icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2510103
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
6 augusti 2017 15:18
7

Havreotto med spenat och räkor

Havre är väldigt nyttigt, det sänker kolesterolhalten, det är bra för blodkärlen och kan reducera antalet inflammatoriska markörer i blodet. Spenat är också nyttigt, bortsett från att spenaten är proppad med vitaminer och mineraler så innehåller det thylakoider som bland annat hjälper oss att hålla oss mätta längre. 

Den här gången utgick jag från ett av mina gamla recept och skapade ett helt nytt med hjälp av de proportioner jag använt för den röda havreotton. Kompletterade med lite räkor strax före servering, om räkorna får koka med havreotton blir de gummiaktiga och jag ville bara ha dem precis så ljumma att de blir möra och fina. Eftersom jag skulle servera havreotton till lax hade jag inte jättemycket räkor i, ska det vara en ensamstående rätt behöver man nästan dubbelt så mycket räkor.

3de03991-07dc-458c-9f16-25779e26e0e0.jpg

Den här gröna havreotton serverades med dillkryddad lax och nybakat bröd, och min personliga åsikt är att det här var fruktansvärt gott. Men gillar man inte havre eller spenat kan det ju förstås bli besvärande. cheeky

För att behålla det svenska temat valde jag västerbottenost, men man kan lika gärna välja någon annan ost som är god om man inte gillar stark ost. Huvudsaken är att man inte bangar osten, för den bidrar med så väl smak som sälta. Utan den blir det ingen otto, krämigheten kommer nästan helt från osten och massor av smak får man från osten så välj en du verkligen gillar.

Nu är jag sjukt förtjust i just Västerbottenost, så det här var ju klockrent för mig. Den enda jag känner som gillar det mer än jag är mannen i huset. Så fick vi kalcium, D-vitaminer, fetter och annat gottigt i maten också, för även om jag stekte laxen i olivolja så blir det lite väl magert om man skippar osten. Kroppen behöver fetterna för att kunna distribuera fettlösliga vitaminer, så väl mättade som fleromättade och omättade behövs fast i vilka mängder tvistar de lärde om och lär nog göra ett bra tag till. Det här med fetterna är ett minfält med många "säkra åsikter", vanligtvis åtfölja av en bok som ska säljas in så man kan läsa "sanningen".

Jag nöjer mig med att veta att det förmodligen går ganska bra hur jag än vänder mig, så länge majoriteten av kosten är nyttig. Kroppen kan hantera små doser onyttigt, av vilken sort det än är, rätt okej så länge det inte blir varje dag eller jämt. 

 

Kommentarer

 • 6 aug 2017 19:19
  gasten

  Havre är ju nyttigt! Tycker om både havrepuffar och havregrynsgröt. 

 • 6 aug 2017 19:45

  Havre är supernyttigt, vi borde verkligen äta mer av den varan. Bra för hjärtat och kärlen smiley

 • 7 aug 2017 09:55
  Bella50

  Jag gör smulpaj med havregryn. Räknas det....😆😍👍

 • 7 aug 2017 11:19

  hehe jag är inte lika säker, så hemskt mycket havre i paj är det väl inte laugh
  Fast vem vet, många bäckar små? laugh

 • 7 aug 2017 11:23
  gasten

  Jag brukar också göra paj med havregryn. Byter ut hälften av mjölet till havregryn. 

 • 7 aug 2017 11:29
  Bella50

  Mums 😋👍

 • 7 aug 2017 11:33

  Gott, men tror inte den mängden räcker faktiskt laugh
  För att få effekt behövs nånstans mellan 1,5 och 2dl havre/havregryn och det är ju hela pajen i stort sett, och sätter man i sig hela den har man nog raderat ut alla eventuella hälsofördelar havren skulle ha kunnat erbjuda, misstänker jag. 

  Paj är gott, men jag tror inte man kan vrida det till att det dessutom skulle vara nyttigt laugh

   

Logga in för att skriva en kommentar.