icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2471788
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
29 november 2014 12:03
2

Grundträningen börjar nu

Eftersom jag ska ge mig på 100km den 8 augusti nästa år måste jag ha en plan. Ett mål utan en plan är bara en dröm. Som tur är har jag en :-)

Mycket tung styrka ska det bli, för att stimulera muskeltillväxt, och långsammare löpning än tidigare för att öka uthålligheten. Basövningarna bänkpress, knäböj och raka mark är givna, jag skulle nog dessutom vilja påstå att latsdrag och sittande rodd är självskrivna.

Löpningen ska vara lätt, definitivt pratfart, 3-4 gånger i veckan och 10-20km per pass. Det ska jag jobba med åtminstone i 8-10 veckor minst, innan jag börjar lägga in träning för att stimulera fart. Hela december och januari ska gå till den här sortens grundträning.

Dessutom ska jag ("ska", inte "ska försöka" ) styrketräna 2 gånger i veckan. 2 styrka och 4 kondition är en betydligt bättre fördelning än jag hade tidigare. Motionscykeln och crosstrainern kommer också att komma väl till pass i mitt fitnesshörn.

Kosten får jag följa upp lite mer noga, jag har slarvat med registreringen igen och även om det inte händer så mycket på vågen så vet jag att när jag ökar kraven kommer behoven att förändras. Det gäller att vara med då, och vara förutseende. När jag började med ännu mer protein i kosten än tidigare (från 1,2-1,4g till 2-2,2g per kilo kroppsvikt) minskade mängden träningsvärk efter styrketräningen radikalt, så det ger mig hopp om att jag ska kunna träna på ganska hårt utan att bli så påverkad av träningsvärk efteråt.

Det kommer i stort sett att bli en timmes träning varje dag, om inte kroppen säger annorlunda. Vilodagar planeras in vid behov, jag tänker inte låsa mig vid en viss dag längre. Vi är gjorda för rörelse, och tränar man tillräckligt allsidigt och omväxlande (dvs olika intesiteter, olika muskelgrupper och olika övningar) känns det som att kroppen faktiskt hinner återhämta sig.

Sömnen kommer att bli ännu viktigare när jag ökar träningen, inget fuskande med sömntimmarna. Får jag inte mina 8 timmar kommer hela bygget att haverera om några veckor, eftersom inte återhämtningen fungerar som den ska om jag inte får sova ut.

Jag tror det kan gå vägen den här gången. Jag tror det blir bra. Jag vet vad jag gör och jag har koll på utmaningens omfattning. Det är inte vem som helst som grejar 100km. Men jag ska, igen.

Ta upp mantrat från min första tiomilare: "Jag ska i mål".
För det ska jag. Jag ska i mål.

 

Kommentarer

  • 29 nov 2014 14:32
    gittan52

    Härlig inställning! Jag köper "ett mål utan en plan är bara en dröm" till fullo!

  • 30 nov 2014 09:10

    Målmedvetet, konstruktivt, kunnigt och välplanerat...klart det går vägen. Underbart!!

Logga in för att skriva en kommentar.