Det bidde ingenting av det
Här hemma grasserar en förkylning, lillskruttan är snorig och trött, mellantjejen har varit däckad i två dagar och maken slokar som en ledsen tulpan. Det är bara jag som står på benen, som vanligt. Eller står och står, jag cyklade igår och benen var så trötta att jag höll på att rasa ner för trappan helt okontrollerat.
Hade en idé om att jag skulle smita förbi gymmet ikväll, men det är fullständigt möjligt att jag ändrar mig och kör ett helvetespass på bollen istället. Det går att trötta ut sig där med, och då kan benen kanske få vila lite. Styrketräning i måndags med mycket ben och cykel igår, jag hade tänkt att kunna gå imorgon också
Träningslära publicerade en intressant artikel, apropå glutenfritt och celiaki:
"Så slutsatsen från det här korta inlägget är att det inte finns några belägg alls för varför en idrottare som inte har sjukdomen celiaki ska utesluta gluten ur kosten. Det här är den första studien på området så det är ju långt ifrån väl undersökt och vill man prova så kan man givetvis göra det. Men det finns inga bra motiveringar till varför man skulle vilja prova det enligt mig. Har man problem med magen så är det FODMAP som ska testas, inte glutenfritt."
Källa: https://traningslara.se/glutenfri-kost-for-konditionsidrottare/
Har man celiaki är det givetvis en annan sak.
Kureras artikel om FODMAP är läsvärd, om man är intresserad av det men inte orkar sitta och titta på youtubeklipp på engelska:
"Irritable Bowl Syndrome, IBS, är ett vanligt problem idag. Man tror att mellan 15 och 20 procent av befolkningen i västvärlden har IBS och det inskränker livet för många. Dietisten Sofia Antonsson jobbar med en relativt ny kostbehandling, FODMAP, som kan vara lösningen för många problemmagar.
...
– De flesta som söker vård för IBS är högpresterande kvinnor i 20–50-årsåldern, men det kan finnas ett stort mörkertal och många män söker kanske inte vård för dessa problem, berättar Sofia. Många gånger kan det vara en infektion eller en stressig period som triggar igång de första symptomen. Oftast debuterar inte sjukdomen efter 50-årsåldern."
Källa: https://kurera.se/effektiv-kostbehandling-mot-ibs/
De har också lite livsmedel listade, och jag ser ju vad jag äter mest av...
Nu har jag inga större bekymmer med min mage, den uppför sig snällt menom jag hade besvär så vore FODMAP en av de första sakerna jag provade.
Så fort jag uteslutit Celiaki, Crohns och Ulcerös Kolit förstås.
FODMAP/Välj
Laktosfria produkter
Mandelmjölk
Kokosmjölk
Rismjölk
Feta, halloumi, mozzarella
Smör
Havremjölk (max 3 dl)
Undvik
Mjölk
Fil
Glass
Mjölkchoklad
Yoghurt
Mascarpone
Ricotta
Färskost
*Sojamjölk
(* används ofta som ersättare till mjölk men innehåller sojabönan som de flesta med IBS inte tål.)
FODMAP/Välj
Apelsin
Ananas
Citron
Blåbär
Hallon
Kiwi
Mandarin
Granatäpple
Jordgubbar
Banan (inte övermogen)
Undvik
Äpple
Päron
Vattenmelon
Aprikos
Persika
Nektarin
Mango
Honung
Fruktjuice
Fruktsallad
FODMAP/Välj
Glutenfritt bröd
Glutenfri pasta
Potatis
Quinoa
Ris
Aubergine
Grönsallad
Spenat
Gurka
Morot
Grönkål
Haricot verts
Mangold
Paprika
Palsternacka
Tomat
Zucchini
Undvik
Bönor
Linser
Kikärtor
Jordärtskocka
Bulgur
Cous-cous
Råg
Vete
Rödkål
Rödbetor
Soja
Sparris
Selleri
Vitlök
Purjolök
Lök
FODMAP/Välj
Aspartam
Dextros
Glukos
Socker
Stevia
Sukralos
Undvik
Avokado
Blomkål
Svamp
Majs
Sockerärtor
Erytriol
Glycerol
Mannitol
Maltitol
Sorbitol
Xylitol
Sukrin
Isomalt
Gillar
Kommentarer
-
Eftersom jag har Celiaki är det intressant att läsa om den sjukdomen men har man inte problem då förstår jag inte varför man ska äta så mycket glutenfritt för.
-
Precis, det finns ingen större anledning att trassla till det 😊
-
Hoppas familjen kryar på sig innan de smittar ned dig.
-
Tack klaraelv! Jag hoppas det jag med
-
Tack för värdefull info...måste ta itu med mat jag kan äta på allvar snart...det är ju faktiskt en hel vetenskap bara det! Följer, med stort intresse, din blogg ofta
-
Det var kul att höra liliten! Det här med vilka livsmedel som är tuffa mot magen och inte är ju otroligt individuellt också, så dess värre måste man ju testa sig fram till vad man tål. Jag äter väldigt mycket saker ur det FODMAP rekommenderat att man undviker, men jag håller den där listan i minnet till löpträningen. Om jag inte äter de där sakerna tätt inpå löpningen slipper jag förhoppningsvis löparmage!
Logga in för att skriva en kommentar.