icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3473880
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
3 oktober 2012 11:36
2

En livsstil, inte en snabbfix

Det är många som verkar vilja börja med Periodisk Fasta (PF) i tron att det är en bantningsmetod eller en genväg till en hälsosammare vikt. Att bara hoppa över morgonmålet är inte PF.

Så vad är då Periodisk Fasta? ("Intermittent Fasting", "Leangains" eller "eat stop eat", om ni vill googla fram mer information.) Så här skriver Fredrik Nimander på fitessguru.se om PF:"Det finns många olika typer av intermittent fasta, allt från att äta bara varannan dag till att äta mycket ena dagen för att äta lite nästa. Det flesta av dessa är opraktiska oavsett hur goda fördelarna än kan vara. Dessutom fungerar inte många då det finns krav på hur ofta och hur mycket protein får i oss. Den metod jag själv fastnade för är erkänd av många. Den går ut på att man äter under 8 timmar och fastar 16 timmar. Man kan sedan lägga dessa timmar hur man vill och beroende på sin egen vardag men jag la upp det så att jag åt mellan 12-20. Detta innebar att jag åt första målet vid lunch och sista måltiden inklusive en proteindrink vid 20:00."

Efter 16 timmars fasta är kroppen i ketos, fettet används som primärt bränsle och alla som följer LCHF kan tala om för er vad som händer med insulinnivåer och blodsocker om man goffar i sig en kolhydratstinn måltid efter 16 timmars fasta... Det räcker alltså inte att enbart hoppa över lite måltider och kalla det för PF. Lika lite som det räcker att skippa bröd, potatis och pasta och sen kalla det för LCHF. För att ha framgång med PF måste man ha åtminstone en grundläggande uppfattning om hur kroppen fungerar, vad som händer helt enkelt. PF gör det lättare att aptitreglera, men det är inte ett carte blanche att äta hur mycket som helst när ätfönstret är öppet. Kalorikontroll är fortfarande en del av framgången, och vet du inte hur du fördelat dina makronutrienter är det dags att börja använda Matdagboken med våg och nogrannhet igen om du vill bli av med fettet men behålla musklerna.
Det finns en liten genväg här dock: http://www.periodisk-fasta.com/

Där finns en genomgång av de olika sätten att hantera sin fasta på samt länkar till ytterligare information. Jag föredrar Martin Berkhans Leangains, men du kanske hellre föredrar Alternate Day Fasting eller Warrior Diet? Läs på, fundera och testa. Det finns i princip inget annat sätt att ta reda på om det är din grej.

Kommentarer

  • 3 okt 2012 12:22
    Troxii
    *Gilla :)
  • 3 okt 2012 17:46
    Blendy04
    Lika klok och till ämnet som vanligt :)

Logga in för att skriva en kommentar.