icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3473884
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
17 september 2021 10:27
4

Det går rätt bra

Jag har haft lite halvkoll så där, inte börjat registrera på fullt allvar men tänkt till lite. Mjukstartat, kan man säga efter kraschen. Sovit orimligt mycket. Sprungit lite.

Vikten började vända uppåt ett tag och var faktiskt uppe på 80,3 och vände men nu naggar jag mig neråt igen. Något hekto i taget. Etersom jag inte cyklar så mycket blir nedgången betydligt beskedligare.

Igår vid middagen pekade Paula på sitt glas och konstaterade att hon ville ha mjölk, och i samma andetag att mamma ska ha vatten. Ja, det brukar jag ju dricka. Jag dricker nästan aldrig något annat, det är en vana jag lagt mig till med eftersom jag inte behöver dricka mina kalorier. 

Av de sämsta livmedel vi har är sockersötad läsk det sämsta. Det är ren energi som tillkommer, men den mättar inte och bidrar inte med några näringsämnen. 

c76ff80d-c3d0-418c-9db7-70d0c7cf4601.jpg

Jag behöver inte matvågen för att veta att detta är runt 400 kcal. Det enda jag behöver väga egentligen är köttet så jag hamnar på mellan 110 och 120g, det kan skilja väldigt mycket beroende på vilket kött man valt och hur det är tillagat.

De flesta grönsaker jag valt att ha hemma är kalorisnåla och goda även i sin råa form. Det jag är lite försiktig med är havren, eller kornet när vi har det. Det är fortfarande mycket kolhydrater i det och jag behöver inte några enorma mängder, än, för att klara mig. Det räcker med två matskedar ungefär så har jag täckt mitt behov av kolhydrater.

Det finns ju dessutom kolisar i grönsakerna, om än lite mer svårtillgängliga eftersom råa grönsaler inte lika lätt släpper ifrån sig godsakerna som råvaror som tillvagats. Det är lite det jag klarar mig på just nu tror jag, att jag äter mig mätt och god på sådant som tar tid och besvär för kroppen att bryta ner till något den faktiskt kan använda.

Vissa saker kan kroppen använda direkt, fett av kroppen eftersom det redan är i en form som går att använda. Protein kan kroppen också använda ganska enkelt, men bara till proteinsyntesen. All annan användning är bökig och besvärlig och kostar. Kolhydrater, som ni redan vet, kommer i många former. De snabba, i läsk, godis och skitmat, är lättillgängliga och bra träningsbränsle. De går rakt ut i blodet och är redo att användas - eller lagras in i glykogendepåerna - på ett ögonblick. Därifrån går det till fettdepåerna om inte den inlagrade energin används.

Men så har vi långsamma kolhydrater också, och de som kallas odigererbara. Kostfibrer, om ni så vill. De som måste ner i tarmen för att fermenteras till bakteriemat för att alls bidra med något. Bortsett från att de bidrar till en god bakterieflora i tarmen mättar de bra, om man med mättar menar att man blir nöjd snabbt. (Att mätt kan betyda olika saker beroende på vem man pratar med är ni säkert bekanta med redan) Det finns säkert en bra förklaring till allt det där. Jag nöjer mig med att konstatera att jag står mig bra på mina standardmiddagar, och att det kanske beror på alla råa grönsaker.

74b1c29d-b033-40cb-b3ba-9436c21c4d28.jpg

Jag behöver egentligen inte klockan för att veta att min halvtimmesrunda kostar runt 300 kcal, sannolikt lite mer men jag avrundar hellre neråt än uppåt. Jag har också upptäckt att jag springer mycket bättre om jag cyklat först, ett helt avsnitt vid Netflix är 40 minuter. Sen dricker jag lite vatten och efter det är det bara på med dojorna istället och springa. Och det går jättebra!

Uppvärmning, helt enkelt, verkar vara grejen laugh

Dottern tittade trött på mig och sa "Men mamma, det där sa du till mig för femton år sen." Jag fick erkänna att jag nog inte alltid är så bra på att lyssna på goda råd själv.

Det är antagligen för att jag har en ungefärlig uppfattning om vad jag får plats med och har råd med i kostväg som jag går ner i vikt, fastän jag inte registrerat. 

Men jag vet som sagt att jag smygökar, är det gott ökar risken ännu mer för att jag "råkar" ta lite mer än jag egentligen behöver för att bli nöjd. 

Registreringen påminner mig om att även de kalorier jag inte tänker på, eller minns själv att jag ätit, påverkar vikten.

 

Gillar

Kommentarer

 • 17 sep 2021 17:51
  pralin

  vatten är de enda jag dricker.   Härligt att du är så på g endå.  Här går de mesta på halv fart,men inte konstigt. Ja kroppen o knoppen signalerar när de ska vara på fyllning. Här blir kyckling med rotsaker. Med gräddsås.  Räcker i morgon med. Måste ha lätta saker att tillaga för att jag ska få nåt i mej. heart

 • 17 sep 2021 18:15

  Eller hur pralin? Visst är det godast med vatten ändå, kanske med lite gurka eller citron i? Halv fart är också fart, du tar saker som de kommer. Det blir bra det med i slutänden, det är jag övertygad om!

 • 17 sep 2021 20:08
  Bella50

  Men vilken ” snyggvinkel” du har...😂😂...ursäkta mig...kunde inte låta bli✌️😄

  Det sa mitt barnbarn,  när jag ville att hon skulle ha på ” gör vackrare- filtret”...- Men mormor Du måste hitta ” snyggvinkeln”...det räcker ...😂😂

  Jag ser verkligen skillnad , sedan vi sågs. Grattis. Du är enormt fokuserad. ✌️

 • 18 sep 2021 01:28

  Tack Bella50, klart man måste hitta sin snyggvinkel (vilket otroligt bra ord!) annars skrämmer jag väl vettet ur folk som klickar in sig på bloggen laugh

  Jag är lite mer målmedveten är kroppen klarar av ibland, men jag jobbar på det. Det är ju inte helt bra om jag driver på så att jag går in i väggen igen. Det har jag redan testat, det gick skitdåligt. Det går mycket bättre när jag är lite mer mellow (fast jag undrar ibland hur mellow jag egentligen är om man skulle jämföra med andra människor, ibland får jag känsan av att min skala är rätt skruvad) smiley

   

Logga in för att skriva en kommentar.