icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2917366
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
28 mars 2021 16:21
5

Det går ganska bra

För att det inte ska bli enformigt, kyckling och grönsaker kan ju bli lite enahanda, gjorde jag ett experiment igår, nämligen köttfärssås med rivna morötter, krossade tomater och en galen massa kryddor, och lågkaloripasta till det. Som shiratakinudlar ungefär, vilket gjorde dem malplacerade i den här rätten.

Då vet jag det åtminstone. I wok, helt ok. Här? Ett stort, tveksamt njae...

c0f1fb11-2846-4677-8c8c-ed47ccc828a3.JPG

Alltså, jag förstår ju principen med 0 kalorier men det var fel konsistens på den smala spaghettin. 

Resultatet lät dock inte vänta på sig, fettprocenten fortsätter att sjunka och det vore väldigt roligt om det faktiskt är så att jag en gång för alla är nere på 30-talet nu.

Till familjens lunch idag stekte jag raggmunkar och bacon, jag höll mig till min soppa däremot. Lilltjejen satte i sig mer än en halv raggmunk, och det är betydligt mer potatis, ägg och grejer än jag sett henne äta på evigheter. Bacon åt hon en masse!

24a0c090-8edc-4b56-bd84-c79b2c74dbb5.jpg

Detta ryms inte i min budget just nu. Men när jag är igång med löpningen på riktigt, kanske.

Så länge jag inte löptränar mycket är utrymmet för vad jag kan och får äta snävare än om jag hade förbrukat mycket. Förr räknade jag med cirka 650 kcal per timma, ett långpass kunde ganska lätt damma upp i 1 800 -  2 000 kcal och sedan kom dagsbehovet på knappt 1 800 kcal ovanpå det. Lägg därtill dubbla långpass vissa helger, och tre eller fyra andra pass i veckan... Det är inte konstigt kanske att jag hade ett helt annat problem då när jag tränade för marathon, nämligen att hålla vikten uppe.

Jag får backa långt i träningshistoriken för att hitta den typen av förbrukning. Styrketräning, hur viktig den än är, förbränner inte så mycket. Men den bevarar musklerna, så att man inte bantar bort dem på kuppen. Skillnaden mellan att bara gå ner i vikt och att faktiskt "deffa" (definiera kroppen, dvs göra sig av med fett och behålla musklerna) är att man försöker bli av med stoppningen runt musklerna, och inget annat.

6da7308d-0edd-41ed-8920-6ed566b4b7a8.JPG

Magrutor får man egentligen inte lika mycket av träning som av låg fettprocent på kroppen.

Det går för övrigt utmärkt att bygga muskler och tappa fett samtidigt. Den här summeringen är kanske bland de bästa i ämnet jag sett hittills: 

"Ännu en gång har vi svart på vitt på att du inte behöver bulka för att bygga muskler. Det går till och med att “omfördela” muskler och fett till en mer gynnsam kroppssammansättning samtidigt. Och du kan göra det även när du passerat nybörjarstadiet.

Det betyder inte att det alltid är det bästa valet. Du kan inte maximera din muskeltillväxt samtidigt som du förlorar kroppsfett, till exempel. Ditt kaloriintag är inte ensamt avgörande för att bygga muskler, men det är definitivt en bidragande faktor för dig som vill bli så stor och stark som möjligt. 

Tur att det finns valmöjligheter. Det kanske är det bästa med saken. Du kan lägga upp din satsning på en bättre fysik lite hur du föredrar."

Källa: Bygga muskler och bränna fett samtidigt – en uppdatering | Styrkelabbet

Jag tycker om artiklar som ger mig kontrollen, lägger över rodret i mina händer och säger "Vill du så kan du".

För det är ju det som det handlar om. Om jag vill kan jag.

Inspirerad av XLmans välorganiserade tänk satte jag upp delmål, jag kan inte fatta att jag inte gjort det förut. Första delmålet blir att komma under 77kg, BMI <30.

