icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5233951
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
3 maj 2011 12:25
1

Konstig artikel

– Vi visste sedan tidigare att fetma i medelåldern påverkar demensrisken. Vår studie visar att även överviktiga har förhöjd risk. Men glädjande nog går det att påverka genom en sund livsstil, säger Laura Fratiglioni, professor vid Karolins­ka institutet. En normalviktig 50-åring, som beräknas leva i ytterligare 40 år, löper 30 procents risk att bli dement under sin livstid.

Jaha, ok. Så en i överviktig men i övrigt frisk medelålders person som motionerar är inte i riskzonen? Eller bara lite? Artikeln jiddrar om BMI, men på individbasis är det ett synnerligen trubbigt instrument. En synnerligen muskulös person t ex klassas som övervikti enligt BMI eftersom det inte tar hänsyn till vad massan består av. Om de använt BMI som måttstock har jag inte mycket till övers för studien alls, professor eller ej vid rodret.

Många överviktiga har hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck och åderförkalkning. Det är enligt forskarna en viktig förklaring till den ökade demensrisken. – Kroppsfettet bildar också proteiner som triggar i gång inflammatoriska processer i hjärnan. Vi tror även att stress i medelåldern kan spela en viktig roll genom en ökad kortisolhalt i kroppen, vilket på sikt kan påverka viktiga funktioner i hjärnan.

Aah, nu börjar det bli intressant. Kortisol - dödshormonet som jag varit inne på tidigare i bloggen - känner vi igen. Det behöver man varken vara fet eller överviktig för att utsöndra. Dessutom drar de en slutsats som i mina ögon pekar på att det inte alls behöver vara övervikten som är orsaken.

Jag tycker det ser ut som att övervikten är ytterligare ett symptom, bevis på en brist - brist på motion. Motion minskar utsöndringen av kortisol, stärker hjärtat och sänker blodtrycket. Det enda man inte kan göra något åt är åderförkalkningen, men den kan man förebygga. Genom att bland annat motionerna.

Jag tycker artikeln drar på fel slutsats. Det är inte övervikten som är boven. Övervikten är ett symptom bland andra. Det är bristen på motion och rörelse i vardagen som är grundorsaken. Pudelns kärna. Den springande punkten (eller det kanske var jag det) :-) Källartikel för den som vill läsa hela artikeln själv:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/overvikt-i-medelaldern-okar-risken-for-demens

Kommentarer

  • 3 maj 2011 15:36
    Bummlan
    Är det inte ofta så - att man ser symptomet som orsaken. Men här känns det jättetydligt. Undrar hur mycket jag förkortat mitt liv genom att ha stressat, varit inaktiv, överviktig, haft högt blodtryck och urkass kondis under ca 6 år av min medelålder. Nåja, det kan jag inte göra nåt åt nu. Det enda jag kan göra är att se till att de år som är kvar blir så bra som möjligt :) Och du, min vän, behöver väl inte oroa dig alls. Men inser att inaktiviteten under tiden du står och stampar i boxen inför starten kan stöka till det för dig :)

Logga in för att skriva en kommentar.