icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2470902
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
26 september 2016 14:29

Lunchpass

Styrketräningen rullar på, idag fick det bli ett lunchpass eftersom jag inte riktigt har tid ikväll. Något är bättre än inget, tänkte jag. Det blev armhävningar 10x3, enbensknäböj utan stöd 10x3, situps på boll 10x3, planka på boll 1 min + 43s, enbensknäböj med boll 10x3 och slutligen crunches på boll 10x3. Det tog inte ens en halvtimma att klämma in allt det där, 26 minuter stannade uret på.

Jag avser att få upp plankan på boll till 1 min x 3, där saknar jag en hel del styrka fortfarande men det är balansen som är boven. På golvet står jag i över 2 minuter i plankan, men golvet är ju stilla. Det är lättare där, tror jag. I övrigt är jag nog inte så klen ändå. Det återstår att se vad jag åstadkommer på gymmet också, men kroppsviktsövningar och bollövningar är jag rätt bra på nu.

Dessvärre bränner ett sånt här pass inte så många kalorier, 160kcal rapporterade Garminklockan vilket kan stämma ganska bra för min del. Men träningen ger andra fördelar som man svårligen kan banta sig till oavsett vilken diet man väljer, saker som ökad förbränning i långa loppet, mer och starkare muskler och förbättrad insulinkänslighet.

Länken ovan är särskilt intressant eftersom åtminstone jag fram tills nyligen trodde att man måste välja, antingen bygga muskler eller gå ner i vikt. Viktnedgång är ju som bekant beroende av underskott, medan muskelbyggning borde vara beroende av överskott. Nu visar det sig i en ny studie att det inte nädvändigtvis är så. Äter man tillräckliga mängder protein, och då är det inte några 0.8g per kilo kroppsvikt vi talar om som Livsmedelsverket skriver om utan lite mer rejäla doser.

I studien som pågick i fyra veckor fick 40 överviktiga män i 20-årsåldern inta 40% färre kalorier än de normalt hade behov av.

I kombination med den begränsade dieten fick försökspersonerna i gengäld inta en hel del protein. Hälften fick inta 1,2 g protein per kg kroppsvikt, medan resten fick stoppa i sig hela 2,4 g protein per kg kroppsvikt.

Förutom att de fick begränsad kost tränade de sex dagar i veckan med styrke-, sprint-, HIIT och plyometrisk träning. De fick även gå 10 000 steg per dag. Med de kunskaper jag hade tidigare hade jag gissat att båda grupperna gått ner i vikt medan men att den grupp som åt mer protein bevarade muskelmassan bättre än den andra.

Så blev det inte. Resultatet från studien blev att gruppen som hade ätit mest protein också hade bränt mest fett och ökat sin muskelmassa. Proteingruppen brände i snitt 4,8 kg fett och byggde upp 1,2 kg muskelmassa, medan den andra gruppen som åt mindre protein brände 3,5 kg fett och byggde upp 0,1 kg muskelmassa.

Så jag måste inte välja; viktnedgång eller bygga muskler. Jag kan faktiskt ta mittenvägen också, och det är inte ens en kompromiss utan ett tredje hittills okänt alternativ!

Det är dock inte ett helt lätt alternativ.

"We designed this program for overweight young men, although I'm sure it would work for young women too, to get fitter, stronger, and to lose weight fast. It's a tough program and not something that's sustainable or for those looking for quick and easy fix," says Phillips. "We controlled their diets, we supervised the exercise, and we really kept these guys under our 'scientific' thumb for the four weeks the participants were in the study." (Källa: Science Daily)

Men det finns. Det går. Det är inte, som jag trodde, en fysisk omöjlighet.

Ibland älskar jag forskning. Det står aldrig stilla. Det finns inga absoluta sanningar. Det finns alltid mer att lära sig.

 

 

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.