icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2656406
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
5 augusti 2020 11:04
6

Intressanta siffror

Fick tag på en manual för de som sköter förplägnad inom det militära, "Underhållsreglemente för Försvarsmakten, Förplägnadstjänst del 2 (UhR Förpl 2), 1999 års utgåva (M7751-210121)", och det är rätt intressant att läsa hur man gör en köttgryta för 100 personer. Men det är kuriosa jämfört med hur exakta och noga de är när det gäller att beräkna energiåtgång och liknande.

Nu är deras standardperson 19 år, man och väger cirka 75kg, vilket jag tänker är ett genomsnitt av alla som mönstrar fram till 1998 när dokumentet skrevs så det stämmer säkert. Men det gäller att komma ihåg det när man läser vad en portion är. Alla som har tonåringar hemma kommer nog att höja ögonbrynen en smula.

"Många soldater är liksom idrottare s k högenergiförbrukare och kräver mer vätska och energi än stillasittande personer. Maten för en högenergiförbrukare skall vara allsidigt sammansatt för att möjliggöra en hög arbetstakt under längre tid och under varierande yttre förhållanden. En allsidig och rätt sammansatt kost skapar förutsättningar för ett högt fysiskt stridsvärde."

Ja men det köper jag. I dokumentet visar de en grupp jägarsoldater i full mundering i snö och med skidor. Det är en helt annan sak än de som sitter på kontor. 

Vid fysiska ansträngningar kan vätskebehovet öka till mer än det dubbla, varför det är mycket viktigt att dricka kontinuerligt för att bibehålla vätskebalansen. Behovet av vätska i fält är 4–5 l per dygn. Vid extra krävande förhållanden och tjänstgöring ökar behovet.

Jo, det vet ultradistanslöpare om inte annat. Undrar just hur de ska få ut så mycket vätska till alla, har man någon slags mjölkbil med sig fast med vatten? Jag som tycker det är bökigt att få med mig mitt eget vatten för en enda runda..! 

Så vad tycker försvarsmakten att vår värnpliktige ska äta? De tre kolumnerna är "stillasittande" (kommunikatör? Bilden visar en som sitter med headset i alla fall), "aktiv utomhus" (vanliga soldater vad det verkar) samt "mycket rörlig med tung packning" (de där med skidor och vad det nu var).

339bffb0-6e0f-411e-ae74-319da871bc2b.JPG

dd7f6d2c-1742-499d-bec6-a27f9fd54e3b.JPG

dd16f6c2-64a0-41e4-9702-9dfbd7d37ac7.JPG

Jag får många tankar kring måltidsordningen och dess innehåll. Min personliga åsikt är att det är för lite protein för unga män, men om de inte ska bygga mer massa utan bara behålla det de har kanske... Men det ser lite för lite ut ändå.

Jag hade nog hellre offrat några procent kolhydrater för protein, men nu är det inte jag som styr försvarsmaktens förplägnadstjänst. Men hade jag gjort det hade det nog blivit dyrare - kolhydrater är oftast det billigaste du kan köpa i matvägsmiley

Det andra jag funderar över är hur många som äter från kolumn tre, högenergiförbrukaren, men egentligen borde äta som första kolumnen. Jag känner flera som inte alls anpassat sina matvanor och sin livsstil till varandra. 

Det är där det blir så viktigt att ha en matdagbok och vara ärlig i den om man har viktproblem åt ena eller andra hållet. Även kalorier ingen ser dig äta räknas. 

Jag håller nog inte med i allt de skriver, men det var en enormt givande läsning ändå. Svensk militär är faktiskt rätt bra på det där med reglementen, ordning, regler och uträkningar. De verkar banne mig ha en regel för allt!

Att det sedan inte alltid klaffar är den mänskliga faktorn tror jag smiley

Gillar

Kommentarer

 • 5 aug 2020 16:50
  gittan52

  Precis min direkta tanke, varför så lite protein? Och det var väldans vad de ska dricka saft surprise

  Undrar jag om de får i sig alla de vitaminer och mineraler de behöver på den där kosten…

  Nu är ju detta 20 år gammalt så det kanske är nya riktlinjer idag.

 • 5 aug 2020 16:59

  Ja det dricks många kalorier i det schemat om man lägger ihop saft, varm dryck & choklad,  12dl. Det är mycket, tycker jag. De kalorierna, som garanterat är socker, kunde lagts på protein istället. Ägg, eller mer ost på mackan? 

  Nej, spontant känns det inte som en kost med alla vitaminer och mineraler faktiskt. Jag spanade efter de där 500g frukt och grönt som det påstås att vi behöver, men bortsett från lite i lunchen så lyser det med sin frånvaro.

  Ja den är från 98/99 men frågan är om de bytt den där, nu har jag inte letat supernoga men de gånger jag försökt är det den här jag får tag på. Militären är inte supersnabba på att byta från saker de tycker fungerar smiley

  Jag tror, om jag ska vara lite kaxig, att vi på MD kan bättre faktiskt laugh

  Det enda vi kanske inte är lika bra på är att hålla nere kostnaderna, som man väl får anta är viktigt för försvarsmakten också. Men det antar jag beror på att vi förstått att hälsosam mat måste få kosta. Annars betalar vi mellanskillnaden med hälsan.

 • 5 aug 2020 20:12
  paloma

  Väldigt mycket bröd varje dag, mer protein hade mättat bättre. Drack dom aldrig mjölk? Jag har en son som är 32 år nu men vill minnas att han drack mycket mjölk och åt mer lagad mat.

  Men de flesta skulle nog inte orka röra sig med den mängden mat som kolumn 3.

 • 5 aug 2020 20:15

  Ja jösses det är ju minst en skiva till varje mål, mer om du är aktiv. Det är väl bara bukfylla och kalorier, ingen vidare näring?

  Senast uppdaterad 5 aug 2020 20:15

 • 5 aug 2020 22:43

  Den reklamen var bra, när kom den? På 70-talet? laugh

  https://www.youtube.com/watch?v=L57gVaG6zy4

 • 5 aug 2020 22:43

  Det är f ö Magnus Härenstam, en ung Magnus, som gör den laugh

Logga in för att skriva en kommentar.