icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2917339
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
26 juni 2019 12:43
9

Det visste åtminstone inte jag!

Jag är ofta på jakt efter ny kunskap, nya influenser och nya idéer, övertygad om att om man sjunker tillbaka i bekvämlighetens dimmor slutar man vara nyfiken och stelnar mentalt. Därför blir jag glad när jag hittar nya ideer, oavsett källa, i det här fallet Aftonbladet, som intervjuat kocken Paul Svensson:

"En vara som ständigt kommer upp i debatten om miljömat och matsvinn är avokadon.

– Den är fruktansvärd för både butikerna och miljön. I grunden är det väldigt dumt att transportera något som har så dålig hållbarhet och som är en så otroligt känslig produkt. Banan och avokado ligger i samma kategori.

– Det har blivit sådan hajp, det gröna fettet. Jag fattar, jag gillar också avokado, men vi måste börja ställa oss frågan: är det rimligt? Det finns ju bra substitut, bondbönsskidan till exempel. Den får samma konsistens och liknande smak om man mixar ihop den med lök." (Källa: Bättre än avokado)

Det skulle jag vilja testa, det kanske till och med är gott?

Men, är det för sent att sätta bondbönor nu?

Fast det som fick mig att stanna upp och försöka andas lite var detta:

"300 000 ton råvaror per år, som var tänkt att bli mat, lämnar inte ens gårdarna, enligt Jordbruksverket. Det är alltså potentiella matvaror som ratas på grund av marknaden kvalitetskrav."

Nu får det väl ändå vara nog med dumheterna? Hur bortskämda är vi egentligen? Rata mat för att den inte har rätt form? Kasta morötter för att de inte är perfekt raka?

IDIOTI!

 

Gillar

Kommentarer

 • 26 jun 2019 16:26

  Ja, det är inte klokt. Mycket mat som går till spillo. Även allt de slänger i butikerna fast maten fortfarande är ätbar. En del har iaf börjat rea eller skänka bort och det borde alla göra istället för att slänga. 

 • 26 jun 2019 17:21

  Problemet är ju också att människor förbrukar bananer och avocado så gott som dagligen. Visst kan man unna sig det någon gång ibland, men både för miljö, ekonomi och kaloriintag så begränsar jag det. Många på mitt jobb köper en hel avocado och har till maten, det ger ju över 300 kalorier bara i avocadon och kostar ofta en rejäl slant.

  Matsvinnet är ett stort problem som jag stör mig mer och mer på ju äldre jag blir.

 • 26 jun 2019 19:00

  Mosel, det är ju galet! Jag köper ofta produkter med kort datum, både för prisets skull men också för att jag har frys. Jag kan alltså laga till något på det, och får 3-4 månader ytterligare. Jag sparar pengar och butiken minskar sin förlust, för det skulle ju kastas annars.

  Sen kan man ju faktiskt hacka och frysa in sådant som bröd, grönsaker och svamp och använda senare, men man ska ha frysutrymme då också och det vet jag att det är dåligt med i lägenheter t ex. 

  Håller med dig Medlem16! Vill man åt nyttiga fetter finns det miljövänligare saker än avokado, vill jag ha guacamole gör jag en röra på gröna ärtor, lime, chili och lite olivolja istället. Har så gott som slutat med avokado nu, sen jag läste om vad avokadoodlingarna gör med naturen. 

  Jösses, det är ju sjukt. I delar av världen svälter folk ihjäl.

  Här ratar vi mat för att "den ser inte perfekt ut".

   

 • 27 jun 2019 05:38
  Arrietty

  Jo, avokadon har dykt upp i debatten på sistone så jag har inte handlat sådant "på ett tag" typ i år, fast jag har aldrig varit någon storkonsument eftersom jag tycker det är lite rysk roulette om man ska få dem lagom mogna... men jag visste däremot inte att bondbönskidan funkar som substitut, tack för den infon!

  Bananerna har jag svårare att avstå ifrån, sen kan jag undra var gränsen går för vad som är miljömässigt ok - kaffe? Quinoa? (som man iofs visst kan odla på våra breddgrader så snart kanske inhemsk sådan dominerar marknaden) 

 • 27 jun 2019 09:50

  Jag hoppas han har rätt också, jag har inte hunnit testa själv laugh

  Man kan ju välja ekologiskt kaffe, om inte annat för arbetarnas skull: https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kaffefolder_a5.pdf

  Eller välja ekologiskt te, som omväxling? Vi gör eget te på timjan eller chokladmynta, det går knappast att få det mer lokalproducerat än så, och chokladmyntan behöver verkligen dompteras. Den växer som en vilde utan att vi hjälper den alls surprise
  Det går säkert att göra te på fler örter, jag har bara inte testat fler än.

  Quinoa visste jag inte vi kunde odla däremot, men det kan man ju byta mot mathavre eller matkorn och det odlasd i Sverige på östgöstaslätten bl a laughBåde miljövänligt, lång hållbarhet och nyttigt laugh

   

  Senast uppdaterad 27 jun 2019 09:50

 • 27 jun 2019 10:27
  Arrietty

  Jag gillade quinoa innan LCHF-folket fick nys om det men när det sedan blev så extrempopulärt steg priserna i exempelvis Bolivia så den fattiga lokalbefolkningen inte hade råd att äta quinoa längre utan gick över till ris eller pasta...

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/quinoatrend-i-vast-hotar-bolivias-bonder

  ...och då fick jag dåligt samvete förstås... men sedan kom detta:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/quiona-odlas-pa-ostgotaslatten

  så nu äter jag utan att känna mig som en utsugare...

 • 27 jun 2019 11:01

  Men åh vad bra! Då kan jag också våga testa! Tusen tack för det Arrietty!!

 • 27 jun 2019 13:19

  Ja, och hellre än att slänga riktig mat bör de skänka maten till hemlösa eller andra behövande. Det har jag hört att vissa affärer gör och det är ju lovansvärt. 

 • 27 jun 2019 23:34

  Ja det är ju oftast så att det är tjänligt, även om bäst före gått ut. Det heter trots allt "bäst före", inte "giftigt efter".

Logga in för att skriva en kommentar.