icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3473897
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
9 september 2013 22:56
5

Lite koll har jag allt

Ja, jag har nog lite koll ändå. Något rätt måste man väl göra när läkaren på VC tittar på siffrorna och konstaterar "fortsätt som du gör nu". Det om något bevisar i min värld att Periodisk Fasta - 16:8 i mitt fall - och till största delen vegetarisk kosthållning inte är en så dum idé ändå.

En bidragande anledning till att jag går hos vårdcentralen trots att jag inte är sjuk är just för att fånga upp de där sakerna man inte känner av själv, t ex högt kolesterol. Jag var helt säker på att jag skulle ha skyhögt blodtryck, jag är alltid nervös för läkare och idag var inget undantag. Hjärtat dunkade i öronen, tillräckligt hårt för att jag skulle kunna räkna slagen och höra att de slog i samma rytm som klockan som tickade på väggen. Så jag höll på att ramla av stolen när han sa 110/75. Hade han sagt 140/90 hade jag inte blivit ett dugg förvånad däremot, för det var så det kändes.

All löpning jag pysslar med är min passion, och jag nämnde att min största skräck är att få löpförbud som jag fick när jag drabbades av Plötslig Dövhet. Jag kan respektera det, men jag behöver inte tycka om det. Löpningen är min stressventil, min chans att lugna ner mig och få vara själv lite. Jag blev därför väldigt glad och lättad när han sa att "Det kommer vi aldrig att säga till dig, det är det nyttigaste du kan göra." smiley

Jag förstår mycket väl att det där aldrig är förenat med vissa "om inte..." men dem vill jag helst inte tänka på. Det var inte ens så att jag undanhöll hur mycket jag springer eller vilken sorts tävlingar jag ägnar mig åt. Han kunde inte riktigt förstå det roliga i att springa så länge, men i mitt fall var det inte farligt i alla fall. Knasigt kanske, men ofarligt.

Jag drog lite snabbt hur jag äter, även om det är en viktig faktor ansåg jag att jag inte behövde förklara så mycket egentligen. I grunden äter vi vegetariskt, fast vi äter fet fisk också eftersom det är nyttigt. Det sammanfattar rätt bra hur vi äter, jag undviker mättade fetter så gott det går. Man kan inte undvika mättat fett helt, det vore inte bra för övrigt, men det är inte lejonparten av fettitaget längre. Jag har gjort mig av med min farliga övervikt, jag har slutat röka, jag har stressat ner, jag har minskat ner midjemåttet, sänkt kolesterolet och blodtrycket.

I gengäld har jag fått en kropp jag är stolt över, en stark kropp som gör mig glad, en kropp som orkar springa 10 mil och som kommer att hålla i många år. Kanske får jag en ganska behaglig ålderdom också, tack vare att jag håller mig rörlig och aktiv. Jag tänker jobba på det åtminstone smiley

Fast framför allt tror jag de viktigaste förändringarna är mentala. Jag är lyckligare nu. Nöjdare. När hösten kommer blir jag glad, inte deprimerad som förr. Nu har jag mycket jag ser fram emot, som gläder mig och som jag tycker ska bli kul att få göra. Så lite koll tror jag allt att jag har. Något rätt tror jag att jag gör.

Kommentarer

 • 9 sep 2013 23:07
  Du är grym och en riktig inspirationskälla här på md! :)
 • 10 sep 2013 05:36
  oups
  Du är bäst!
 • 10 sep 2013 08:49
  härligt!! säger som ovanstående en inspirationskälla och så kunnig på området hälsa träning och mat.... så visst har du koll!! ha det bra!
 • 10 sep 2013 09:45
  Tack, jag är väldigt nöjd med vad jag åstadkommit faktiskt. Det är svårt att lära om och skaffa sig nya goda vanor men det går om man är envis och har gott sällskap. Utan er här på MD hade det inte gått, om det inte vore för stödet härifrån.
 • 11 sep 2013 08:44
  Jessand
  Härligt att du mår så bra och hittat ditt sätt att nå dit :-) Wow springa 10 mil i sträck....mitt långsiktiga mål är 1 mil och har inte ens nått första målet än på 5 km pga eländig förkylning:-(

Logga in för att skriva en kommentar.