icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2510742
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 februari 2019 12:42
7

Här svänger det vilt

Vikten svajar upp och ner ganska betänkligt, men det är kring lägstanivån den håller på och svajar med några hekto hit eller dit så jag är inte så bekymrad. Förr eller senare ger kroppen med sig och slutar bråka, jag känner igen mönstret vid det här laget. Jag fnattar upp och ner i vikt runt samma vikt en längre period, för att plötsligt tappa i vikt, ofta ganska mycket och i rask takt. Sedan kommer nästa platå, och mönstret upprepar sig. 75,7kg är i alla fall -15,4kg sedan jag startade om, det är inget att fnysa åt även om jag faktiskt har 10,7kg kvar. 

Jag har lekt i Excel igen, jag tycker att det eventuellt kan vara ett av de bästa programmen jag haft nöjet att pyssla med.

b953ff15-59ee-420f-9266-3c4ef5f832e2.JPG

Den här lilla skönheten tar ursprungsvikten (Q3) och använder en funktion som letar fram ett exakt värde (i det här fallet dagens datum) ur datafältet B2:D367) och tar fram värdet i tredje kolumnen om det finns en matchning. Därefter subtraheras det funna värdet (dagens vikt) med ursprungsvikten (Q3) och värdet presenteras med två decimaler. När jag väl listat ut hur det fungerade var det en barnlek att göra detsamma för att räkna ut hur jag skulle formulera mig för att Excel skulle räkna ut hur mycket som är kvar.

Kanske kommer veckosnittet för första gången att ligga under 76kg, det finns goda chanser i alla fall. Det kommer i alla fall med största säkerhet bli längre än förra veckans snitt, 76,4kg.

Igår var det vår, sol och barmark. Fågelsång och ljummet som om det vore maj, inte februari. Skönt tycker säkert många, men jag vill ha mer vinter innan jag är redo för sommar. Med vädret som det är tror jag våren blir väldigt kort, om den ens blir av. Jag tror att Kung Bore lyssnade, för imorse möttes jag av en helt annan värld.

b0a6d9e5-f0fb-47e3-a43a-9d3202f97208.jpg

Jag behöver inte känna att jag ska ut och rensa ogräs i alla fall, det är ett som är säkert. Men säg den lycka som varar, i helgen ska det bli tvåsiffrigt varmt och soligt. Kirskålen, som redan börjat titta upp, kommer säkert att försöka ta revansch.

Men vi passade på att utnyttja dagen så mycket vi kunde i alla fall, bokade tid för däckskifte, skaffade smarta förvaringslösningar till huset och försökte vara allmänt husliga och pyssliga. Jag blev extremt nöjd med alla backarna vi skaffade, så jag kunde packa om tomtarna i genomskinliga backar och ställa upp på trejde vind. Vi har bott i huset i två år och nu som först kom vi på den idén. Bättre sent än aldrig, jag packade om 12 lådor julsaker, glitter, belysning, tomtar och textilier som ska lyftas upp till vinden.

3764247b-aa24-4e37-8d48-c5f9affa9a57.jpg

En så enkel sak, men så mycket lättare det blir att hitta påsarna nu när de inte ligger och skräpar någonstans i skåpet. Nu ser jag ju också att vi inte behöver hänga ut påsar på ett tag, vi hade betydligt fler än jag trodde. Överskådlighet och enkelhet är bra!

Med det i åtanke blev jag väldigt nöjd med Elfalösningen maken skruvade upp, så att jag fick mer hyllförvaring i tvättstugan. Skönt att slippa ockupera städskåpet med en massa saker som i praktiken egentligen inte hör dit! Sådant jag behöver lite oftare, som olika fläckborttagningspreparat och sånt, kan stå inom räckhåll från tvättmaskinen där man behöver det, men det mesta annat är sådant som inte hör hemma bland städgrejerna men som hittills inte haft en egen plats att förvaras på.

ab69476e-2a38-4930-8d6c-d992a63f9eff.jpg

Till och med Paulas väskor fick en egen plats, så slipper jag snubbla på dem i hallen varje dag. Jätteskönt!!