Ett annat, löst relaterat delmål är att först komma ner under 35% kroppsfett och sedan under 30%. Just nu ligger jag på 39,8% och jobbar mig sakta nedåt från att ha legat farligt nära 41%. Detta tror jag kommer att bli det svåraste. 

Det hjälper mig att fokusera att skriva ner tankarna så här. Jag har en roadmap, jag vet vart jag ska. Men det är en annan sak att definiera den i text på det här viset.

Slutmålet för min strävan, varför jag vill gå ner i vikt alls överhuvudtaget, är förstås för att jag vill springa marathon igen, och det gör jag inte i den form jag är nu. Och det vore kul att få på sig snyggjeansen, och sommarklänningen med blommorna utan att se ut som Hindenburg.

Har du funderat på varför du vill gå ner i vikt?

Ha en fortsatt trevlig helg så ses vi nästa vecka. 

Gillar

Kommentarer

 • 28 mar 2021 18:57
  klaraelv

  Bra inlägg som vanligt LadyG, får mig att tänka. Jag har ju tidigare haft mycket mål och delmål på min väg, med små belöningar (sånt som jag ändå behövt göra/skaffa, men blivit benämnda som belöningar ändå).

  Jag hade excelark och fina grafter på utvecklingen, kanske är något sånt jag ska skaffa mig igen. Nu har jag bara startat upp ett enkelt excelark för mitt blodsocker och den dagliga vikten. Jag gillar ju siffror och statistik, att visuallisera gör allt så mer levande och påtagligt.

  Hur mäter du ditt kroppsfett? Har en våg som gör sånt åt mig, men jag tror inte på den för fem öre.

  Nä, nu blev jag på, nu ska ett nytt excelprogram skapas.

  Oj, varför jag vill gå ner i vikt? För att bli hälsosam. För att få på mig kläder så att de sitter snyggt. För att få en kropp som jag trivs med. Har ju haft inlägg tidigare om fettprocent mm tidigare, tror du kommer ihåg, men för att överhuvudtaget kunna börja tänka i de banorna måste jag få igång en träning som är varaktig och kontinuerlig.

 • 29 mar 2021 09:18
  pralin

  heart bra där 

 • 29 mar 2021 09:38

  klaraelv Jag har grävt fram mitt gamla excelark, eftersom jag vill ha betydligt fler medel- och medianvärden än vad jag får på de flesta ställen, MD inkluderad.

  Excel meddelar glatt att jag gått ner 0,9kg/vecka i snitt de senaste tre veckorna t ex, till och med veckan då mensen började vilket jag är mäkta nöjd med. Det brukar alltid betyda en rejäl uppgång annars.
  Det är roligt att följa utvecklingen, det ger en extra skjuts i motivationen att välja rätt och göra sitt bästa tycker jag. Det kanske inte är något för alla, men det fungerar för mig smiley

  Jag använder en Garmin-våg, fast den förra äldre modellen, den mäter sannolikt bättre än jag med kaliper. Jag äger en sådan men är fullständigt kass på att använda den, så vågen är nog bättre faktiskt. 

  Jag minns, du är bra på styrketräningen redan så det är bara en tidsfråga innan du är igång och i slag igen tror jag. Ett steg i taget bara, så är du i mål innan du anar det smiley

  Tack pralinheart

  Senast uppdaterad 29 mar 2021 09:39

 • 29 mar 2021 12:00
  klaraelv

  bra nedgång, dessutom under den 'roliga' veckan. Jag började slänga ihop ett blad igårkväll, men det får göra som förra gången, värka fram, när jag hittar mer jag vill se och vad mer jag vill beräkna.

 • 29 mar 2021 12:11

  Tack, jag räknade med att jag skulle gått upp i vikt faktiskt, jag brukar känna mig som en vattenballong ungefär laugh

  Det kommer nog att ge sig vad du vill veta och se mer av ganska snart tror jag!

Logga in för att skriva en kommentar.