icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5943731
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
14 juli 2014 16:52
6

Jag gör vad jag kan

Jag gör vad jag kan, i alla fall om man ska tro den senaste forskningen. Ett forskarlag vid universitetet i Cambridge har identifierat sju huvudsakliga riskfaktorer (utöver ålderdom) för demenssjukdomen Alzheimers:

  • Diabetes
  • Högt blodtryck
  • Fetma
  • Fysisk inaktivitet
  • Depression
  • Rökning
  • Låg utbildningsnivå

 

Vart tredje fall av Alzheimers sjukdom går att förebygga genom att ändra ett antal faktorer i livsstilen, enligt studien. Ålder är den främsta orsaken och det får man väl leva med, men man behöver ju inte bjuda in sjukdomen i onödan tänker jag.

Av de sju riskfaktorerna är fysisk inaktivitet den som orsakar flest fall av Alzheimers sjukdom i Europa och USA, skriver BBC. En fysiskt passiv livsstil leder också till också ökad risk för andra hälsoproblem, till exempel cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Citat:

Prof Carol Brayne, from the Institute of Public Health at the University of Cambridge, said: "Although there is no single way to treat dementia, we may be able to take steps to reduce our risk of developing dementia at older ages.

"We know what many of these factors are, and that they are often linked.

"Simply tackling physical inactivity, for example, will reduce levels of obesity, hypertension and diabetes, and prevent some people from developing dementia.

"As well as being healthier in old age in general, it's a win-win situation."

Läs mer: http://www.bbc.com/news/health-28262878

Inga garantier gives eller finnes, så är det ju jämt, men om man gör det bästa man kan finns det inte mer att göra mer än hålla tummarna och njuta av livet så länge det varar.

Ta hand om varandra!

16043-ojB5gKteLHq91aD3XDyp.jpg

Gillar

Kommentarer

  • 14 juli 2014 20:31
    Tita

    Nej så är det, det finns inga garantier men vi kan alla göra vad vi kan och att vi går ned i vikt eller "viktkontrllerar" är ett stort steg.

    Sköt om dig du också!

  • 14 juli 2014 21:11
    Flamenco

    Intressant, finns ingen ärftlighet med i bilden?

    Nåja, det var inte mycket på den listan jag prickade in så det verkade ju lovande. Men både mormor o farmor hade Alzeimers; är det verkligen inte nån ärftlighet funderar jag.

     

  • 14 juli 2014 21:29

    Tita, visst är det så. Det finns många bonusar med att kontrollera sin vikt, helt klart!

    Choklado, inte som de tog upp i den undersökningen och inte som de nämner på hjärnfondens hemsida: http://www.hjarnfonden.se/diagnoser/alzheimers-sjukdom__23

    Det finns gener som ökar risken för sjukdomen, men det är samma sak som med gener för hjärtinfarkt: man kan ha generna men inte drabbas av sjukdomen. Det finns en ärftlig form av tidig alzheimers som debuterar före ~65 års ålder, den som författaren Terry Pratchett drabbats av, men den är inte lika vanlig. Det kanske är den du tänker på, för den omtalas på lite olika ställen? T ex här:

    http://www.omalzheimer.se/fakta_om_alzheimer/orsaker_till_alzheimers_sjukdom.shtml

     

  • 14 juli 2014 21:57
    Flamenco

    Nä jag tänker på ålders-alzhemers. 

  • 14 juli 2014 22:02
    chicha

    Tack för informationen. Finns ju som sagt inga garantier, men man kan ju iaf försöka göra det man kan för att få en drägligare ålderdom. Bra tänk då motivationen tryter.

  • 14 juli 2014 22:06

    Choklado, har man genetiken och dessutom kanske anammat sina föräldrars livsstil (om nu den var mindre aktiv) så ökar man ju risken att drabbas och risken blir större och större ju äldre man blir. Hög ålder pekar forskarna ut som den största risken, som sagt.

    Man kan ju ha generna och ändå inte drabbas av sjukdomen, generna bestämmer inte allt. Lite kontroll över våra liv har vi faktiskt smiley 
     

Logga in för att skriva en kommentar.