Det är sånt här som gör mig lycklig, att kunna organisera och sortera in saker där de ska vara. Ordning och reda, var sak på sin plats och överskådlighet. Jag kan lätt se att vi inte behöver köpa sådant som påsrefill till blöjhinken eller fler våtservetter, men att hushållspappret är nästan slut och torky är vi inne på sista rullen. Det är lite pyssel förstås, det tar ett tag innan man får till det så det är smidigt men när jag lyckas blir jag glad.

Snart är det dags för trädgården att få samma behandling. Det gamla äppelträdet verkar döende, pappa kan verkligen mycket om träd och han ger det ett par år på sin höjd. Det får väl stå och skugga pallkragarna i år också men snart måste det bort. Jag skulle vilja ha ett familjeträd, det blir inte så högväxt. Men det tar några år innan det bär frukt så några äpplen kan vi nog inte räkna med på många år.

Förhoppningsvis har i alla fall bärbuskarna jag satte förra året etablerat sig ordentligt. Kanske till och med så pass att de ger lite bär. Det vore väldigt trevligt, särskilt om rabarberna inte tynade bort i somras helt. De såg väldigt pinade ut, trots att jag faktiskt stödvattnade dem lite. Det var inte bevattningsförbud, men jag snålade ändå. Men jag kunde inte låta allt dö heller, så jag försökte vattna lite sent på kvällarna när det inte bara dunstade bort. Blir det en sommar till som förra sommaren dör de nästan garanterat, för då blir det sannolikt bevattningsförbud. Vattennivåerna är redan låga, det har snöat och regnat för lite för att grundvattnet ska ha stigit till normala nivåer. 

Jag hoppas förstås på en mer normal sommar, men jag är inte så optimistisk. Om växtligheten ska överleva en sommar till som förra behöver jag tänka ut något, mer skugga kanske. Skuggväv? Rotvattning? Jag behöver läsa på känner jag.

Vi hade i alla fall inte fler än 10-talet mördarsniglar, alltd något...

5d1ca2c3-1c05-4164-858d-8436f36a223f.jpg

Upplagt för hemgjord pad thai. Jag är glad att min äldsta dotter påverkat mig, hon har berättat om sin utbildning och hur de förbereder sig när de ska laga mat och jag måste förstås testa. Sedan jag rensade ut plastbunkarna och satsade på en mängd metallskålar i olika storlekar har jag haft fler alternativ att hälla upp saker i, Margareteskålarna är klassiker, men de är plast och inte så praktiska egentligen. Metallskålarna tar, trots att de är stora, mindre plats och de små staplas enkelt i de stora. Sakta med säkert ersätter jag plast med trä, glas eller metall. Jag kastar förstås inte fullt fungerande saker, men när det är dags att bya köper jag inte nya plastsaker, och om jag kan köper jag hellre på second hand än nytt. Metallskålar har ett mycket långt liv.

Men i alla fall, jag testade att göra som hon sa med det där med förberedelserna och det var tur det för när man väl börjar göra en pad thai går det rasande fort. Förberedelserna kanske tar en kvart tjugo minuter där man vispar, hackar, delar, tärnar och strimlar saker men när man börjar steka så går det väldigt fort. Hade jag inte haft allt förberett hade jag aldrig hunnit utan att bränna vid något.

Jag har inte haft så mycket energi över till träning, men det gör mig inte så mycket just nu. Det kommer tid för det med, och vissa hushållssysslor är definitivt i klass med att träna! Skotta snö och bära kartonger är jobbigt! Jag misstänker att när jackan jag beställde från Sportamore Outlet kommer vill jag nog testa den så det blir säkert en löprunda. Jag nästan hoppas att det regnar då, så jag får testa om den verkligen är vattenavvisande som de påstår.

76e342df-1c31-411d-a879-7a06589ac7ff.jpg

Bilden är snodd från Sportamore. Lite ovanligt med en så diskret jacka på mig kanske, men någon gång ska jag väl ha det också. Ska jag springa i närheten av trafik kan jag alltid hänga på mig en reflexväst, eller min löparrygga - den är full av reflexer.

