icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2974090
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
5 oktober 2010 11:11

Idrott och våld - och en lång utläggning

Ibland läser man mer eller mindre upprörda inlägg i debatter om idrott och våld, och då menar jag sanktionerat våld i form av t ex boxning eller kampsport. Inte läktarvåld. En del av inläggen kan bli direkt hatiska och rabiata i sin ton, dem fäster jag inget avseende vid. Oftast är det bara troll på jakt efter reaktion.

Men de som argumenterar för sin sak, lugnt och sakligt är intressanta. För det stämmer att våld mot huvudet är olämpligt. Det stämmer att risken att utveckla t ex alzheimers ökar med cirka 17% jämfört med hos resten av populationen (källa: Statens offentliga utredningar 2003:24, Betänkande av Proffsboxnings- och kampidrottsutredningen) och det råder inga tvivel om att våld mot huvudet i längden skadar hjärnan.

Det råder inte heller några tvivel om att den vanligaste skadan inom ishockey är huvudskador, att fotbollen uppvisar flest skadade per år och att i de flesta idrotter är det fler män än kvinnor som blir skadade (Källa, Socialstyrelsen, Injury Database (IDB), 2009) med undantag för ridsport och gymnastik.

Så vad ska vi göra? Linda in alla i bomull och förbjuda idrottsutövande helt? Inte ens boule är ofarligt, enligt Folksams skadestatistik dog 3 utövare under idrottsutövande. Eller ska vi ta på oss det stora tålamodet, förbättra reglerna där det går och hoppas att alla skyddsänglar är vakna medan vi låter människor bestämma själva vad de vill göra?

Det enda rättvisa jag kan se, som inte begränsar människors rätt till idrottsutövande men som ändå är ansvarstagande, är att fler kanske skulle behöva informeras om riskerna med den idrott de valt - oavsett vilken sport det gäller.

Eller ska vi förbjuda sådana uppenbart farliga saker som fallskärmshoppning och bergsklättring också, eftersom ett enda misstag där ofelbart leder till döden? Även erfarna klättrare som Göran Kropp gör misstag, och han är inte den ende.

Ju mer jag funderar på saken, desto mindre förstår jag varför någon tror sig ha rätt att förbjuda två andra att mäta sina krafter i sin favoritidrott bara för att det skulle kunna vara farligt. Om båda är välinformerade och väl förberedda, vilket de flesta faktiskt är, ser jag ingen anledning att ifrågasätta deras val av kroppsbruk. Det är åtminstone inte mer farligt än att äta sig tjock, svälta sig mager eller träna sig fördärvad.

Min slutsats måste bli, efter många om och men: Din kropp - ditt val.

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.