icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3022040
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 januari 2017 18:34
10

Hungrig av alkohol

Under en period kvällsarbetade jag extra i en korvmoj på lillördag och helger, när trycket blev som hårdast. Fyllehungriga människor vällde ut ur etablissemangen och trots att de rimligen borde varit nöjda, om det bara hade varit energi som styrt när vi blir hungriga eller ej. Alkohol innehåller ju en hel del energi, och vissa borde inte ha blivit hungriga på tre fyra dagar med tanke på tillståndet de var i. Men hungriga var de likväl, och de flesta ville ha snabbmat. Fet, salt och näringsfattig. Serverad med en kolsyrad sockerlösning vid sidan för extra kick.

Jag har funderat på det där, och på julborden, midsommarfesterna och alla de andra tillfällena då folk går bärsärkagång i faten och karotterna. Överäter, överdricker, överdriver. Alkohol har många skadliga effekter och ett tag trodde jag det var den ökanda effekten på hämningarna som var problemet. Redan vid mycket små mängder lättar hjärnan på kontrollen, vi blir pratsammare och mer sociala.

Men nu har forskade lyckats påvisa att det är mer än så. Alkoholen har en direkt kemisk påverkan på de celler i hjärnan som styr hunger. Trots att mängden energi vi får i oss från alkoholen borde göra att vi blir mätta så genererar hjärnan signaler att vi måste äta!

"Overall, these data demonstrate that EtOH evokes a functional remodelling in the brain’s biophysical generators of hunger drive, thereby sustaining false ‘starvation alarms’ despite extracellular nutrient sufficiency."

EtOH (etanol, alltså alkohol) får alltså hjärnan att tro att vi svälter, det handlar alltså inte längre om självkontroll eller disciplin när det gäller överätning när man är lite på kanelen. Det är betydligt allvarligare, tror hjärnan, än så. Det är en kamp få kan vinna, för när den biologiska organismen fått för sig att den svälter skickar den ut väldigt kraftfulla signaler att vi måste äta och då spelar självkontroll och disciplin ingen roll. Överlevnadsinstinkten är fruktansvärt stark, även när den har fel. Är man dessutom känslig, vissa drabbas tidigare än andra av fenomenet, kan man behöva fundera på om man ska avstå alkohol helt en period.

Artikeln publicerads först i Nature men SVT har en hygglig sammanfattning.

Det är ju bra att veta, och det kanske kan skänka en och annan tröst om det känns som att den gångna helgen blev ett misslyckande. På't igen bara!

 

Gillar

Kommentarer

 • 21 jan 2017 19:06
  aregnisw

  Intressant och så tror jag säkert det är jag för under alla helger som varit har man ju druckit lite mera alkohol än man gör annars och visst äter man mera då. Nu när jag inte dricker alls mer än när det är lite extra någon helg då mår jag mycket bättre och blir inte sugen på massor så detta stämmer bra du. Det allra bästa är att inte dricka alls. Men men ibland kan det bli något lite.

 • 21 jan 2017 19:17
  Arrietty

  När jag drack hade jag två negativa konsekvenser, en av dem var just att alkohol bidrog till att jag åt för mycket och gärna fel. Sedan hävdar ju jag som diagnosticerad havande BED att det inte hellar handlar om "självkontroll och disciplin"... men tack för infon, det var intressant!

 • 21 jan 2017 19:42

  Det är ju inte alla som drabbas, men vet man med sig att det blir så där (massvis av det som är fel) så är det ingen stor uppoffring under en period att dumpa alkoholen. Man kan fasa in den igen som en god, kontrollerad vana senare om man vill.

  I ärlighetens namn känner jag inte någon som behåller kontrollen när de druckit alkohol. Det är också en av alkoholens mest ökända egenskaper, att den bökar runt med våra priorietringar så att en öl blir två, inga chips blir en skål och den hälsosamma middagen blir en fyllekorv med mos och räksallad mitt i natten. Vad vi vill och vad vi verkligen gör, när alkoholen styr, är helt olika saker dess värre. Rationella, kloka människor förvandlas till glupska soptunnor :-)

  Min poäng, om jag ens har någon, är att jag inte tycker man ska skämmas eller ha dåligt samvete för att en utekväll slutade i kebabfrossa. Man får planera sina utgångar och inkludera en rejäl "nattmacka" i kalkylen helt enkelt, om man inte klan tänka sig att avstå utgång medan man går ner i vikt.

