icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5233984
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
26 augusti 2016 16:08
3

Frukt och grönt uppväger inte den ökade cancerrisken mycket rött kött medför

I en ny studie, som publicerades nyligen i den respekterade tidsskriften American Journal of Clinical Nutrition, undersöker forskarna om den ökade cancerrisken på grund av högt intag av rött kött påverkas av att också äta mycket frukt och grönt.

Studien omfattade nästan 75 000 svenska män och kvinnor. De som åt mest rött kött löpte också störst risk att dö i förtid kom studien fram till, och riskerna förblev höga även bland de som också åt mycket frukt och grönt. Det går alltså inte att minska riskerna med rött kött genom att äta mer frukt och grönt (FV), enligt forskarna.

Conclusion: High intakes of red meat were associated with a higher risk of all-cause and CVD mortality. The increased risks were consistently observed in participants with low, medium, and high FV consumption.  

Källa: American Journal of Clinical Nutrition

Rött kött ligger bakom flera fall av cancer, främst tjocktarms- och ändtarmscancer. Det är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige som drabbar ungefär 6 000 människor varje år.
– När det gäller tjock- och ändtarmscancer är sambandet klart bevisat. Forskarna är helt överens. För de andra sjukdomarna håller bevisen på att ackumuleras, säger Alicja Wolk som är professor i nutrionsepidemiologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom den nya studien.

I sammanhanget nämns också charkuteriprodukter som, precis som rött kött, även ökar risken för bland annat cancer i bukspottskörteln, strupen, lungorna och prostatan samt stroke och typ 2-diabetes.

Det går inte att säga specifikt vilket typ av kött som står för en högre riskfaktor, men generellt kan man skilja rött kött – alltså kött från nötboskap gris, får och getter – från fågel och fisk.

För fågel och fisk har forskarna inte sett någon riskökning alls.

Gillar

Kommentarer

 • 26 augusti 2016 17:18
  gasten

  Man skulle kanske hålla sig till fisk och kyckling. Själv äter jag jättemycket fisk.

  Ha en trevlig kväll !

 • 26 augusti 2016 17:19

  Ja, jag tänker nog fortsätta satsa på kyckling och fisk. Man kan göra färs på det med laugh

  Detsamma till dig gasten!

 • 27 augusti 2016 23:07

  Äter mest vilt kött, och lite för mycket kyckling, kyckling är enkelt att laga, men de generösa EU reglerna på vad de får äta är inte bra, en kyckling når slaktvikt på halva tiden nu mot när jag var barn, kortare tid mer lönsamt, kycklingen i dag är en knarkare kan inte sluta äta, fick den obegränsat med mat åt den ihjäl sig, Jag hade 20 kalkoner med mat till som jag fick för mina tjänster med hans dotter. Lät i illa hon klarade inte skjutningen för att ta jägarstammen, liten tjej stor byst, fel kolv på bössan gör mycket ont att skjuta då, har en bössa jag kan bygga om kolven på längd och höjd. Hon lycklig pojkflicka kunde jaga med pappa. Jag med en massa kalkoner och en pall mat, vi hyste in dem i kompisens hund hus hade stort häng till det, den största kalkonen hade slaktvikt 24 kg, de åt så skinnet sprack på ryggen, då jag frågade om råd sa man att det brukar det göra på många, måla på med en kär blandning så de inte hackar varandra. Är en mild form av en substans i narkotika som skapar suget efter mer. Snart kommer det säker en rapport om lax från Norge, den saknar det goda fettet och föds upp på pellets nästan som kycklingfoder och då förändras fett samma med grönsaker, jorden innehåller inte mineraler längre så vi får inte i oss det vi ska ha med att bara äta grönsaker längre. En av kilarna jag känner är vegan har nu varit inlagd för sin trött het, har mineralbrist, och svår järnbrist har ätit samma mat i 10 år aldrig haft problem för ut. Han var på något seminarium on Ekologisk mat, så börjad äta det för ett år sen bara såna produkter, Samma odlingar samma jord inga mineraler i grönsakerna längre, ekologiskt får bara jösslas med urin från djur som äter ekologisk mat. Hur man en gör har man ändan bak, och altt går att hitta fel på, ägg var varligt max 2 i veckan, salt åt vi svenskar så mycket av var sån hysteri på det, nu är vi ett av det land som använder minst, salt brist är inte häller bra när man tränar. Har ätit egen lagad kyckling var gott wink 

   

Logga in för att skriva en kommentar.