icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2917441
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 oktober 2018 22:45
4

Inte min synd

Snubblade på följande artikel hos Olga: https://mamma.fit/2017/09/23/sa-manga-kalorier-kostar-det-nar-du-provsmakar-och-smygater/ och tänkte att fler kanske var nyfikna, om inte annat på själva tänket.

Och jag blev faktiskt riktigt glad, för jag äter inte jordnötssmör, tar mitt kaffe svart, jag smakar av sparsamt (annars är det inte provsmaka, då äter man), jag äter aldrig upp resterna och jag har faktiskt gjort mitt absolut bästa för att domptera det där ätandet som sker utan att hjärnan är inkopplad. Okynnesätandet. 

Det är därför jag skaffat mig ett mantra, "Hur hjälper det mig?", som jag påminner mig om medan jag rör mig mellan frestelser och tillfällen.

Jag blev glad också för att någon mer sett, reagerat och räknat på det där. Jag är inte ensam om att vara nördig! Mina siffror innan jag tog tag i det var mycket hemskare än det där hon räknar upp. Det jag hade svårast att tygla var nötterna som alltid låg framme i en skål. Nu har jag nötterna i skafferiet istället, out of sight - out of mind. De nötter jag ska ha till mellanmål t ex kan jag plocka fram ur skafferiet när jag ska ha dem, inte förr.

Nu vet jag att hon gör reklam för sitt schema, PT och det där, men man måste ju inte köpa hela paketet för att tycka om delar av konceptet. Jag är t ex ingen vän av frukostar, så jag köper inte hennes resonemang runt det alls. Men, åt var och en efter sin fason. Men en hel del annat håller jag med om. 

Jag ser i alla fall att fettprocenten sjunker även om vikten inte alltid gör det. Den guppar retfullt precis över 35% just nu. Styrketräning är verkligen da shit som ungdomarna skulle sagt laugh

Jag knåpar vidare på mitt kostschema, målet är att hamna på ungefär 90-100g protein, 60-70g fett och resten kolhydrater upp till dagsbehovet, men inte mer än 1400kcal. Då har jag marginal att träna på också. Det är svårt, jag har bara fått ihop 6 dagar och en av dem måste jag pilla på för det är några staplar som är låga och minst två dagar ligger för lågt både på kalorier och fett. Det ska dessutom vara ätbart, gott och inte allt för dyrt. 

Men jag ska sätta ihop ett LCHP (Low Carb High Protein) schema för 16:8 med lunch, mellanmål, middag och kvällsmat. Det tar bara lite längre tid än jag räknat med, om man dessutom ska ha upp staplarna utan att fuska med vitaminpiller smiley

Jag blir lite irriterad på att maken, som helt saknar allt behov av viktnedgång, går ner i vikt när jag lägger manken till. Han gör det inte med flit, förstås, och han försöker komma ihåg att äta lite extra men nackdelen med högproteinkost är att den faktiskt är väldigt mättande.  

 

Gillar

Kommentarer

 • 22 okt 2018 06:58
  Arrietty

  Nej, det där är nog inte mina synder heller, vilket förmodligen beror på att jag inte gör i ordning mat så många gånger per dag och definitivt inte så många mellanmål som den här artikelpersonen förutsätts göra. Men hade jag haft småbarn hade det säkert varit möjligt att slicka i sig både det ena och det andra. Vad jag tänker på är att om jag gör ex köttfärsgryta så är det ju spadet jag avsmakr för det är ju där kryddningen går igenom, själv köttfärsen brukar jag inte smaka på. Jag försöker bli bättre på kryddning med lite spejsade kryddor som spiskummin, gurkmeja, chilipulver, ras-el-hanout m.m. och då är avsmakning en viktig del av matlagningen... men jag tror ju att det mest är vätskan som bär smakerna. När jag tillsätter paprika - som jag köper frysta strimlor av i kiloförpackningar - får jag t ex en rik sötma i spadet som är helt ljuvlig.Medan frysta broccolibuketter inte alls tillför lika mycket. Riven rödbeta och rivna morätter tillför också smak och så förstås löken! Tortillachips... kommer helst inte över träskeln, omde gör det för dotterns skull får hon ta hand om påsen för jag vill inte veta av den. Just nu är problemet olika frön, de är ju utmärkta proteintillskott men jag är liksom lite rädd för dem, för jag vet hur mycket kalorier det är och de är svåra att inte överdosera.... men jag är modig och tar en matsked rostade solrosförn på chiagröten efter träningen minsann!

 • 22 okt 2018 07:43
  Bella50

  För min del är jag ingen ” nörd” på staplar och sånt.

  Jag försöker bara få till mitt cirkeldiagram med E% här på MD...that´s it.

   

   

   

 • 22 okt 2018 09:34
  paloma

  När jag gick på Viktväktarna fick vi som första uppgift att riva ett litet hål i en pappersservett varje gång vi provsmakade maten vi lagade, och även när vi åt mellan målen. Vi var bara några få som vågade visa upp våra servetter, men jag fick verkligen tänka till för att slippa riva av en bit som gjorde hål.

  Det gav mig en tankeställare på hur lätt man glömmer alla gånger man stoppar något i munnen i onödan, att provsmaka av en gryta eller sås måste jag göra fortfarande men det är bara några gånger i veckan.

  Jag har dålig koll på mina staplar eftersom jag inte skriver in vad jag äter, men jag vet att jag äter för lite frukt nu när jag inte gör smoothie varje dag. D-vitamin och Buckthorn tar jag varje dag i tablettform, och ibland Magnesium och Berocca några gånger i veckan.

 • 22 okt 2018 11:48

  Arrietty, så tänker jag också, att det är i såsen/vätskan smaken sitter! Det går ju att göra pastasås helt utan köttfärs, med linser eller andra baljväxer så inte ens köttfärsen är nödvändig egentligen laugh

  Bella50 och det går bra det med ju! Huvudsaken är att man hittat sin modell laugh

  Paloma, det krävs mod för att våga visa sina tillkortakommanden så offentligt. Jag är inte förvånad att du tog med din servett tillbaka, jag hade blivit förvånad om du inte gjort det däremot, smyga och dölja brister verkar inte vara din grej. Däremot sätta ficklampan på dem, lära sig av dem för framtiden och bli en starkare människa på kuppen, det är sådan jag uppfattar dig.

  Jag hade ingen servett, men väl mitt anteckningsblock som jag skrev små kråkor i, en matsked här, en slick där. Det var deprimerande läsning först, tills jag tog tag i det. Ibland åkte det in saker utan att jag ens ville ha det, utan för att det låg i vägen/inom räckhåll! blush

Logga in för att skriva en kommentar.