Jag är för övrigt väldigt tacksam för att vi har en så bra barnsköterska på barnhälsovården, nu när Paula skulle vaccineras distraherade sköterskan både Paula och spruträdda mig genom att be mig blåsa såpbullor framför Paula. Jag fick något att göra medan Paula satt i pappas knä och tittade storögt på bubblorna, jag var fullt upptagen med att fylla rummet med bubblor och plötsligt var det över. Två sekunders gnäll, sen var bubblorna för intressanta igen och jag hann aldrig bli kallsvettig eller rädd.

Om en vecka eller så kanske hon får en reaktion, det var tydligen inget ovanligt men helt ofarligt. När det börjar närma sig fästingsäsong kan det vara dags att börja fundera på det vaccinet också, TBE är inte så lattjo det heller faktiskt och TBE har påvisats i vårt län. Maken och jag är redan skyddade, vi är mitt inne i vår 5-årsperiod innan det är dags att förnya skyddet igen, men Paula är oskyddad. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om hon drabbades, och jag inte ens försökt skydda henne mot något man kan vaccinera sig emot! Det kryllar av fästingar här nere dessutom, maken bär hem 3-4 stycken efter varje skogspromenad mer elle rmindre när det är säsong.

Ha en fin fortsatt vecka och en trevlig helg allesammans!

 

Gillar

Kommentarer

 • 21 feb 2019 13:15
  Lovis

  Vilken snygg jacka du har beställt, hoppas också den står emot vädret smiley Jag är också igång med att byta ut gamla, fula plastskålar och matlådor mot glas och metall som är mycket lättare att diska också. Jag tycker fettet är svårt att få bort från plasten (har ingen diskmaskin) och så blir det repigt där bakterier kan smyga sin in, usch. 

 • 21 feb 2019 13:37
  paloma

  Jag byter också ut mot mest glas som förvaring av maten, det är mycket lättare att få helt rent och så kan man värma resterna i ugnen så det blir mindre disk🙂

  Lycka till i jakten på lägstavikten. Jackan var riktigt snygg!

  Tack detsamma!

 • 21 feb 2019 14:03

  Ja visst känns det nästan som en fettig hinna trots att plastbunkarna är nydiskade? Jag är bara glad att bli av med dem, sakta men säkert fasar jag ut den gamla plasten och det kommer inte in någon ny här inte laugh

  Jackan hinner nog inte komma den här veckan, jag har inte fått något pling i telefonen att PostNord fått något paket så dessvärre kanske jag måste vänta på den till nästa vecka. Men den som väntar på något gott ... laugh

   

 • 21 feb 2019 17:05
  Molnbär

  Ååå härligt med bra förvaring! Man mår bra av att rensa och sortera, när det väl blir av. Vinter och halka ute så kan man lika gärna pyssla inomhus. Ha en bra vecka du med!

 • 21 feb 2019 18:00

  Visst är det skönt att rensa ut lite! Det känns bra i själen efteråt.

  Jag blev så lycklig av det att jag gav mig ut och sprang en runda i snöfallet till och med.

  2471facd-a3af-47d2-8b01-a39b2cf3945d.jpg

  b236efff-c5b6-46c8-903e-ab184289df63.jpg

 • 24 feb 2019 21:10
  Eleaor

  Kul att få pyssla och få ordning och reda. Det verkar vara inne att byta ut plast mot mer hållbara saker, bra tycker jag. Vi byter ut även hos oss.

  Förra året tog TBE-sprutorna slut här, var så himla många som ville ta spruta och jag fick inte ta förrän de faktiskt var slut, så fick vänta tills säsongen var över (så de hann fylla på). Nu ska jag ta en till i april och sedan är det vänta 3 år innan nästasmiley Jag gissar att det kommer vara många som vill ta TBE iår också, så det gäller att ligga i så man får sig en spruta innan säsongen börjar (tror jag)....

 • 24 feb 2019 22:19

  Ja, verkligen, plast är i och för sig bra i vissa sammanhang men inte i köket, tycker jag inte. Det finns bättre material, mer hållbara!

  Ojdå, det gäller att planera in det där i tid med andra ord! Får hålla ett öga på när det börjar bli dags och boka in i god tid, och hålla tummarna!

   

Logga in för att skriva en kommentar.