icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3022033
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
25 september 2018 11:24
6

Ett steg framåt, ett halvt bakåt

Det har varit mycket navelskådande på sistone, mycket analyser av varför jag hamnar där jag är och gör som jag gör. Nödvändigt när man inte ser de framsteg man vill ha, de resultat som förväntats. Idag hade jag gått upp, rejält, sedan igår. Inget konstigt i det, jag har träningsvärk så det skriker om det i benen efter benpasset igår.

Men det var inte mer än att jag fixade att hoppa upp på hojen på morgonen och cykla 45 minuter, något jag minns att jag gjorde förr. Då det begav sig. Det är inte så kul att stiga upp tidigare för det, men sedan när har allting behövt vara kul för att man ska göra det? Hur kul är det att borsta tänderna? Klippa tånaglarna? Fila fötterna? 

Nej, allt måste inte vara kul för att vi ska göra det. Ibland väger vi resultatet av det trista mot hur trist det är att göra, och gör det ändå. Dessutom, jag har ju Netflix. Helt öken är det faktiskt inte. Det är bara det där att stiga upp jag inte tycker om. Men det är jag inte ensam om, likväl gör vi det ändå. Eller hur?

Samma sak med viss träning har jag insett. Vill jag komma tillbaka till löpningen, skadefri och normalviktig, ska jag nog börja från början, börja om. Helt. Inte som löpare utan från den riktiga början. 

Då är det styrketräning och cykel som gäller först. Periodisk Fasta, så som Martin Berkhan (Leangains) en gång definierade det. Lite striktare med mattiderna än nu. Mycket mer noga med vågen, allt ska vägas och noteras.

Piska och morot.

Moroten är förstås att få springa fri och lätt igen. Utan ankare till fötter. Stark.

Piskan är förstås att om jag inte sköter mig så blir det ingen morot. Jag funderar på någon form av kontrollfunktion här, om jag på tisdagen väger samma eller mer än förra tisdagen blir det cykel istället för löpning. Om jag väger mindre är löparskorna mina.

Då får jag ut och springa med mina zombiesar, sniffa höstluft och svära lite över hur tungt det är att springa på våta grusvägar.

Samma sak på torsdagar, då jag också vill konditionsträna. Har jag skött kosten kommer vikten att sjunka, och då får jag springa. Annars får det bli cykel.

Cykeln är inte straffet, straffet är avskanaden av löpning. Jag vill däremot inte bli sittande inaktiv, det vore kontraproduktivt. Hade jag haft en rodd maskin hade jag kunnat tänka mig att köra på den, eller en crosstrainer. Vi gjorde oss av med den jag hade eftersom den gnisslade så förfärligt, och den tog plats som jag inte tyckte vi hade. Min hoj däremot har jag alltid plats för. laugh

Jag ska fundera lite till på regelverket kring min utmaning, men grunddragen är i stort klara. 

Jag tror jag kanske har ett mantra också. När jag kollade på gamla träningsloggar hade jag skrivit "hur hjälper det mig?" i kanten. Om jag, innan jag gör något, frågar mig det och inte har ett bra svar på hur det hjälpäer mig att nå mitt mål är det kanske inte något jag borde göra. 

*Sträcker sig efter ett mellanmål*
"Hur hjälper det mig?"
a) Jag är lite hungrig och det är långt till maten. Ett proteinrikt mellanmål håller mig nöjd tills dess, så att jag inte äter för fort sedan.
b) Jag har nyss tränat och behöver fylla på.
c) Inte alls, jag är bara sugen.

Samma fråga, olika svar. Förstås måste man vara grymt ärlig mot sig själv, och det kan vara svårare än många tror. Vi är aldrig så bra på att ljuga som inför oss själva.

Och det är därför mina kilon sitter där de sitter. 

Och det är därför jag backar ett steg, tillbaka till ett koncept jag prövat och haft framgång med förut.

Back to basics.

 

Gillar

Kommentarer

 • 25 sep 2018 11:37
  paloma

  Som rubriken säger så är jag i samma läge som du, jag gör allt jag gjort tidigare och lyckats men nu hjälpet det inte så mycket.

  För min del så kan jag bara promenera som motion, men det har räckt tidigare. Just nu tror jag att jag inte låter sunt furnuft råda, utan jag överarbetar och analyserar för mycket.

  Du har bra grund att stå på, och kommer säkert att lyckas med mer morot än piska👍

   

 • 25 sep 2018 14:19

  Det är just det jag kommit fram till att jag inte gör, jag gör inte det jag gjorde tidigare. Jag är, om jag ska vara ärlig, lite bekväm. Jag har varit lite lat 🤔☺️

  Men det ska bli ändring på det, ska försöka i alla fall 😎

 • 25 sep 2018 14:41
  paloma

  Jag har gjort mer än tidigare t.o.m, men ändå står det stilla😉

 • 25 sep 2018 17:06

  Ojdå, men det låter ju inte så bra. Är du helt hundra på att du inte har hypotyreos, eller något annat som påverkar ämnesomsättningen? 

 • 25 sep 2018 19:58
  chicha

  Gillar ditt mantra - hur hjälper det mig? Användbart i många lägen. 

  Kommer att bli intressant att fortsätta följa din inslagna väg. 

 • 25 sep 2018 22:19
  Bella50

  Tänkte precis som LadyG , paloma men du kollar dina värden regelbundet om jag förstått rätt.

  LadyG jag tror ju på dig...men det finns ju trevliga förändringar i ditt liv ” sen sist”...lilla Paula.

  Även ett snällt barn kräver sitt.

   Du kommer igen 😄✌️

Logga in för att skriva en kommentar.