icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5234043
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
29 september 2016 13:13
5

Höna av en fjäder

Forskningsrön, varför ska man bry sig? Jag bygger vidare på ett resonemang från aregnisws blogg, jag vill inte snattra sönder hennes vägg och förstöra hennes dag laugh

Där skrev jag bland annat:

"Forskning har alltid tagit emot pengar ifrån olika håll, så att man ska avfärda forskningen för att de är finasierade av ena eller andra sponsorn är lite fånigt faktiskt. Det finns ingen statligt finansierad forskning. All forskning är sponsrad av särintressen."

Jag misstänker att de flesta kommer ihåg när Ekot gick i taket över LCHF, att många studier finansierades av mejerinäringen och den amerikanska köttlobbyn genom olika kanaler? Vill minnas att Atkins fick en släng av sleven också. Att vissa studier skulle vara finansierade av NIH är egentligen ingen garanti för att de skulle vara bättre då hela U.S. Department of Agriculture och Department of Health varit utsatt för hård lobbyverksamhet sedan åtminstone 1977. Är det någon som tror lobbyisterna skulle lägga nära 40 år i tid och pengar om de inte fick något igen?

Är det någon enda här inne som tror att läkemedelsföretagen gör studier på sina mediciner för att det är kul reklam? Klart som korvspad de gör studierna för att visa att just deras produkt är bäst, och så länge den inte är det får de fortsätta forska tills de har en produkt som är bättre än konkurrensen såvida de inte kan sälja den billigare än konkurrenterna, som en slags lightprodukt.

Det är det här som kan bli så farligt, det är extremt stora pengar involverade och om inte regelverken för granskning och peer review är stenhårda är risken överhängande att någon börjar fuska. Jag säger inte att det inte händer, utan att ha letat är jag ändå ganska säker på att det måste förekomma någon som försökt fuska och ta en genväg.

Men förvånansvärt ofta höjs röster i protest mot finansieringen enbart när resultatet inte är det man önskar.

"Det är just därför det blir ännu viktigare att förstå vad det är man läser, kunna avgöra om metodiken är sund, kunna tolka statistik, föstå de olika termerna. Skiljer ni på medelvärde, standardavvikelse, normalfördelning, varians och konfidensintervall? Skulle ni kunna sätta in medelvärden i en bellkurva korrekt? Sågar ni vissa studier för att de har metodologiska problem, eller för att ni inte gillar resultatet?"

Om man kan läsa studier, och det tar ganska lång tid att lära sig, börjar man kunna urskilja vilka studier man bör läsa noggrannare och vilka man inte behöver offra så mycket tid på. Jag är absolult inget ess, jag får förlita mig på att British Journal of Clinical Nutrition och deras motsvarande amerikanska kollegor, skriver riktigt begripligt om jag inte har tillgång till någon jag kan fråga.

Det är alldeles för många som lägger alldeles för stor vikt vid småsaker i studier. Till exempel det där med absolut risk och relativ risk. Om risken för något är 0,005 procent så spelar det inte särskilt stor roll om risken dubblas till 0,01 procent. Den är fortfarande väldigt låg. Inte ens om risken mångdubblas till 0,02 procent är det någon vidare hög risk, men lita på att Aftonbladet kommer att skriva att risken är flera hundra gånger högre för x än för y om de får chansen. 

Dess värre ser jag exakt samma tendenser bland vanligt folk också, så jag kan inte påstå att det bara är journalister som gör sig skyldiga till det här tankefelet. Det är ju i och för sig helt korrekt, men det är ändå ganska irrelevant om ni är med på hur jag menar.

Behåll perspektiven. Kritiskt tänkande är bra, med måtta. Forskning är sällan "sant eller falskt", "rätt eller fel". Oftast är det "det kan vara så här, men säkert vet vi inte"."

Är du väldigt sugen på att lära dig mer om hur man läser statistik och tolkar det de skriver finns det en jättebra artikel i ämnet på träningslära.se som jag rekommenderar varmt.

Fortfarande i all välmening heart

Gillar

Kommentarer

 • 29 september 2016 17:30
  LUAL

  Jag läser gärna forskningsrapporter men gör det alltid med kritiska ögon. Däremot överlåter jag gärna statistiken till statistikernawink

   

 • 29 september 2016 20:28

  Håller med, det är inte för inte det finns en hel universitetsutbildning i Statistik. och dataanalys smiley

  Problemet är att forskningsrapporterna är nedlusade med statistik. laugh

 • 29 september 2016 21:00

  Tack LadyG, det här var inlägget jag ville skriva men inte orkade. Klok som vanligt! :)

 • 29 september 2016 22:01

  1998 ändrade NIH övre gränsen för normalt BMI från 27 till 25, sannolikt fanns påtryckningar från olika vinstdrivande organisationer att mängder av människor plötsligt hamnade i kategorin överviktiga. De senaste åren visar flertalet studier att människor som lever längst är de med BMI 27. Men det finns nog inget vinstintresse i att justera tillbaka BMI-gränserna...

  Senast uppdaterad 29 september 2016 22:03

 • 29 september 2016 23:59

  LadyFat, jag är jätteförtjust i att läsa om vad de pysslar med forskarna. Jag fascineras av det och är djupt imponerad av hgur de håller på. På lite håll så där. Det är bra med det, för min del. smiley

  Medlem16, det är ett dåligt verktyg BMI eftersom det inte egentligen avslöjar om du har farligt fett i bukhålan eller ej, det varnar inte för igenproppade blodådror heller. Man kan ha farligt hög fettprocent och fortfarande kvala in som normalviktig enligt BMI. Men det finns ju garanterat någon som tjänar pengar på att alla som har BMI 26, 27 tänker att de måste gå ner i vikt. Någon tjänar pengar på andras olycka...

Logga in för att skriva en kommentar.