icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2917453
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
9 maj 2019 17:32
1

Ditt liv, ditt val

Egentligen behöver jag inte skriva så mycket, bilden talar för sig själv.

e94f88a3-52ea-422a-a2ac-e37e71290693.jpg

Källa: https://traningslara.se/traning-och-livskvalite-nar-du-aldras/

Men om jag får välja, om jag alls har ett val vid 70 års ålder så vill jag ju absolut inte ha de nedersta benen. Jag tänker göra allt jag kan för att undvika det. Och då måste jag ta fasta på det här:

"Men den här studien visar oavsett att det är en enorm skillnad i hur man åldras när man är tränar aktivt istället för att leva ett inaktivt liv. Och nej, golf, promenader, trädgårdsarbete, dammsuga, bowling och allt det där andra som folk gärna vill kalla för träning fungerar inte om du vill uppnå den här effekten. Dessa saker är motion, det är klart bättre än att sitta still, men det är inte fysisk träning med målet att pressa kroppen och försöka förbättra prestationen. Och det är den typen av träning man studerat här."

Skillnaden på motion och träning. 

Det ena är motion. Rörelse i vardagen. Det är också viktigt, så tro inte att motionen är bortkastad bara för det. Det är den inte. Den är en nyckel när det gäller att behålla sin vikt och inte gå upp igen. Bland annat.

Men det är träningen som ger de där effekterna som studien visade på, som artikeln i länken handlar om och som bilden kommer ifrån. Träning, där man pressar kroppen. Tvingar den att lämna komfortzonen, tvingar den att utvecklas. Bli bättre.

Jag har redan känt betydande skillnad i löpsteget i och med att jag börjat träna styrketräning 3 gånger i veckan. Idag sprang jag min runda med vagnen och tangerade nästan personbästa, av misstag! Jag var helt ovetande, eftersom jag sprang och småpratade med Paula som åkte i vagnen och det enda jag gjorde var att hålla pulsen under 150 så jag inte skulle springa för tufft. Det skulle ju vara en återhämtningsjogg...

Ni hör. Återhämtningsjogg i personbästatempo. Det är så stor skillnad styrketräningen gjort. Väl värt att notera dessutom är att jag denna veckan gått upp i vikt så jag är uppe i 78,3kg vilket är en hel del åt fel håll. Jag har en teori om att jag inte borde köpa hem kardemummaskorpor och god ost, det saboterar nog lite för mycket helt enkelt. Det är nog därför jag inte har det hemma så ofta, det var flera år sedan jag köpte en påse sist men nu kommer jag ihåg varför. De är lite för goda för att ta bara en smiley

Det som gör mig mindre bekymrad är att fettprocenten ligger kvar på runt 34% och även om jag vet att impedansvågar är notirisk opålitliga så inbillar jag mig att genom att våga mig samma tid på dygnet, nykissad och glad på morgonen, så får jag så bra värden en sådan våg kan ge, med så lite felmarginaler som möjligt.

Jag vill ha ben som den fysiskt aktiva 70-åringen när eller om jag blir 70 år gammal. Jag vill försöka ge mig själv den presenten. En så frisk och stark kropp som möjligt, med muskler och kondition som buffert mot sjukdomar och åldrande. För jag kan inte välja om jag ska åldras, men jag kan välja hur jag gör det.

aa3d1f06-bf56-4fb5-a296-9abf29400788.jpg

 

Gillar

Kommentarer

  • 10 maj 2019 16:30
    BirtheX

    kommentarer känns överflödiga. Så sant som det är sagt. slut på meddelandet. cool

Logga in för att skriva en kommentar.