icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2469047
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
25 september 2016 12:02
10

Förvånande

Berättade jag att vi gjorde äppelmos och att det blev supergott, mycket godare än det man köper? I förra blogginlägget skrev jag om den nya maskinen, en tidig födelsedagspresent från min älskling.

1695c2d7-8693-4a53-a86f-5524e039d4cf.jpg

Vi testade att köra vindruvor, kärnfria, genom passertillsatsen och det kom (förstås) ut druvjuice i andra änden. Fräckt. Det var enbart väldigt sött, inget av skalets beska alls. Jag förstår att man använder druvjuice för att söta annan juice.

Det där äppelmoset tog jag några rejäla teskedar av i min keso, och det blev farligt gott! Det var fruktansvärt gott! Det är förstås omöjligt att säga hur mycket socker det egentligen är i äppelmoset då jag inte har den blekaste aning om hur mycket det är i frukten, men till 7 dl passerat mos tillsatte vi 250g strösocker. Det är inte så lite socker, men nästan exakt hälften av vad min gamla receptbok rekommenderade. Men det måste ju bero på äpplena också, väl? Hade jag tagit allt det där sockret hade det inte smakat äpple, bara socker.

Klampade upp på vågen, sent om sider och den stannade på 68,8kg?! Förstår inte riktigt varför, det har jag inte gjort mig förtjänt av. Men jag är inte otacksam, bara förvånad.

”Om ett rörigt skrivbord är ett tecken på ett rörigt sinne, vad tyder då ett tomt skrivbord på?” ska Albert Einstein ha sagt. Han var bland annat begåvad med en en viss talang för att låta skrivbordet svämma över av till synes oorganiserade papper och lappar som skulle hjälpa honom med att få fram svaret på gåtan om universum. Nu verkar det inte bättre än att han faktiskt kan ha haft rätt!

Enligt försöksledaren Kathleen Vohs sätter en stökig miljö igång kreativiteten.

”Kreativa människor känner sig fria från begränsningar i stökiga miljöer. Det hjälper dem att bryta de traditionella tankegångarna och skapa nya vinklar, medan miljöer utan oreda kräver säkra lösningar”, säger hon.

Så jag kanske ska skippa att städa idag så att jag inte dödar kreativiteten? winklaugh

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 25 sep 2016 12:23
  gasten

  Gjorde också äpplemos igår,det är ju så gott allt man gör själv. När jag gör lingonsylt har jag också mycket mindre socker i, min man tycker att det blir för surt.

  Grattis till minus !

 • 25 sep 2016 12:25

  Okej, då måste jag vara riktigt kreativ både på jobbet och hemma om måttstocken är ett stökigt skrivbord wink

 • 25 sep 2016 12:30

  Tack gasten! Håller med dig, lingonsylt ska ju vara syrlig, annars blir det väl marmelad laugh
   

  LUAL, med Einstein i ryggen kan vi hävda att "vi är kreativa" om någon beklagar sig över att det är rörigt laugh

 • 25 sep 2016 15:21

  11-12 g var ju inte särskilt mycket, det är ju inte så att man äter decilitervis mos eller sylt ju :-)
  Det bör vara runt 40% blandat socker i äppelmoset med andra ord, en matsked väger väl ~20 g så då skulle det vara 8 g socker däri. Mer än om man inte tillsätter något alls, men i synnerhet lingon skulle jag inte kunna äta annars. De är så jämrans sura :-)

  Jag har tyvärr inte plats i frysen får det stå i skafferiet, men då behöver jag koka och ha i natriumbensoat för att det ska hålla sig. Annars blir det ledsamt när man ska öppna burkarna.

   

 • 25 sep 2016 17:27
  acki

  Oj Oj så gott det såg ut, blev inspirerad fick massor av äpplen av svägerskan i vekan , så nu skall jag också koka mos. yes Tack för tipset.....smiley

   

 • 25 sep 2016 18:11

  Det inte bara smakar gott, det luktar ju gott också yes

 • 25 sep 2016 20:34

  När jag gjorde äple mos så gjorde jag lika dant bar kokade det, och fröin det, men nu har jag sluta med att kokka det fryser in äpplet i tunna klyftor, som jag har till matlagning, vil jag ha mos så kör jag dem i mickron med nån matsked vatten, sen mosar jag dem det kräver inget soker, sok kokt mos gör, gör jag soppa får bitarn kocka sönder. Här ner har jag så dåligt med frysar så, äpplena får bli tunna klyftor och hamna i torken, ska jag lag mat på dem får de liga i lit vatten, så funkar de, til soppa så dumpar jag bar i dem och äkar lite på väskemängden. I stockholm har jag 3 stora frysskåp i förådet och 1 stort och två halva inne så det finns plats. Men brukar var trångt i dem framot jul om det går bra, då ska nästa års köttförbrukning vara där.

 • 25 sep 2016 20:52

  Förundras över så många frysar, vilken elräkning du måste ha Afkrut! Fast utrymmet måste ju till om man ska ha så mycket självhushållning som ni verkar ha :-) 
  Svårt att få det mer närproiducerat än egenplockat från skog och trädgård och vilt från trakten. Nyttigt också :-)

 • 25 sep 2016 22:38

  Hyr 65 kvadrat föråd som är fullt med grejor, har fyra frysar där, när jag hyrde förådet var de noga med att tala om at strömen ingick i hyran så har 3 frysar där dumpade den 4 i höstas den var för otät i listen blev isig. Brukar lyckas pula in lite kött i bland, har haft en halv tjur i den av den sorten som ser ut som en riktig buffel pappa tjur vägde 1800 kg den bråkade man inte med var bara huse som fick gå nära honnom, han var snäll, men blev han sur så flytade det mesta på sig. Min halva vägde 160 kg, blev 60 kg nötfärs, finar kött komer jag aldrig få tag på, de lever som vilda djur i en jätte stor hage med skog och har ett öppet hus de kan gå in i men de sover stånde under granarna på vitern, på sommaren om det är för soligt går de in och då lägger de sig inne, lever som vilda djur, och för att de inte ska bli stresade skjuts de i hagen när det är dags, käns bra med sådan uppfödning.

 • 26 sep 2016 11:26

  Men vad härligt att ha sen, en massa god mat som du vet vart det kommer från. Det måste ju vara väldigt skönt att veta, och kunna vara säker på att det inte är ompackat eller fuskat med!

   

Logga in för att skriva en kommentar.