icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3473929
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
8 mars 2012 11:19
12

Jag tror inte på förbud

Jag tror inte på förbud, däremot har jag upptäckt att jag inte uppskattar en del livsmedel lika mycket som förr. Varför vet jag inte (men jag har en teori förstås). Snabbmakaroner och ketchup var stapelvara när jag studerade. Idag skulle jag inte kunna äta det, sladdriga och bleka och lite otäcka... nej ush!!

Får jag välja mellan livsmedel väljer jag alltid fullkorn nu för tiden, fast det har inte med förbud att göra så mycket som att jag lärt mig uppskatta smaken och fylligheten i fullkornsprodukter. Det får gärna vara lite lagom mycket tuggmotstånd i t ex pastan eller lasagnen. Bröd på surdeg, rågbröd och liknande är numera bland det bästa jag vet.

Jag får inte alls samma njutning av godis längre. Det är bara sockersött och rätt smaklöst för det mesta. Försvinner blixtsnabbt i munnen och lämnar bara tomhet kvar. Jämför jag det (godiset) med kopp blåbärste och en färsk rågsmörgås med leverpastej och gurka, eller en riktigt god kryddost, ett par skivor kalkon eller bara en faslig massa tunna skivor tomat finns det ingen chans att jag väljer godiset.

Men jag är galet förtjust i rågsmaken å andra sidan...och ost. Det kanske handlar om att jag under lång tid tränat på att bara tänka elaka saker om snask och bara positiva saker om fullkornsprodukter. Det kanske bara handlar om att jag för många år sen gjorde ett aktivt val, där jag bestämde mig för att jag inte tycker om godis och att jag hädanefter föredrog fullkorn.

Man kan göra sånt. Pavlov visade med sina hundar att man kan träna in betingade reflexer. Så varför skulle inte det fungera på oss människor tänkte jag. Om jag tänker "äckligt" varenda gång jag ser godis, oavsett vad första tanken är, kommer så småningom det ordet att dyka upp automatiskt när jag ser godis.

På samma sätt lär vi oss dricka kaffe, det är få som verkligen tyckte om den första koppen. Rökning lika så, det första blosset är vidrigt. Men man kan vänja sig, lära sig tycka om. På engelska kallas det "aquired taste". De flesta såna val gör vi omedvetet. Jag tror på att försöka göra de viktiga valen medvetet. Finns det något viktigare än valet av mat? Jag kan inte komma på något viktigare. Då borde vi inte låta de valen ske omedvetet.

Vi borde inte låta något så viktigt styras av det outbildade undermedvetna.

Kommentarer

 • 8 mar 2012 11:33
  Troxii
  Underbart, jag ska tänka äckligt nästa gång, jag måste prova det även om jag inte suktar efter godis speciellt mycket längre :) Ska se om det funkar ännu bättre! Och du har så rätt, jag älskar mina nötter, tranbär, blåbär och ostar!!! och de gånger jag o min make sitter och äter snask, tittar vi på varann och säger: Nää, vi tar en macka istället va?! Det är inte lika gott längre. Syntetiskt och falskt. Dock kommer jag nog alltid vara en sucker på för lakrits och mörk choklad ;)
 • 8 mar 2012 11:51
  Ja, vi människor får slita mer men det går att dressera oss också :-) Barn som nyser och snorar över öppna självplocksburkar, smakar på godisar och lägger tillbaka dem eller plockar upp godis som tappats och lägger tillbaka dem räcker för mig :-)
 • 8 mar 2012 13:42
  Prova får du se, det är jättekul. Vi har gjort det några gånger när vi haft ungdomsläger med draghundsungdomar. Dom får en lapp där det står tex. Stå på stolen. Då ska man klicka så att kompisen förstår vad den ska göra. Ju yngre ungdomarna är desto lättare brukar det gå. Man får naturligtvis inte säga någonting under tiden. Precis som när du klickertränar en hund
 • 8 mar 2012 11:38
  Jag tror att det undermedvetna aktivt jobbar för att motivera valen vi gjort, så om jag aktivt väljer att ogilla godis försöker jag undermedvetet hitta fler anlendingar än de rent konstruerade. Så då märker jag plötsligt hur kemikaliskt det smakar, jag märker den platta smaken, den otillfredsställande sockerbomben som försöker lura mig att äta mer. Däremot så länge jag var godisråtta sökte jag undermedvetet efter anledningar att älska godiset. Ironiskt nog kan jag inte minnas varför längre, men det är nog bara dåligt (seektivt?) minne :-) Jag skulle få kämpa för att frigöra mig från mina ostar däremot, det kan jag ju villigt erkänna.
 • 8 mar 2012 11:34
  Troxii
  Macka - läs surdegsbröd med massa frön :)))
 • 8 mar 2012 11:26
  Ska testa detta när jag börjar äta mat igen. Inte att godis är förbjudet, men att tänka att det är "äckligt". Haha får se hur det går ;) Men jag kommer absolut försöka! Hoppas att det funkar för mig också :)
 • 8 mar 2012 14:20
  Är sååååå glad över att jag såg detta inlägget :P Precis vad jag behövde idag. Ska prova att äta nått nytt till middag och nu har jag redan bestämt mig att jag ska tycka om det ;P
 • 8 mar 2012 11:30
  Ibörjan känner man sig som en bluff (Åh, godis! Ja just det ja, det är äckligt. Så var det ja. Hm. Godis...) och tanken kommer att finnas där att "vem lurar jag". Men det gäller att vara envis och inte ge sig. Tanken sätter sig så småningom i ryggmärgen, om man konsekvent hävdar för sig själv att det där är äckligt.
 • 8 mar 2012 12:15
  Troxii
  Hahaha klickerträna en kompis... :D
 • 8 mar 2012 11:48
  Hundar är ju betydligt lättare att lära än människor. Man märker det väldigt tydligt om man provar klickerträna en kompis. Men omöjligt är det ju inte och om man får något väldigt obehagligt som negativ förstärkning så är det ju lättare. Man önskar nästan att man hittade en död mus eller så i godishyllan....
 • 8 mar 2012 17:39
  sundasara
  smart tänkt!
 • 8 mar 2012 20:33
  Enligt min uppfattning så fyller förbud motsatt syfte. Om du inte FÅR göra något så får hjärnan frispelet och säger att du bara MÅSTE göra just det. Nä, sunda tankar, sund mat, sund kropp.

Logga in för att skriva en kommentar.