icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2169233
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
30 juli 2016 13:02
1

Läskedrycker försämrar vätskebalansen och förvärrar njurskador vid uttorkning

Studien gjordes på råttor, jag är inte så säker på att det är etiskt rätt att testa en sån här sak på människor men förvånansvärt ofta fungerar vi ungefär som råttorna eller bananflugorna i förekommande fall.

"Recurrent dehydration was induced in rats by exposure to heat (36°C) for 1 h/24 h followed by access for 2 h to plain water (W), a 11% fructose-glucose solution (FG, same composition as typical soft drinks), or water sweetened with noncaloric stevia (ST). After 4 wk plasma and urine samples were collected, and kidneys were examined for oxidative stress, inflammation, and injury."

En grupp fick alltså vatten, en grupp fick fruktos-glukosblaning liknande den i läsk och en tredje grupp fick steviasötad blandning. Samtliga utsattes för stark värme regelbundet, de hade fri tillgång till sin blandning. De som drack den läskliknande blandningen uppvisade en större uttorkning än de andra, större än den borde ha varit, och njurarnas hälsa hade förvärrats av drycken.

"In animals that are dehydrated, rehydration acutely with soft drinks worsens dehydration and exacerbates dehydration associated renal damage. These studies emphasize the danger of drinking soft drink-like beverages as an attempt to rehydrate following dehydration."

​Däremot såg man inte samma effekt i den steviasötade drycken, enbart i den som var blandad för att efterlikna vanlig läsk. De skadliga effekter de kunde uppmäta efter att råttorna konsumerat fruktosblandningen uteblev hos råttorna som drack vanligt vatten eller steviablandningen, vilket forskarna fann intressant. Det är ett bekymmer att barn, ungdomar och unga vuxna släcker törsten med frukotssötad läsk, inte enbart ur viktsynpunkt.

"After rehydration with a fructose-rich beverage, we observed a greater renal oxidative stress and mild renal injury (glomerular and tubular alterations). In contrast, rehydration with plain water or with the noncaloric edulcorant stevia did not produce such deleterious effects."

​Det verkar onekligen som att en stor läskkonsumption kan påverka friska njurar negativt och utsätter dem för mätbart större stress än de andra dryckerna, vatten och steviasötad dryck.

Källa: http://ajpregu.physiology.org/content/311/1/R57.full.pdf+html

Nu är det kanske inget nytt för de flesta av oss, de flesta här inne har nog fått höra som barn att "Är du törstig kan du dricka vatten!" och visst ligger det väl en visdom i det?

 

Kommentarer

  • 30 jul 2016 22:51

    Mår så dåligt av socker och light läsk så den enda jag smakar nån gång är den som är sötad med frukt jos eller steva som jag med tål om det inte är en masa konsigneringsmedel och smak sättare i.

     

     

Logga in för att skriva en kommentar.