icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3272526
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
6 april 2020 10:47
2

Grejar på

Hemma grejar vi på med odlingarna, letar lämpliga ställen att ställa fröodlingar på där inte barn och katter kommer åt och ändå är lätt tillgångliga för oss som ska sköta det. Jag försöker hinna med att skriva lite, men det är som om hjärnan är full av bomull plötsligt. Det kan vara så att fingrarna längtar ner i myllan igen, nu när de fått smak på det. Jag röjde och förberedde stora växthuset höromdagen och sådde sallad och lite annat kul som växer på vad som helst, medan jag väntar på att kunna plantera ut det som ska bo där resten av sommaren sen. Pallkragarna står ju ändå bara tomma därinne annars.

Paula pratar mer och mer, begripligt och sammanhängande alltså. Igår kväll pekade hon på sin tandborste och sa "borste", upprepade gånger, tills jag fattade att hon ville borsta tänderna när hon badade. Vem är jag att hindra henne från att borsta tänderna, gör hon det frivilligt (oavsett när det händer) så ska det uppmuntras. Hon skiljer på mjölk och vatten nu när hon är törstig, vill hon ha mjölk säger hon det. Det är mycket lättare att lista ut vad hon vill när hon kan säga det. laugh

bb9ee1ab-ec9e-4969-8373-f7303dc94991.jpg

Jag är för dålig på teckenspråk, men jag ser ju att hon kan. Några tecken känner jag igen, men jag ser ju att hon kan fler. De jobbar med det i förskolan, jag hinner inte lära mig i samma takt som Paula bara. Jag blandar ihop dem, fattar fel och glömmer för fort.

Fast det som gör mig mest överraskad är hur många bokstäver och siffror hon känner igen bland sina magnetbokstäver. Vi skaffade en liten whiteboard och magnetbokstäver som hon kan plocka med, och rätt vad det är håller hon upp en bokstav och proklamerar vad det är och det är ofta hon har rätt. A, E och O träffar hon jämt, S och R ganska ofta. M och N känner hon igen, även om de låter ruskigt lika och blandas ihop. hon gör rätta ljudet, även om tungan inte är helt på rätt plats alla gånger och det är imponerande tycker jag. Jag läste enkla ord som "aj", "om" och "men" när jag var 3, och Paula verkar lika ivrig på ord och bokstäver som jag. 

Hon gör saker i språng. Det händer ingenting på vad som känns som en evighet, och sen rätt vad det är kan hon en massa nya saker. Så var det med orden också, de kom i sjok. Hon lärde sig inte bara ett ord i taget, utan det kom en ström om fyra fem nya ord i taget. Så i genomsnitt ligger hon antagligen helt rätt i utvecklingen.

En vacker dag gick barnet i trappan utan att hålla sig i, fundera på vilken benstyrka det kräver när trappstegen är knähöga (de blir ju det för hennes korta små ben)! Jag höll på att få hjärtinfarkt!!! Jag ville skrika "HÅLL DIG I!" men antagligen hade hon inte lyssnat, hon vill ju lära sig gå som vi och vi håller oss inte i räcket.

afad7ada-d153-4c84-a9ba-86eaf821fbb4.JPG

Vecka 15 blir min vecka 0.

Jag börjar idag, startar om. Jag klättrade upp på vågen för första gången på länge. Allting är fel, jag har hunnit dricka flera koppar kaffe och vatten, det är fel tid i månaden, jag hade kläderna på. Tyngre än så här (83,6kg)  blir jag inte, och det är väl lite tröstande på sitt sätt när jag nu gör ett omtag. Jag tappade motivationen och energin fullständigt när coronan slog ner, gymmet stängde och maran ställdes in, men nu har jag börjat inse att den nog kommer att vara rätt länge den här situationen. Det är bara att vänja sig. Anpassa sig.

Lite förhållningsregler för mig själv innan jag sparkar igång, en del repetition också. Det har ingen dött av:

 • Jag ska vara noga med att äta vid 13. Inte låta mig distraheras att bryta fastan senare. Går det för länge innan jag bryter fastan skenar intaget.
 • Jag ska sköta måltiderna och inte ersätta dem med knäckebröd eller rågbröd. 
 • Jag ska väga och mäta allt. Gissningar duger inte. Ögonmåttet ljuger. 
 • Jag ska träna 3 gånger i veckan. Det är bra både för kroppen och kreativiteten.
 • Jag ska stänga ätfönstret vid 21. Inga sena kvällsmål. Kroppen tycker inte om det, och det är inte hälsosamt att äta sent. 
 • Jag ska dricka vatten oftare. Det är lätt att blanda ihop hunger och törst.
 • Jag får dricka kaffe, te, vatten och annan kalorifri dryck när jag vill. Dricka med kalorier hänvisas till mellan 13 och 21, och ska registreras i Matdagboken först.
 • Jag kommer att försöka blogga lite varje dag om hur det går, masa mig ut ur bekvämlighetszonen. 

Gillar

Kommentarer

 • 7 apr 2020 07:56
  Jessand

  Bra förhållningsregler.smiley

  Det du beskriver ovan har jag försökt jobba på hela denna tid men mitt konstiga mående har satt stopp för en del av det. Ska bli bättre på din punkt 2 och 3 där brister jag plus att jag efter påsk ska bli lite mer restriktiv med mejeri och se om det är det som har del i mitt mående...blivit mycket keso, grädde, ost i olika former . Sen återgå till mitt minimala intag av socker o gluten som varit större en period nu. Vikten går inte upp, men heller inte ner så kanske detta kan hjälpa med både vikt och allmänntillstånd.

 • 7 apr 2020 09:01

  Det är lite för gott med råg, jag är väldigt svag för det så jag får helt enkelt vara hård där. Annars sticker intaget direkt.

  Jag är nog också ganska restriktiv med mejerier, men för att det är kaloririkt också. ~1200kcal/dygn är ganska lite, då får man vara väldigt exakt med vad man äter.

  För säkerhets skull kompletterar jag med enomdagen, jag litar inte riktigt på min förmåga att äta tillräckligt allsidigt med enbar bra mat laugh

Logga in för att skriva en kommentar.