  Eller vad säger ni? Ska man köra tuffa papper, helvitt och strikt medan man satsar (snabb viktnedgång, strikt under kortare tid), eller ta det lite lugnare och tillåta sig lite mer (mindre snabb viktnedgång, liberalare kost under lite längre tid)?

   

   

 • 21 jan 2017 21:06

  Jag tillhör den procenten som kan dricka alkohol, om jag skulle villa i min ungdom, hände någon enstaka gång att polarna hade sjöslag och retade mig, så jag söp dem under bordet, kunde drick en liter sprit och kunde gå ut och dansa. Kompisar tycke jag skulle ta ett järn och var som folk. Var hel nycktrist sen i 25 år. Var på bolaget och handlade första gången dagen efter jag fyllt moped.

  Men satt ofta bakom ratten, den enda punkt som var samma varje kväll var korvkiosken och det käkades ofta dubbla 180 gr. hamburgare, och en masa cola. Så hungriga blev de.

 • 22 jan 2017 07:49
  FrkM

  Jag tror nog det stämmer med tanke på att jag själv stått i kön många gånger. Å andra sidan börjar man en utekväll med middag och fortsätter tingla tangla ute på bar eller klubb så hinner timmarna gå. Dessutom tycker jag trötthet triggar också så kombinationen är nog dubbel. 

   

  FrkM
  http://padetrettio.blogg.se

 • 22 jan 2017 09:18

  Afkrut, män tål ju mer också bara i kraft av att ni är män och har högre ämnesomsättning, och storväxta kan omsätta mer än mindre så om det stämmer att du var rejält musklig som ung är det inte förvånande att du kunde omsätta din sprit :-)

  FrkM, bra poäng där, dansar man och har sig halva kvällen blir effekten nog rejält mycket högre än om man suttit stilla på krogen och pratat.

   

 • 22 jan 2017 16:58

  LadyG jag var minst i vikt av pojkarna, på den tiden men inte klenast, och forskaran betalad mig för att var med på forskning i 4 veckor, med 14 dagars mellan rum, blev 6. sen ordnade de in mig på löt på sex veckor behandlingen för att kunna fortsätta, blev 3 månader, studien. Jag var på smärt dämpning med forskare käkade morfin i 14 dagar utan att reagera som man skulle klarade alla tester som man inte ska klar efter 2 dagar klarade det efter högsta dosen efter fjortondagar, sen trappar ner så man inte blir beroende. Det jobbiga var allt blod de skulle ha för olika tester, elstötarna de testade smärta med kände jag knappt till deras förtvivlan. Jag sa känns knappt, måste vare fel på aparaten så provade hon och skrek som jag vet inte vad. Så när det gällde smärta, alkohol, och värktabletter har jag problem, men enligt dem så är det liten risk att jag blir beroende av någonting då jag inte en kikade på morfin.

   

   

 • 22 jan 2017 22:04

  Det finns en del som är sådana, dess värre får man väl säga. MInns inte termen för det, men det finns ett vetenskapligt namn för personer som omsätter mediciner annorlunda. Det är ett aber om en sådan person måste ha smärtlindring, eftersom det är så få tabletter som verkligen fungerar. Visserligen är smärttröskeln vanligtvis hög också, men när det väl gör ont så vill man ju ha lindring och då kan det vara svårt att hitta något som fungerar. VEt inte om det är så för dig, jag hoppas du slipper såna problem!

   

 • 22 jan 2017 22:36

  Är så senast med handen, låg på akten i 16 timmar för att musklerna krampade av värken kund inte ens gå, efter dubbel dos morfin slutade musklerna krampa men värken var kvar, och sen äter jag Waran få värktabletter jag får äta, Fick morfin utskrivet åt två tabletter första 2 nätterna, Jag får inte äta sånt ofta, då har jag inget som fungera alls är som kroppen kräver starkare väldigt fort. Efter som de sällan hjälper så äter jag, bar medicin vid behov mot inflammationer, har även problem med bedövningssprutor, brukar muttras om att dosen skulle räcka till en oxe, är ju föd i oxens täcken.

   

   

 • 22 jan 2017 23:42

  Aj stackare, det låter eländigt :-(

  Men bra att du är försiktig med medicinen! Inte bra att du har ont förstås, men all medicin riskerar ju att ge biverkningar och det är ju skönt att slippa!

Logga in för att skriva en kommentar.