icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3473862
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 september 2021 11:00
6

Inte illa

När lokala butiken lockar med färskpasta för 8:- kronor paketet och köttfärs för en spottstyver, då blir det spaghetti och köttfärssås till middag. Jag vägde och mätte faktiskt, för första gången på evigheter och idag är jag glad för det. 

Alla som ätit lågkolhydrat vet vad som händer om man plötsligt stoppar i sig något kolhydratrikt.

Jag gick upp ett halvkilo till idag, och jag ser på Garmin Connect att jag lagt på mig vatten för fettprocenten är nere på tangerat personbästa och vätskan är all time high laugh

Så lågt som 39,1% har jag inte varit mer än en gång förut i år, för ett par dagar sedan. Även då när vätskenivån sköt i höjden. Jag avvaktar med jublet tills vidare, procenten är ju relativ. Den faktiska fettmassan har, som jag förstått det, egentligen inte förändrats så mycket. Det är vätskemängderna som dansar hambo.

Lilltjejen tyckte om att jag bara lade upp pastan åt henne utan att dela, så hon fick sitta och tugga i sig hela den långa tagliatellen precis som Lady och Lufsen. Hon blev lite förvånad över matvalet, det märks på henne att hon förväntar sig en massa grönsaker, kött andra nyttigheter (som mathavre). Pasta däremot är en sällsynt gäst hemma, mer sällsynt än potatis.

Det enda vi äter mindre av är ris, det innehåller för mycket arsenik för att jag ska vara bekväm med det. Dessutom har jag lärt mig laga mathavre så det är riktigt gott, smakrikt och trevligt. Lokalproducerat i jämförelse. Då är ris inte lika lockande helt plötsligt.

Vi ska testa havreris endera dagen och se vad det är, om det är gott och vad man kan göra med det. Om det är ätbart, ja då blir det ännu mindre ris här hemma. 

Tänk t ex det här till ett helstekt kycklingbröst?

9e542c27-376c-4edf-ae0d-94c83a5bd149.jpg

Bilden ovan är från Coops hemsida: Det perfekta tillbehöret till alla former av vegetariska grytor eller biffar. Havreris som blandas med brysselkål, ingefära och grönkål.

Recept ur kokboken: Mitt indiska liv av Malin Mendel.

a316e312-e9ab-4083-8417-16bbb61eb2c8.jpg

Bilden är snodd från Frebaco, det är en Pokebowl med bl a lax och mango. Ser inte det helt galet gott ut?

Även nästa bild är snodd från Frebaco förresten:

fc0a32a3-0edc-4a0f-a78d-d51f472ef878.jpg

Havreris med curry och kycklingköttbullar

En av dem ska jag börja med, jag har en bestämd känsla av att det kan bli ett fenomenalt tillskott i köket, istället för ris.

Men kolla här:

100g okokt jasminris innehåller 7,5g protein, 78,2g kolhydrater och marginellt med fett

100g okokt havreris innehåller 13g protein, 57g kolhydrater och 6g fett. 

Jag vet av erfarenhet och ivrigt testande att havren dubblar sin vikt när man kokat den, den suger upp vatten. Så en skopa havre som före kokning väger 50g landar på 100g när man kokat klart.

Det enklaste, tycker jag, är att bara lägga upp ungefär 50g på tallriken, det är ungefär en deciliter, och bokföra mathavre (den i databasen är okokt vikt) fast halva vikten av det jag faktiskt lade upp, halva den upplagda vikten är ju faktiskt vatten och behöver inte bokföras.

Det kanske inte ser så mycket ut, men det mättar fantastiskt bra tillsammans med favoriterna rårivna morötter, strimlad vitkål, broccoli eller brysselkål.

Och det är ju det allt handlar om. Att äta sig mätt, men utan att spränga budgeten.

Hur gör du för att slippa gå hungrig under din viktresa?

 

Gillar

Kommentarer

 • 21 sep 2021 11:49
  Jessand

  Älskar både mathavre och havreris...äter i stort sett enbart det som tillbehör numer, ibland bönpasta och sötpotatis. Så testa havreris, supergott och lite likt råris tyckeer jag.

 • 21 sep 2021 11:56

  Det låter ju jättebra, för det finns ju några rätter där mathavre eller matvete inte fungerar så där jättebra. Korv stroganoff och mathavre? Njae, inte riktigt kanske smiley

   

 • 21 sep 2021 14:32
  Bella50

  Har aldrig testat detta...

  vi måste ha mycket grönt på tallriken...gärna rotsaker...för att hålla oss ifrån småätandet mellan målen.

  Senast uppdaterad 22 sep 2021 08:42

 • 21 sep 2021 19:41
  MAS63

  Det är nog viktigt att få känslan av att man äter sig mätt annars infinner sig känslan: "alla andra får äta hur mycket som helst. Det är bara jag som inte får". Jag har alltid en grönsak som tar merparten av tallriken och som fyller bra. Runt denna bygger jag sedan upp tallriken så att den ser full och inbjudande ut. Grönsaker ss morot, broccoli, blomkål och morot brukar vara basgrönsaken. 
   

 • 22 sep 2021 07:42
  Digitali

  Svar på din fråga: Mängder med grönsaker och rotfrukter ger mig mättnadskänsla tillsammans med proteiner. 

 • 22 sep 2021 10:22

  Bella50, ja det är lite så jag tänker också. Som MAS63 skriver, börjar jag gärna att grunda med en grönsak (i mitt fall oftast riven morot) och så bygger jag tallriken runt det. Håller med Digitali också, grönsaker och proteiner är det som utgör min tallrik. 

  Intressant konsensus, fastän vi, vad jag vet i övrigt äter olika? laugh

   

Logga in för att skriva en kommentar.