icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2682016
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
7 september 2019 18:48
2

Lycka

Idag fick jag ett mail där det stod som följer:

"Stanna i distansen, eller efter avslutad distans och spring 3 koordinationslopp över runt 80m eller lite drygt 20 sekunder. Inga maxlopp, utan en kort fartbit där du springer fortare med bra "teknisk löpning". Målet är att utan ansträngning få lite "fart på benen" och trigga lite av de snabba muskelfiberarna samtidigt som du ska försöka jobba med bra steg. Tänk dig att du springer högt, fint och lätt! Avslappnade armar som följer med i löpningen. Vila med lätt jogg eller gång tillbaks till startpunkten. Viktigt att påpeka att dessa ska koordinationer inte ska vara några maxlopp, utan bara "lite fortare". Stretch ut efter passet." 

Alltså, först 5km i lätt jogg och därefter koordinationslopp. Men ok, jag är lite lat så jag körde 5km i lätt jogg och därefter en fartökning sista km där jag försökte tänka på tekniken så som det stod i mailet.

Det var ingen maxökning heller jag gjorde sista biten, jag hade en växel till. Så mycket kände jag i alla fall. Så dagens runda gick tillslut på 42 minuter, jag har inte sprungit den här rundan snabbare mer än en enda gång. Då kändes det definitvt inte som det gjorde idag, större delen av passet kändes det som att det gick ganska lätt och ledigt.

Jag är säker på att den största skillnaden stavas styrketräning. Nu har jag slarvat med styrkan på sistone, men av uppenbara skäl. Men jag skulle bra gärna vilja återuppta den endera dagen och fortsätta jobba mot mina styrkemål. 

Det borde gå att kombinera styrkeschemat och löpschemat, om jag korrigerar hur mycket jag ska öka per vecka. Jag behöver inte gå på så hårt som jag gjort. 

Nästa vecka skulle då se ut som följer:

Måndag

knäböj 5 på 40kg, 50kg, 60kg, 70kg, 80kg

Bänkpress 5 på 20kg, 25kg, 30kg, 35kg, 40kg

Stångrodd 5 på 20kg, 20kg, 25kg, 27,5kg, 32,5kg

Tisdag

6km lätt löpning

Onsdag

Knäböj 5 på 40kg, 50kg, 60kg, 60kg

Press 5 på 20kg, 20kg, 20kg, 22,5kg

Marklyft 5 på 47,5kg, 57,5kg, 65kg, 75kg

Torsdag

5km lätt löpning

Fredag

knäböj 5 på 40kg, 50kg, 60kg, 70kg,  3 på 82,5kg, 8 på 60kg

Bänkpress 5 på 20kg, 25kg, 30kg, 35kg, 3 på 40kg, 8 på 30kg

Stångrodd 5 på 20kg, 20kg, 25kg, 27,5kg, 3 på 32,5kg, 8 på 25kg

Lördag

6km uppvärmning+korta intervaller+nerjogg
Vi springer 10x150m eller om du springer på "klocka" tar du 10x40 sekunder. Vilan är stående 30 sekunder, vilket innebär att du inte ska springa för fort utan bara några snäpp snabbare än din distanslöpning.

Söndag

Vila

Vikterna är långt ifrån mina max, jag har backat flera veckor i vikterna och minskat de stora hoppen mellan ökningarna till mer modesta ökningar. Jag vet av erfarenhet att styrkepassen bara tar cirka 35 minuter att köra, så det är inte så gräsligt som det ser ut. Om jag taggar ner på gymmet och låter det ta hela 45 minuter har jag massor av vila mellan setten.

Löpningarna kommer i stort sett bara ta 45 minuter, inklusive att hitta GPS på klockan.

Så egentligen rör det sig om under en timmas träning per dag. Den stora skillnaden är att jag har specifika mål med båda. Jag har funderat på det här förut, det vet jag. Det är tufft att satsa på två så separata mål samtidigt. Jag har verkligen försökt välja, men hur väljer man mellan två så olika roliga saker? Jag vill ju båda, fastän de flesta säger att man inte kan kombinera som jag vill. Både tung styrketräning och marathonlöpning? Stolleprov. Välj en, säger de flesta. Men, jag vill inte välja. Jag vill köra båda!

Så det är väl bara att försöka då, istället för att vela hit och dit. Det blir ju varken hackat eller malet om jag ska hålla på och vela. 

Så, nu har jag bestämt mig för att jag inte väljer det ena eller det andra. Jag väljer BÅDA.

Delvis eftersom jag faktiskt inte kan bestämma mig för vilket jag tycker är roligast. 

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 8 sep 2019 10:56
  fruragge

  Tycker det ser ut som ett bra upplägg och tror absolut att du kommer att bli snabbare om du kör styrka, det handlar ju inte om att träna dig stor och tung utan att bli stark i kroppen. 
  Allsidig och varierad träning är ju alltid nyttigare (och roligare)  än att slita på med samma sak 5-6 dagar i veckan

  Kör på och lycka till 

 • 8 sep 2019 11:15

  Tack Fruragge! Precis så tänker jag, att omväxlingen förnöjer och ökar chanserna att jag håller mig skadefri! För stor och tung lär jag ju inte bli, inte som medelålders kvinna laugh Jag saknar för mycket förutsättningar, testosteron t ex, för att kunna bli någon Arnold laugh
  Men stark kan jag nog bli laugh

Logga in för att skriva en kommentar.