ja och olika för på olika sotar distrikt var det när jag bode i Jönåker, jag för står ingen ting betalad 300 för sotning av spiselen, och 600 kr för okularbesiktning, den besiktning jag såg lyste hon med en ficklampa på den, kaminen kostade 200 kr sotning och 300 kr besiktning. Öppnade luckan och lyste med ficklampa och sa nu fungerar det. Sen kan man gå någon kurs och få intyg, då får man sota själv de flesta gånger, jaktstugorna sotade vi alltid själva förr. Dit hittade inte sotaren ens de stugorna fans inte.

  Är kablarna dragna i rör går det rätt bra fixa elen, med en drag fjäder kan man dra själv sen bar låta en elektriker koppla in det, har dragit mycket el på det sättet, men vi kopplade även kontakterna men sladdarna i propp skåpet hette det att elektrikern drog då var han ansvarig som hade tillståndet, är bara en som behöver det på firman. Sådant sysslade vi med på lördagar och söndagar och en del nätter, för att ha råd leva livet.

  Undrar när jag var ledig, ja det måste varit när vi fiskade.

   

   

 • 20 dec 2016 21:35

  Jo, det finns nån kurs man kan gå för att få sota själv, men åtminstone i vår kommun måste man likaväl sota på angivna intervaller, så jag vet inte vad det ska vara värt då. Men det kanske gör nån slags nytta?

  Jag pillar inte gärna med el, det betalar jag gärna elektrikern för att göra så det blir rätt gjort. Just sånt är jag inte bra på laugh

 • 20 dec 2016 21:51

  Jag pillar på det mesta, men nuförtiden laglig, gör ofta el jobben själv men sista skruven dra elektrikern dit, och ofta blir det en middag, ska montera ett uttag i nyår, han ska fira med oss han har både borr och rör med, har blivit bekväm han får fixa det. Frun säger jag blivit lat, gör jobb åt andra, men låter andra gör dem åt mig, lol får ju betalt när jag jobbar åt andra. ( handen gillar inte att skruva där skon klämmer)

  Här behöver du bara sota en gång om året eller bli besiktigad om du sotar själv säger kompisen, har inte kollat får ju inte vara på tak.

   

   

  Senast uppdaterad 20 dec 2016 21:52

Logga in för att skriva en kommentar.